Noční úzkosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3699
21.3.24 21:40
@Lollitka píše: Více

To je mi moc líto…
Z čeho to všechno pochází?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9189
22.3.24 09:48
@Proto02 píše: Více

Ahoj, myslím, že dětství, tlak na výkon, šikana a úplně jsem se dorazila na medicíně, kde jsem jela na 200% a pak jsem se zhroutila. Do toho přispělo taky několik špatných událostí během studia (ne studijních). A asi i to, že jsem viděla skoro 4 roky dědu umírat na ALS, teď se jí hrozně bojím. A jinak taky moje povaha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9189
22.3.24 09:52
@Bytsamsebou píše: Více

Nn, na terapii chodím jen já. Bydlím teď u našich a rodinnou terapii opravdu nechci a myslím, že otec by na ni opravdu chodit nechtěl. Akorát letos v únoru mluvili naši v Bohnicích s primářem a mojí ošetřující lékařkou skoro hodinu a pak domlouváme schůzku s mamkou, se mnou a s mým sociálním pracovníkem, který má podle mě super názory a vnáší do mé situace a situace doma důležité pohledy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10890
22.3.24 10:03

No a to je ta chyba. Pocity s psychologem/psychoterapeutem sdílíš jen ty. Odborník má tím pádem jen jednostranný pohled a názor na celou situaci. Možná kdyby se k tomu všemu vyjádřili rodiče, přišlo by se na dalších důvodů dříve a tys nemusela běhat x let po hospitalizacích, které jsou neúčinné. Př. Feťák jde sám k psychologovi, protože ho tam pošle rodina a on líčí, jak je všechno v pohodě. Psycholog najde jen něco, co hapruje v náladách. Při tom od rodiny by už v tu dobu věděl, že má halucinace, bludy a je nebezpečný sobě a okolí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10890
22.3.24 10:05

Ty bys to měla za ty roky vědět a né myslet si…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9189
22.3.24 10:12
@Bytsamsebou píše: Více

Ano, ale co mám dělat, když bych tam otce nedokopala… a to nemluvím o několika mých sourozencích, z nichž 2 chodí taky na terapie. Jako moje početná rodina a možná ještě zvířata, která máme a přes která někdy komunikujeme, tak to je nemožné.
Mamka má zájem věci pochopit, proto mluvila teď v Bohnicích s primářem a Dr., kteří vysvětlili sebepoškozování. A bude mluvit s mým sociálním pracovníkem, který má podle mě hodně dobrý úsudek a pohled na věc a to nejen za mě, ale i za členy rodiny (líčila jsem mu něco hrozného, co se stalo doma a on se zajímal i o členy rodiny, proč to tak bylo a dal mi jiný pohled na toho, kdo mi ublížil a proč, takže to rozhodně není jen o tom, že by měl on jednostranný pohled).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.3.24 11:44

Negativní účinky velkého množství umělého světla v noci

Čučet do obrazovky hodinu a půl před spaním nebo spát při velkém množství světla umělého původu není vůbec zdravé. Ví se to už nejméně 20 let. Zeptejte se předního českého odborníka na světlo a spánkovou hygienu. Pořídila jsem proto celé rodině na ochranu zdraví to nejlevnější řešení. 100% nepropustné masky na oči a speciální brýle na nošení nějakou dobu před spaním. Téměř okamžitě přestaly mít všichni problémy se spánkem, ale i jinými zdravotními problémy i psychickými, protože hormon melatonin, který chrání lidské tělo třeba i před rakovinou, omlazuje a obnovuje buňky v těle, se tvoří pouze za téměř úplné tmy. Modré světlo však brání jeho vzniku nejvíce.

