Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Naty12 Co vyměnit doktorku… jak já miluju tu naši netabulkovou…
@Naty12 ahoj, já mám v srpnu 2 leťáka a kromě mama, tata a haf neříká nic (vím ale, že rozumí, tak mě to netrápí) a nočník používá jako misku, sype si do něj piškoty a jablka. Buď v klidu a doktorce odkývej ![]()
@Naty12 a nikdy mi nic podle tabulek nepodstrkovala, ani váhu, délku, zuby, co umí…Nikdy nic, mrkne, zda je dítě spokojené, udělá ty svoje úkony a jde se. Ale je to starší doktorka, stará škola a to se mi na ní líbí, že řeší až nemoci, ne tabulky.
@ixule O změně jsem už uvažovala, ale co se týče nemocí, tak je skvělá, takže tohle prostě musím začít jen přehlížet ![]()
@1Luca Já jsem si právě říkala, že je to úplná blbost. Od synových 2 měsíců chodíme na cvičení se stejně starými dětmi a sama cvičitelka říkala, že je na úrovni některých 2letých dětí… Já z něj nepotřebuji mít génia, do ničeho ho nenutím, je to pouze o tom, že je pořád s dětmi a od nich se toho hodně naučí.
@Hanka79 Mě by jenom zajímalo podle čeho si ty doktoři ty tabulky utvářejí. Mluvila jsem o tom s mámou a ta mi říkala, že za mě jim stačilo, když děti v tomto věku uměly vylézt na stoličku, ukazovat, chodit… Přesně tak k tomu přistupuji. Nenutím ho do ničeho, je mi jasné, že k tomu musí dozrát sám.
@mischelinka Já v klidu jsem, jen si říkám, jak ty jejich tabulky budou vypadat za dalších třeba 30 let. To budou muset v tomto věku dle jejich názoru už počítat?
Ten nočník v podobě misky mě fakt pobavil ![]()
Já mám doma syna 2 r. - mně i manžela oslovuje káka, umí zavrčet když vidí na obrázku lišku, kočce i slepici říká koko. Na nočník si sice po velkém divadle sedne, ale má z toho legraci a pak ho začne nosit po celé místnosti a strká do něj hračky. Nevím zda mi rozumí co říkám, každopádně udělá téměř vždy opak než to co po něm chci. Přesto si myslím, že je normální
- jeho sestra v jeho věku říkala pouze jedno slovo, které ani nic neznamenalo a rozmluvila se až ve 2,5 letech. Na Tvém místě bych byla naproto klidná ![]()
@avm3 Příští kontrola je za rok a půl, do teď jsme tam byli co 3 měsíce. To už bude jednodušší to přehlížet ![]()
Buď v klidu, máte trošku zvláštní doktorku, nedívala se náhodou do tabulek do špatné kolonky? Můj syn zhruba do 2 let uměl jen Ne, ne, ham a ňaňa - to znamenalo pití, s tím si naprosto vystačil. Na nočník začal dřív jak jeho bratr, už ve 21 měsících, v tu dobu taky začal trošku víc mluvit. Starší na nočník začal 2 týdny před svými 2. narozeninami. Oba jsou šikovní, chytří, dnes už chodí do školy:-)
Náš malej má dva roky, když ho posadím na nočník, tak se vyčurá. Když se ho ale zeptam, jestli chce čurat, že ho dám na nočník, tak na mě jen kouká, nebo zdrhá. Rozumí mi, většinou i poslechne. Slov umí pár a hlavně jich má plno spitvořených, že jim rozumim jen já
rozhodně nespojuje slova.
Jo a když běhá nbahatej a má tu nočník, tak stejně se vyčůrá jinde, ikdyž mu pak vynadám a řeknu, že se měl vycíkat do nočníku…
![]()
Tak jsem se pro zajímavost podívala do knížky, co by mělo umět 18ti měsíční dítě. Docela mě teď zaráží, že se doktorka ptala jen na nočník a na spojování slov.
Dítě na konci 18. měsíce by mělo umět:
používat tři slova,
vylézt na nízkou stoličku,
ukazovat na předmět svého zájmu,
pravděpodobně bude umět:
běhat,
používat lžíci nebo vidličku (i když se zatím úplně samo nenají),
postavit věž ze čtyř kostek,
na požádání ukázat jednu část svého těla,
ukázat prstem na obrázku dva předměty,
jezdit na odrážedle,
chodit pozpátku,
svléknout si některou část oblečení,
kopnout vám balón zpátky, „krmit“ panenku,
chodit do schodů,
poslechnout složitější pokyn nedoprovázený gestem (něco vezmi a zanes to někam)
a možná dokonce bude umět:
mluvit srozumitelně v polovině případů,
pojmenovat jeden obrázek,
hodit balón horem,
stát na špičkách,
spojovat slova,
používat 50 a více jednotlivých slov.
Až na to spojování slov a používání 50 a více slov (docela úlet?!) umí vše… ![]()
@Naty12 vaše doktorka je divná, vaše dítě normální. Ten tvůj seznam z knížky je teda docela ambiciózní… to máš z Kiedroňový?
@zuzkasim
Prej jestli se nepodívala do špatné kolonky
![]()
Pro uklidnění syn začal chodit na záchod, nočník bojkotoval a nikdy k němu nenašel vztah, v 2,5 letech. Týden po tom, co jsem seřvala moji babičku, že už mi s tím nucením malého na nočník leze krkem. ![]()
@Naty12 Před touhle prohlídkou jsem si říkala, že bude trapas, že budeme mít kvůli mluvení první „nesplněnou“ kolonku v průkazce. Pak to byl takovej frmol (i nějaký očkování myslím), že mi ani nedošlo, že se doktor neptal - a pak jsem našla, že mi všechno zatrhl, jako že jo…
Malá fakt nespojovala (na rozdíl od kamarádčiny stejně staré): teď jí táhne na tři, mluví jako kniha, umí R a spoustu cizích slov, a všichni jsou nadšení, jak je na tom super. Ergo: je to jen pruda od doktorky, že ten pitomej očkovák bere doslova.
Pokud jde o nočník, v roce a půl si na něj ještě dcera občas na vyzvání sedla a jednou za pár dní i něco udělala - ale pak přišlo období hysteráků, které trvalo do víc než dvou: jak se řekl nebo ukázal nočník, ječela, pištěla, zahazovala, prostě nebrat. No tak jsem to nechala být a zkoušet jsme to zase začaly před dvěma a půl… a od té doby super pokroky, je na den odplenkovaná a bez problémů. Někteří doktoři jsou prostě pitomci.
Jinak ta tabulka mě taky pobavila. Třeba odrážedlo naše malá pochoppila až nedávno (ale zato už v roce uměla ukázat asi třicet vlajek, a jen začala mluvit, pojmenovala všechny značky aut). Se svlékáním taky zpoždění asi rok (možná by to zvládla, ale odmítala), a teda kopání balónu nebo krmení panenky neprovozuje doteď (asi by uměla, ale nenapadne, nebaví).
Ergo pokud by to někdo opravdu bral za bernou minci, tak podle mě propadne polovina populace. KLIID.
Příspěvek upraven 13.06.14 v 09:39
@Naty12 malá se úplně odplenkovala ve dvou letech, i na noc. Začala mluvit ve dvou a půl. Doktorka to nikdy neřešila. Jinak malá byla vždycky hodně šikovná na pohyb, takže teda s mluvením čekala. Ale zase mluví ve větách a časuje. Žádný, že co týden co slovo, spíš co týden, to víc a víc rozvité věty.
@Naty12 píše:
@Hanka79 Mě by jenom zajímalo podle čeho si ty doktoři ty tabulky utvářejí. Mluvila jsem o tom s mámou a ta mi říkala, že za mě jim stačilo, když děti v tomto věku uměly vylézt na stoličku, ukazovat, chodit… Přesně tak k tomu přistupuji. Nenutím ho do ničeho, je mi jasné, že k tomu musí dozrát sám.
To ja taky nevim podle ceho to maji sestaveny, pac dneska je spis vic tech deti co na nic nepospichaji a nauci se vsechno az dyl. Nas malej se narodil o mesic a pul dirv, takze jsme s nim jezdili do rizikove poradny a tam po nem chtela doktorka taky zazraky, treba jako jestli dava ukazovacek a palec k sobe, jestli umi ten uchop jakoby sbirani drobecku ze zeme…tak ji rikam, ze zadny drobky tam kde si malej hraje nemam…tak cumela jak puk
pak jestli si postavi komin z kostek a zbori ho, tak jsem ji rikala, ze kostky jeste zadny nemame
proste v urcitem mesici chtela neco a rekla bych, ze docela brzo, ze to by neumelo jeste ani donoseny dite…
otacel se na brisko brzy, lezl i po kolinkach brzo a dlouho apod. kdyz to tu ctu, tak to co umel v urcitem mesici on, treba jeste ani neumi donoseny dite…kolem nabytku taky chodil dlouho a sam zacal chodit v 17,5mesicich, to nekdy nechodi ani donoseny dite…
Proste akorat ty doktori mamy stresujou a nervujou nic jineho…
ja ji poslouchala a myslela si neco o prd..eli… ![]()