Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký večer. 9. měsíční chlapeček s námi spí od narození v manželské posteli. Než jdeme spát, je obklopený polštáři, aby se mu nic nestalo. Poslední dobou se začíná více hýbat a když se dříve probudí, zkouší, zda ty polštáře zdolá.
Jak to řešíte Vy, maminky, které spíte s miminkem v manželské posteli? Jaké máte zátarasy proti pádu miminka? Kvůli bezpečnosti uvažuji, že začne spát v dětské postýlce. Ale je mi nepříjemné ho oddělit a také vím, že mě čeká několik týdnu „zvykání“ - pláče, což se mi příčí.
Díky za tipy a krásný večer ![]()
@Mirila na prechodnou dobu bych prirazila k manzelske posteli postýlku se sundanou bocnici a pak bych co nejdrive naucila syna slezat z postele..
Máme klasické nasouvaci zábrany, stejně jako mají děti. Něco takového: http://www.roalholz.cz/…NA-NASOUVACI
Máme je téměř po celém obvodu, malý „vlez“ je na nejvzdálenějším rohu.
Jinak existují i zábrany pod matrace, pokud nemáte vhodne bočnice.
@lentilka248 píše:
@Mirila na prechodnou dobu bych prirazila k manzelske posteli postýlku se sundanou bocnici a pak bych co nejdrive naucila syna slezat z postele..
Bohužel nemáme postýlku se sundanou bočnicí, ale uvažuji nad ní. Dnes začal lézt, takže nevím, jaký to bude mít průběh. Ale jinak ano, co nejdříve umět slézat je důležité, děkuju ![]()
@pomeranca píše:
Máme klasické nasouvaci zábrany, stejně jako mají děti. Něco takového: http://www.roalholz.cz/…NA-NASOUVACIMáme je téměř po celém obvodu, malý „vlez“ je na nejvzdálenějším rohu.
Jinak existují i zábrany pod matrace, pokud nemáte vhodne bočnice.
Díky za tip ![]()
@slavuska1 píše:
Jako zábranu mám postýlku přiraženou k posteli
To mi taky, ale není to po celé délce a nemáme pelest u nohou. U hlavy jo, jedna část postele je u zdi.
Řešila jsem podobný problém když synek okolo 6 měsíce začal lézt a snažil se spadnout z postele
. Máme toto zábradlí z IKEA
http://www.ikea.com/…ts/30099293/
Ale protože ja krátké a malé, máme celkem 4, dvě a dvě na sobě…
Nám teda zábrany nepomohly, to naše torpédo je stejně přelezlo a zbuchlo pak ještě z větší výšky. Tak jsem to kolem postele vystlala polštářema a peřinama, ať aspoň padá do měkkého. Slézat z postele už umí, ale teď zase padá, jak se ve spánku převaluje. Takže tuhle ozdobu budeme mít v ložnici asi dlouho ![]()
Řekla bych, že ty děcka se relativně rychle naučí hodit nohy z postele napřed (z lehu na bříšku), takže já bych radila trénovat toto plus okolo postele prostě na pár týdnů položit napůl složenou deku (já dávala, co máme náhradní pro návštěvy).
Moje zkušenost je taková, že zábrana je super na „omylem“ překulení při spánku, ale na cestování dítěte je naprd - nebývá tak vysoká, aby ji nezdolalo a pak akorát letí z větší výšky…
Takže já sem malýho v aktuálním čase prostě kdykoliv přilezl ke kraji postele, otočila za nohy tak, až mu visely dolů (prdka vystrčená přes hranu postele) a učila ho tak slejzat. Uměl to za možná dva tři týdny? Už se nepamatuju ![]()
Mame postel u steny. Takze dcera spavala tam. Od 10 umi slezt z postele sama. Ted ma 2 a pul a uz to neresim. Spi kde si ustele. Mezi nami, i nohou, me na hlave a nejoblibenejsi hodi nohy na me a hlavu na tatinka ![]()
@Mirila píše:
To mi taky, ale není to po celé délce a nemáme pelest u nohou. U hlavy jo, jedna část postele je u zdi.
to my taky ne. ale myslím že to stačí, ta postýlka je 120cm dlouhá, a my teda máme ještě noční stolek před ní, takže nechráněných úplně je jen tak 40cm u nohou, to neřeším
@Mirila tak ted bude chvilku kritické období, mne syn spadl z postele, kdyý jsem po probdělé noci ráno na 5 minut usnula a on se rozhodl v turborychlosti lézt po posteli..naštěstí až na malý šrám se nic nestalo, a bylo to i výchovné - od té doby se vždy tak 10cm u kraje postele zastavil a nelezl dál..v době pádu lzl asi 14 dní..