Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, nevím jestli poradím, ale napíšu svou zkušenost. Syna jsem od 3-4 měsíců držela v klubíčku, když jsem viděla, že chce kakat (zkoušela jsem bezplenkovou metodu). Od 6-7 měsíců jsem ho na nočník posazovala. Teď má rok a když na něm vidím, že se chystá (kaká docela pravidelně 1× za den) tak ho posadím. Na něm to jde poznat jednoduše, je takový živý, pořád v akci. A když najednou ztichne, přestane se hýbat, tak jdu rovnou pro nočník. Posadím ho a do 5 minut je vždy hotovo. Ještě si sám neřekl, ale myslím, že je na to docela brzo. Hlavní je pro mně to, že na tom nočníku dokáže v pohodě usedět a vykonat potřebu. A to se docela divím, protože jinak je dost neposedný a živý. Nemá s tím žádný problém. Nedělala jsem nikdy nic na sílu. Taky nevím, jestli mu to vydrží, ale zatím je v pohodě. Dokonce mám pocit, že je rád, když se může vykakat do toho nočníku. Občas se do nočníku i vyčůrá.
Kači, tak to jste teda dobří. No, snad to tak nějak půjde i u nás. Moc bych si to přála. Jen mě docela děsí právě, že většina mamin, co potkávám, tak od roka už pr ostě nutí čůrat na nočník, a aby je za bavily, tak je tam krmí, hrají si tam, sedí tam i hodinu, než se vyčůrají. To fakt nechápu.
A používaly jste někdo i ty sundávací plíny? Jako ty učící na nočník? To jsou nějaký ty kalhotkový.
A když se sundá teda plína, tak se mají koupit kalhotky? Nebo se dají tepláky na holou prcku? to mi přijde takový divný.
.
Izabelko, hodně lidí to tak dělá, je fajn, že malý je už zvyklý na nočník.
No tak nechávat dítě hodinu na nočníku mi přijde divné
To je jako kdyby nás dospělé někdo posadil na záchod a museli by jsme tam být zavření tak dlouho, dokud nevykonáme potřebu, ale co když se nám prostě nechce?
Když se do 5 minut nevyčůrá, tak prostě zkusit později
Hlavně nic na sílu, to se zbytečně vytvoří psychický blok.
@Farllin píše:
Kači, tak to jste teda dobří. No, snad to tak nějak půjde i u nás. Moc bych si to přála. Jen mě docela děsí právě, že většina mamin, co potkávám, tak od roka už pr ostě nutí čůrat na nočník, a aby je za bavily, tak je tam krmí, hrají si tam, sedí tam i hodinu, než se vyčůrají. To fakt nechápu.
A používaly jste někdo i ty sundávací plíny? Jako ty učící na nočník? To jsou nějaký ty kalhotkový.
A když se sundá teda plína, tak se mají koupit kalhotky? Nebo se dají tepláky na holou prcku? to mi přijde takový divný..
Izabelko, hodně lidí to tak dělá, je fajn, že malý je už zvyklý na nočník.
Kalhotkové plenky mám - látkové, ne jednorázové, a pro malou je jednodušší sundat si ze zadku látkovou plínu na zapínání na patentky nebo suchý zip, než si ze zadku k nohám stáhnout kalhotky
a to si přitom tepláky umí sundat, ale u těch kalhotek to prostě nějak nechápe, zatím, ale zkouška byla asi jen 3dny, předtím bojkotem.
To je fakt, zašpiněný by bylo vše, to kolikrát stačí i obyč plína a blbě se to umývá. ![]()
Peti, vy máte látkovky, to je asi jiný systém, ne? To se vždy rozepíná ta plína, ne?
Nám se to povedlo zlomit těsně po druhých narozeninách. Myslím ale že to nemá smysl nějak uspěchávat. Některé kamarádky do toho děti zbytečně tlačili a myslím, že to nijak nic neurychlilo.
@Farllin píše:
Peti, vy máte látkovky, to je asi jiný systém, ne? To se vždy rozepíná ta plína, ne?
Ne, podle mě jednorázová kalhotka vypadá stejně jako látková, prostě se natahuje na zadek jako kalhotky akorát nevím kolik třeba udrží „nehod“ ta jednorázová. Látková udrží jednu a už tak jsou mokré tepláky.
