Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, můj syn tedy nebyl takový závislák
kojila jsem v roce už jen jednou v noci. Odstavení jsme řešili tím způsobem, že manžel byl se synem v ložnici a já vedle v obýváku na gauči. Myslím, že pár nocí proplakal, vždy jen chvíli.. manžel mu dával čaje/vodu .. někdy chtěl a někdy ne.. každopádně po chvíli zase usnul. Takhle to trvalo asi 4-5dní… od té doby spí celou noc (samozřejmě jsou výjimky, kdy se probudí a nemůže zabrat, to už ale s kojením nemá nic společného).
Malou jsem kojila do roka plně , do 15 měsíců jen večer a v noci. Odstav proběhl naprosto v pohodě. Ale celou noc začala spát až o 5 měsíců později, kdy jsme ji postýlku vyměnili za velkou postel
Zrovna teď jsem se o tom přesvědčila.....kojila jsem 21 měsíců, teď jsem odstavila. Budil se klidně i co hodinu, teď spí celou noc. Jen teda vstává už před 6, protože k ránu už má hlad. To se snad srovná, až se rozjí:). Já jsem to musela utnout úplně, jinak by to nechápal, ale pokud nechceš kojit v noci a jinak ještě chceš kojit dál, tak bych mu dala na usnuti a v noci prostě misto prsa čaj nebo vodu. U nás tohle nefungovalo, nechapal, proč jednou dostane, jednou ne, ale u vás to třeba dopadne, za zkoušku nic nedas. Jinak já jsem odstavila tak, že jsem si prsa zalepila a řekla, že mám au a že mlicko prostě není. Celý den jsem mu to pořád opakovala, večer byl zvyklý usinat u prsa, tak to si trošku poplakal, ale fakt jen chviličku (jsem cíťa) bych to jinak nevydržela a dala mu. No a druhý den ráno zase chtěl, ale nedala jsem mu a dala misto toho kaši a přes den so ještě párkrát vzpomněl, tak jsem mu vždycky dala nějaké jiné jídlo, večer ho uspal tatínek a třetí den už to bylo úplně v pohodě. To už si aniho nevzpomněl
![]()
@RedCherryBerry je fakt, že bude asi nejlepší odstavit celkově, než jen v noci, já stejně kojím jen na uspání (což je po obědě a právě i několikrát v noci). Jak ho nedávno uspával někdo jiný, tak řval asi hodinu a volal mě. Myslím, že se prsa jen tak nevzdá. Ale každopádně tvá zkušenost je povzbuzující
už si ani nevzpomínám, jaké to bylo spát třeba 7 hodin vkuse ![]()
@eva.pass Taky jsem kojila i na uspání, po obědě, zatím od té doby nespal doma, vždycky jsme šli na procházku, tak nevim, jak to bude probíhat, ale kolikrát se mu nedařilo usnout doma ani u prsa. Jenže on mě ,,otravoval" x krát denně, pořád říkal, že chce mléko, takže taky velký kozomil, ale proběhlo to teda hladce, nechal si to krásně vysvětlit. Možná bych Ti poradila, že jestli třeba ještě vydržís třeba pár měsíců, bude to asi lepší. A třeba by si mezitím zvykl usnout i s někým jiným, když bys úplně odešla pryč, nic jiného by mu nezbylo. Já původně chtěla kojit jen do roka, ale prostě jsem to nikdy neodtahla do konce, jendou to byly zuby, jednou rýma atd. A asi jsem si k tomu musela dojít já i on
. Teď jsem si prostě řekla, že už končím a ono to dopadlo. Taky jsem se těšila, až se vyspim celou noc v kuse ![]()
.
Maminky mám takový problém. Kamarádka doporučila odstavit postupně. To jsme udělala kojim večer.(13mesicu malá má) Budí se dvakrát přes noc ,tak dám prso(pocuca a usne,někdy kecá) dudlík nechce,láhev s čajem ani vodu taky nechce.
Tak nevím jestli ji mám dát před spaním UM(to se mi nechce)?Nebo jak to řešit?
Spím u druhé dcery v pokoji ,neboť co vlezu do ložnice hned se budí ????. A už jí to prso prostě dám.
Ráno se budí o půl 5,6 jak kdy to mám řešit jak? Dám prso a spime dál, ale když chci přestat kojit tak vůbec nevím . U první dcerky to bylo jednodušší spala celou noc ![]()
Děkuji za rady. ![]()
Zdravím, jsem hrozně ráda, že jsem narazila na aktuální diskuzi, momentálně řeším stejný problém. Dceři je 15 měsíců a jelikož čekáme druhé, chtěla bych jí odstavit, protože je noční závislák na kojení. Přes den už nekojím, na to si zvykla pěkně, ale večer u prsa usínala a v noci se budila, někdy jednou dvakrát, někdy i čtyřikrát, ale pokaždé hned usnula, někdy si chtěla jen zadudat (dudlíka má u sebe, ale po tomhle probuzení ho nechce, potřebuje prostě to prso), vodu ani čaj v noci nechce. Už 3 dny dávám UM, první večer vypila málo, tak jsem jí dokojila a spala pěkně, vzbudila se v 1 ráno, ale hned usnula a pak až v půl 7. Druhou noc už spala hůř, že sem to při třetím probuzení nevydržela a to prso jí dala a usnula hezky. Dneska v noci hrůza, chtěla jsem spát v obýváku, aby s ní spal v ložnici manžel sám, ale probudila se 2× s hroznym pláčem a nechtěla se prostě u něj uklidnit a usnout. Ve 4 ráno se vzbudila úplně a nechtěla spát, že sem jí šla v půl 5 udělat trochu toho mlíka, ale stejně usnula až za hodinu a půl, i když bez prsa. Tak nevím, jestli jí prostě nechat a vydržet to, aby si zvykla, že to prso neni a v noci holt nespat
ještě jsem zapomněla napsat, že jsme byly v pátek na očkování na spalničky, tak jestli to může mít souvislost nebo prostě jen chce v noci dudlat prso jak je zvyklá. Díky za jakoukoliv radu ![]()
u nás noční odstavení nepomohlo, budil se dál a častěji a déle trvalo než usnul, takže to ti nikdo dopředu neřekne..
@Kačenka1818 jsem zakladatelka tématu, jsem na tom furt stejně, nějak se nočního kojení nemůžu zbavit
a to mu bude už 20 měsíců… reakce na mmr očkování bývá obvykle později, tak asi je to jen ten kojící zvyk ![]()
@ahhotep to jsou teda vyhlídky
když ho nakojím, tak usne většinou za chvíli…
@eva.pass nám syn ještě nespal celou noc ani jednou, a to mu jsou3, taky čekám na dobu, kdy prostě začne spát..drím palce
Dceru stále kojim (28 mesicu), jsem 35tt a celou noc zacala spat sama od sebe v 21 mesicich. Predtim se budila 2-10×. Ze dne na den proste zacala spat celou noc. Spime spolu. Usina tak, ze se nakoji a pak se prituli a usne. Nijak jsem ji neomezovala, omezuji pouze denni kojeni, jelikoz mi vlivem tehotenstvi neni prijemne. Je pravda, ze to je i na ukor denniho spanku, ted uz tak mesic pres den skoro nikdy nechodi spat (vecer ale usne o to rychleji). Kdyz jsem ji dala/dam spat pres den, večer nemuze usnout a jde spat pozdeji, na coz ve svem stavu nemam energii. ![]()