Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Když jsme byli na 18-ti měs.prohlídce, tak doktor nad tím mávnul rukou a řekl, že má ještě čas. Prý pomáhá čtení pohádek, dítě prý si pak dělá slovní zásobu, tak nevím ![]()
Malej taky nocnik hrozne bojkotoval, 2× jsme s tim s neuspechem koncili a davali zpatky pliny.
Pak se chytnul, a najednou to slo, ze dne na den, v asi 26ti mesicich. Naucil se hned curat i kakat zaroven, krasne do nocniku. Nekonalo se zadny pocuravani atd, nevim, co to jsou louzicky po byte.
Po 14ti dnech kadit prestal - a to doslova - a ja momentalne resim problem jmenem „psychogenni zacpa“. ![]()
Jinak teda ale ven bez plen bych se neodvazila, kdyz prijdeme domu, ma ji uplne nachcanou. Taktez rano.
Takze jsme tak „na pul cesty“, bych rekla.
Jo a k tomu mluveni - taky dlouho nemluvil, ale s tim zacatkem chozeni na nocnik se hodne rozkecal.
chelsea001 píše:
To malej taky kecá tou svojí hatmatilkou,ale když to srovnám s ostatními dětmi u nás,tak ty jsou v řeči o hodně napřed.
a zas jsou pozadu s necim jinym
kazdy to decko si jede proste po svym…me mala napriklad nemluvi ale umi uz namalovat krasny slunicko coz neumi nektery 3lety…takze to musis brat podle toho v cem je dobrej ne v cem pokulhava
![]()
No mates zase mluví od 18ti měsícl,ale sluníčko nenamaluje…zrovna dnes maloval
a jsou to jen čáry máry---ale mě tvrdí,že to je jablko ![]()
Náš má 2 roky a 2 měsíce, nemluví (mama, tata, baba, čiči, hami - neberu jako mluvení) a na nočník začal chodit bez trénování před měsícem a kousek, prostě se rozhodl že to zkusí, aniž by ho k tomu kdo vedl či motivoval. Jen to viděl u jiného dítěte, kde jsme byli na návštěvě.
Mámě bych řekla ať pomlčí, že ona si své už vychovala.
ahoj
mám dvojčata, jeden mluví, druhý ne ( ham, bác, tam, táta, čiči, bů). Na nočníku sedí a baví je to, výsledky jsou občasné, doufám, že k tomu dorostou brzo.
Ahoj, je mu 22 měsíců, na nočník si občas sedl oblečený, vydržel tak 5 vteřin a už zdrhal, posadila jsem jednou nahýho, no řevu jako blázen, ale vyčůral se, pak jsem to vzdala, moje máma taky pořád, že nás dávala na nočník už v půl roce atd. ![]()
Mluvení: máma, káka (táta, neumíme t), ha (haf), ba (baf), čiči, mňau, kačkač, brm brm (auto a všecko co má byť jen jedno kolo), mňami, kytí, neni, ee, kuk, píp píp (ptáček), keba (chleba) a teď učíme letadlo a to je jauví
a pak ta jeho hatmatilka, takže se neboj, nejsi v tom sama.
Jinak dneska jsme šli po městě a vyslechli jsme rozhovor prarodičů, babička si stěžovala na to, že tříletý neumí vůbec mluvit, že po něm chtěla aby řekl „pes“
a on „hafa“ ![]()
Příspěvek upraven 30.09.11 v 10:16
Syn začal chodit na nočník ze dne na den ve dvou letech a dvou měsících. Dřív ho popadl hysterák, jen co nočník viděl a to ho nikdo do ničeho nenutil. Taky jsem poslouchala chytrý řeči, kterak sousedovic holčička chodí od roka ![]()
Prostě si jednoho dne přinesl ráno sám nočník, sedl si, vyčůral se a bylo to. Od té doby trénujeme, nehody jsou sice ještě pořád i teď a kakání zatím nevychytal vůbec, ale dávám mu čas, školka nás zatím netlačí ![]()
Takže vydrž ![]()
Jo a mluvení u nás není vůbec slavné, má svých pár slovíček, kterým rozumí jen on a my, opakovat nechce, ale věřím, že to prostě přijde samo, jako ten nočník ![]()
ahojky tak mojí maličké je 14 měsíců a začínáme zkoušet nočníček. jde to podle toho jak má náladu…občas vydrží dřepkat a vydržet těch pět minutek než se vyčůrá aby to následně okomentovala slovy ee a jdeme to společně vylít a občas je u toho křiku jako bychom jí vraždili a to to pak nechávám být nic přeci nejde lámat přes rameno
Ahoj holky a maminky.
našemu synovi je 21 měs.NA nočníku sedíme,ale máme období utíkání zněho.Třeba něakou dobu, jsem neznala hovínko v plýnce těd třeba už 14 dní kakáme do plínky.Já mám pocit,že nemá čas na nočník.Ale jindy se zas i vyčůrá.TAk hold záleží na situaci a na náladě.Ale kamárádce taky syn se k nočníku ani nepřiblíží když tak řve.TAkže je to běžné.