Prcek má 8 měsíců a dávám ho cca co 2-3 hoďky na nočník, baví ho to, má radost když na něm sedí. Včera se nám povedlo být s jednou plínou od 6 do 16 hod. Posadím ho a on se vyčurá a pokud se mu chce i vykaká a má z toho děsnou radost ![]()
Kkomik, tak my z toho teda radost nemáme. KDyž se to povede, vyčuráme se nebo vykakáme, tak malá ví co s nočníkem .ŽE ho má vzít, vylít do wc a dát do vany a já ho pak umyju. Pak samo spláchnout wc, což z toho teda radost je veliká. DOkonce přemýšlím, jestli není jednodušší učit zrovna na wc s malým prkýnkem? Nemáte s tím zkušenost? TO ji nějak tak víc baví víc, nebo néže baví, ale prostě vidí na nás, ž nesedáme na nočník, ale na wc. Je jí to možná bližší. ![]()
Ahoj
přidávám taky svoji zkušenost…Prckovi je 20měsíců a na naočník dávám od roka… v tom roce to docela šlo ale asi tak měsíc… a pak nechtěl..tak jsem přestala a asi v 18měsících za mnou chodil a ukazoval na plínečku a říkal aa…
Tak jsem začala posazovat na nočník…někdy chtěl a někdy ne…ale kakaní vůbec… postupně se naučil i kakat, ale pokud byl doma tak jsem ho nechala bez plínky…Protože jakmil dostal plínku tak to hlásile ale byl konec…první týden jsem převlékali asi tak 5× za dopoledne…:))) a teď už je bez plínky a zkoušíme to už i na ven…jeden pokus dobré a druhý to se vyčůral pakj ho paní na hřišti pochválila a bylo to v kalhotech(a ukazoval že umí na povel čůrat
takže jsem zvědavá.. ale doma už bez nehody…a u kakání musíme být nahatí
a u nás ze začátku pomohlo že jsem měli ten obyčejný hrací nočník (na doporučení)..stál asi 125kč a malý si tleskal když začal hrát…hodně sme chválily
ted ale nevím jak na noc…protože ráno máme plínku plnou
tak držím všem palce
Ahojky maminky, taky nás čeká nočníkování! je nám 15 měsíců a těším se na léto, že mala bude behat nahata a snad to pochopí, když bude mokrá
že lepší je jít se vyčůrat na nočníček.
Kupovali jste nějaký extra-nebo jen klasiku-třeba barevný, nebo hrací?
Držím palečky ať se daří a díky za diskusi ![]()
@Lindsy píše:
Ahojky maminky, taky nás čeká nočníkování! je nám 15 měsíců a těším se na léto, že mala bude behat nahata a snad to pochopí, když bude mokráže lepší je jít se vyčůrat na nočníček.
Kupovali jste nějaký extra-nebo jen klasiku-třeba barevný, nebo hrací?
Držím palečky ať se daří a díky za diskusi
Původně jsem chtěla hrací Fisher Price ale mamka, která pracuje v hračkách mě odradila, že jim ty Fisher Price nočníky hodně lidí vrací, že jsou malé (třeba pro malé dítko je to výhoda ale později…) takže jsme koupili klasický modrý nočníček s kačenkou ![]()
mam roční dcerku a od 10m se mi nepokakáva do plínky…nejak ji to vadi..vzdycky si prinese nočnik a zacne kricet..obcas se ji povede i vycurat do nocniku ale to ji zas tak v te plence nevadi…kazde ditko je jine a podle mne si rekne samo kdy chce ![]()
Ahoj, ja mam dva kluky. ten starsi, nechtel na nocnik ani sednout, tak jsem to nechala na leto, kdyz mu byli dva roky. to jsme se zbavili plin pres den, protoze kdyz se pocural, tak jsme jednoduse prevlikli kratase a slo se dal. bez plin jsme byli ve 2,5 roku. proste nechtel na nocnik a pockal si, az bude moct chodit na zachod. Mladsi syn ma ted 22 mesicu a obcas - tak jednou denne se nam podari chytnout nocnik, ale mam pocit, ze je mu to jedno. I kdyz ho necham v mokrym, jestli by ho to studilo, je mu to jedno. takze zase pockam na leto a uvidime.