V krátkosti o problémech ze špatné spánkové hygieny je něco málo ve videu.
Hynek Medřický má nejen na Youtube spoustu užitečných rad, návodů a podcastů, jak si nezničit zdraví. :srdce: :*

Snad pomůže. :mavam:

Načítám video...
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9189
22.3.24 11:55
@jana.novakova18 píše: Více

Díky, no já to vím, takže se nikoho ptát nemusím. Nespím vůbec za svitu umělého světla, jen někdy, když je mi zle, tak vylezu z postele na noťas a vím, že modré světlo není zdravé. Já ale nemám problémy s nespavostí, nemůžu jen večer někdy usnout kvůli úzkostem, trhání vlasů a škrábání se. A myslím, že hraniční porucha osobnosti, což je moje nejhlavnější diagnóza, se světlem vůbec nesouvisí…

A o cirkadiánních rytmech, melatoninu atd. nám na LF přednášela prof. Illnerová, která jako první na světě objevila závislost funkce biologických hodin v mozku savců na délce dne během ročních období a že tvorba melatoninu v epifýze je řízena biologickými hodinami v mozku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
965
24.3.24 01:08

Ahoj, díky moc. No syn je už starší, teď mu bylo 2,5 roku. Já kojím už jen trochu, hlavně na uspání nebo když byl teď nemocný a nechtěl vůbec nic jíst a pít. Ale vím, že už musím pomalu přestat… Mě právě pediatra hned po porodu natlačila do přikrmování, že prý syn málo přibírá, zpětně si myslím, že to byla hloupost. Já jsem se pak ještě rozkojila a řekla si, že už si do toho nenechám kecat a nechám to nějak plynout až do samoodstavu. Ale to nakonec taky nevyjde, kdoví, jak dlouho by to trvalo…

Já ti taky držím palce, ať máš těch krizí co nejméně. Je smutné, že ti žádné léky pořádně nepomohly. Máš ještě nějaké možnosti léčby?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
529
1.4.24 14:19

Ahoj Lollitko, nejdřív musím napsat, že jsi úžasná. Když se mi rozjeli psychické problémy (OCD, úzkost, panické ataky) hodně jsem sledovala diskuze a tvé odpovědi mi hodně pomáhaly.
Teď se vrátím k tvému dotazu. Já už byla konečně OK, dokonce mám začít vysazovat antidepresiva. Každopádně ze soboty na neděli velká panická ataka a pak už nekonečná úzkost. Miluju spánek, ale když se tohle stane, bojím se pak spát. Dřív to bylo z důvodu, ze jsem se bála, ze se v noci zblázním a nebo ze provedu něco ze spaní (zas**** OCD). Včera to bylo ale jiné, včera to byla jen úzkost ze spánku. Nakonec mi pomohlo říct si, že tohle už znám a už jsem to zvládla. Snažila jsem se pořad si říkat, že je to je jen silná úzkost a že ať je, protože jediné co mi tenkrát pomohlo bylo to nezahánět, nebránit se tomu, proste si to odžít a nechat to být. Je to vlastně “jen” úzkost a nic se neděje. Jo a pak mi taky pomáhá usínat třeba s plysakem (jo, je mi 28, ale ono to nakonec nejakej pocit, že tam nejsem sama dodá).
Držím palce ať je brzy lépe a díky za to, že sem píšeš. Myslím, že jsi přesně ten průkopník, který ukazuje že psychická nemoc je jen nemoc a člověk může být naprosto normální a skvělej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9189
1.4.24 17:52
@Míšáneček píše: Více

Ahoj, moc díky za tvůj příspěvek, vážím si toho.
Mrzí mě, že tě před vysazováním chytla panická ataka (není to i nějakým podvědomým strachem z toho, že bys měla začít vysazovat)? Já právě vím, že je to úzkost a že se nic neděje, ale i tak je mi to nepříjemné… Navíc jak jsem tady psala, tak si vždycky večer drápu hlavu do krve a trhám si vlasy, už jsem hodně plešatá a včera jsem pracovala na zahradě a pak si samozřejmě umyla ruce několikrát, ale pak jsem si nehty rozdrápala tu hlavu a napadlo mě, že dostanu tetanus. Sice jsem byla před 14ti dny cca na přeočkování, ale moje hlava vymyslí, že protilátky ještě nenastoupily…

Jinak s tím plyšákem, našla jsem doma oslíčka Ijáčka, se kterým se velmi ztotožňuji povahově a má na sobě svítící hvězdičky. Tak si ho večer vždycky nasvítím, aby v noci vydával trošku toho světla a usínám s ním. Ty máš nějakého oblíbeného plyšáka?