A mluvení,to je kapitola sama o sobě.Dokonce jsem tu na to téma chtěla taky napsat.Ale tys mě předběhla.
My mluvíme ale třeba říkal mi krásně máma.A přestal štěká bučí.5íká si o pití a jídlo.Hodně používá zvuky a nebo slovo.JAko ba(balon)Ale,třeba jednoduchá veta např.MAmi dej čaj.TAk to vůbec.Joo a taky nás chytne za ruku a dovede nás kam potřebuje.Ale hodně sním mluvíme.Kouká na pohádky.žije ve velké rodině.Hold to musí přijít samo.Ale i já jsem ráda,že jsou tu i starší mrnata a jsou na tom podobně. ![]()
Ahoj, tak já se k vám připojím, naše malá je bez plínek zhruba měsíc a půl - až dva měsíce, nevím přesně. A na noc jí teda někdy ještě dám, podle toho, kolik toho na noc vypije. Ale nechce ji teda vůbec, je to velký boj, aby ji na tu noc raději ještě měla. A byl to celkem i boj, malá nám čůrala všude, kde mohla, protože byla zvyklá z venku, že se vyčůrá kdekoliv. No a pak se nechala už posadit na nočník a teď si říká, bak a já ji jen vysleču a sedne a čůrá a kdyxž chce dělat bobek, tak si řekne : hovnooo…
ale co, hlavně, že si už řekne.
A s tím mluvením, kdybych měla vypsat všechna slova… no nechtěla bych, aby to vypadalo, že se třeba nějak chlubím nebo tak nějak, ale před nějakýma 2-3 měsícema, chvíli ještě před tím nočníkem… ak se celkem hodně rozmluvila.
Ahoj. Dnes jsem byla se synem na kontrole u doktorky a odcházela jsem od ní opět docela nakrknutá z těch jejich tabulek. Hrozně se divila, že syn nespojuje slova, dívala se na mě jak kdybych měla doma malýho blbečka. Tak snad je to dítě od dítěte, ne?! On má asi 15 slov se kterými si prostě vystačí, a tak víc zatím mluvit nepotřebuje. Jinak ale rozumí všemu co po něm chci, takže je to dle mého názoru jen o tom, že se rozmluví až se mu prostě bude chtít. Další vrtění hlavou bylo, když jsem jí řekla, že na nočník ještě nechodí, že jakmile ho uvidí, tak se schovává. Nikdy jsem ho do něj nijak nenutila, tak nechápu proč k němu má odpor. Ale opět si myslím, že to je pouze o tom, že až se mu bude chtít, tak na něj začne chodit. On ví moc dobře co se do něj dělá. Jak jste na tom Vy s podobně starými dětmi?
![]()
Malému jsou dva, umí sotva pár slov, ale vystačí si s tím, dr. se jen ptala jestli rozumí tomu co říkám, že prý to stačí a na nočník nechodí ani náhodou a dr se ničemu nedivila, že prý není kam spěchat, takže klid
nebo možná změnit doktorku ![]()
@Naty12 já byla v úterý s dcerkou na 18 m kontrole a máš doma génia
. Dcerka umí mamííííí, tatííííí a to je opravdu všechno. Rozumí mi, co po ní chci, já ji rozumím, co chce, ale nemluví
a fakt nic nespojuje. Na nočník chodí někdy kakat, ale jinak na něm jezdí, protože to srandovně vrže po dlažbě.
Na doktorku se vykasli, jednim uchem dovnitr, druhym ven
ikdyby jsme se rozkrajeli a 100× vic snazili, tak pokud tomu prckovi na to co ma delat nedozraje mozek, proste mu to v nem nezapali, tak to delat nebude…a k necemu dite nutit neni dobra volba…oni na vsechno ty deti driv nebo pozdeji prijdou… ![]()