Ještě jednou moc díky a ať je ti lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6227
1.4.24 21:14

Nemas svoje domace zviera? jedna pani rozpravala o tom, ze jej v krize pomohlo, ked si kupila steniatko a chodievala s nim na vycvik.
pes ti moze robit spolocnost aj v noci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
529
1.4.24 21:41

Přísahali bych, že není, na vysazeni jsem se těšila, na AD jsem přibrala během 6 týdnů 15 kg a nejde s nimi hnout. Ale na druhou stranu co já vím, OCD je svi*a a tak jí mohlo dojít, že už to dávám bez léků a že by mi prostě konečně mohli byt dobře. Přemítam nad tím celý den, ale už jinak než dřív, vím, že myšlenka je jen myšlenka. U úzkosti si říkám, že to je vlastně “bolest” a že teď na něco reaguju (jako když je člověk nastydlý a bolí ho v krku), ale nechávám ji být, nezahaním jí a slábne.
Ale samozřejmě přichází noc a hlava zase začíná. Ale rikam si, že no a, než jsem začala s antidepresivy, skoro jsem nespala tři týdny, takže jestli jednu další noc nebudu spát, nevadí, budu si číst nebo si pustím něco příjemného. (Doufám, že neznim jako úplný blázen, mám nad tím nadhled, ale přijde mi, že si to člověk musí nějak porovnat aby to šlo). Tomu rozumím a třeba postupně to trénovat? Nebo si z toho zkoušet dělat “legraci” jakože haha, je zase večer, tak zad přišla moje kamarádka úzkost a bude mi tvrdit, jak se mám strašně bát atd.
Ta myšlenka s tetanii je taky klasická OCD viď? Mě u některých těchto myšlenek pomohlo přijmout to, že by se to fakt stalo a nakonec jsem zjistila, že to kolikrát není tak horké. A úplně nejlepší strategie byla, že co nemůžu ovlivnit, to nebudu řešit. Možná by mohlo pomoc si to někam zapsat a vědět, že kdyby se cokoliv dělo, že pujdes hned k doktorovi (nemyslím si, že máš tetanii, ale víš jak to myslím). Zapsat si to, abys to mohla vypustit z hlavy.
A snad tady moc “nemudrcuji” :oops: jen píšu co mě napadá, klidně mě s tím pošli k šipku :hug:.
A pomahá Ijacek? Oblíbeného asi ne, já jen musím mít něco pod rukou. Teď spím nejčastěji s polstarem pod rukou a v druhé ruce držím plyšovou krávu :D
Jinak i já moc děkuji a přeju ti, abys do budoucna našla něco, co ti opravdu pomůže. Jsi skvělý člověk a zasloužíš si být v pořádku a šťastná :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9189
2.4.24 17:24
@Mkmkz píše: Více

Ahoj, ano zvířátka moc pomáhají, měla jsem doma 13 let kočičku a byla to skvělá terapie, jenomže byla nejvíc ségry, která se na Vánoce odstěhovala a kočičku si vzala s sebou. Tajně jsem doufala, že si tam nějak nezvykne a vrátí se ke mně, ale zvykla si i přes svůj věk úplně skvěle.

Teď ale už čekáme na kocourka z dočasné péče, už je vykastrovaný, ještě se musí pořešit několik zdravotních problémů a tak cca za měsíc by už mohl být můj, tak snad to vyjde. Zatím jsem ho viděla jen na fotkách, ale už ho zbožňuju.

Na psy moc nejsem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10890
2.4.24 17:58

A není lepší si pořídit zdravou kočku zadarmo? :think: nějakou, do které bys nemusela vrážet peníze a jezdit po veterinářích?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí