Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky!!!Potřebovala bych poradit, nebo možná uklidnit
Mám dceru ( 14 měsíců ) a už přibližně 3 měsíce docela obstojně chodí, teď už i běhá. Při chůzi si je už naprosto jistá, ale dnes při procházce, jsem si všimla, že pravou nožku docela dost vtáčí dovnitř. Levá jde rovně
Má asi 2 týdny nové botičky, tak jsme doma zkusili naboso i v papučkách a bylo to stejné. Botičky má Fare, papučky klasické kupované v kamenném obchodě. No a k dotazu. Myslíte, že se to časem srovná samo, nebo je na místě návštěva pediatra???Taky jsem se dočetla, že názory na velikost bot se různí. Malá má momentálně nožičku 12cm a botičky 13cm. myslíte, že může být problém i v tomto??? Děkuji za odpovědi ![]()
klárka mi dělala to samé. za prvé kup na doma místo papuček klasické kožené sandálky s pevným kotníkem. už jen tímto by se to mělo srovnat. běžný nadměrek v botě je 1-1,5 cm, takže by bota měla být velikostně v pořádku. jinak mě v jeslích ak poradili takovou babskou radu - cca půl roku jsem dávala boty opačně (kozí nohy) a fakt se vše srovnalo. dala bych jí čas cca do toho roku a půl a pak uvidíš. záleží na tom, jak moc tu nohu vtáčí. ale myslím, že do 18 měsíců dávají lékaři dětem čas než je začnou honit po ortopedii atd.
Na doma je nejlepší, aby byla bosa, nejzdravější pro vývoj chodidla je, když se ploska nohy dotýká podložky. Já bačkůrky dávám jen na zimu, co se oteplilo, tak už je zase nemá.
Boty obráceně by zabrat mohly.
Velikost bot je OK.
Syn mi to dělá taky, ale jen opravdu málo, tak to zatím řeším občasným prohozením bot, jak psala nozu.
Nozu děkuji za bleskovou odpověď
Zdá se mi, že tu nožku vtáčí docela dost, takže pořídím sandálky na doma a kozí nohy taky vyzkouším. Ty kozí nohy ji mám nechávat celý den??? Omlouvám se za hlopuý dotaz ![]()
Verus díky. Teď jsem teda trochu zmatená. Sandálky, nebo naboso??? ![]()
někdo doporučuje naboso, někdo sandálky. záleží na ortopedovi. většinou se naboso doporučuje v trávě a na koberci a na pevné podložce právě ty sandálky. a kozí nohy měla celý den. jen bacha, je pak potřeba kupovat ty boty ještě větší… prostě až je budeš v obuvi zkoušet, tak rovnou obráceně ![]()
Nám to dělá dcera taky.
Od dvou let chodíme jednou týdně na rehabky, zkoušeli jsme i tejpovat. Ale nějaký extra pokrok nevidím.
Nicméně ortoped to hodlá řešit až ted po třetím roce.
Doma jen v ponožkách, teda tak se to traduje u nás, jinde to může být jinak. A v létě pak na zahradě, někde na pláži u rybníka, kde je písek taky.
Niki to taky dělal a upravilo se to sama. My máme doma dlažbu a tak má bačkůrky zdravotní s klenbou (za 400)
ale super. Už má asi třetí strašně rychle mu rostou nohy. Jsou mu dva a má 27 akorát.
Štěpánek to taky trochu dělá. Všimla jsem si toho asi před měsícem. Jdeme za 14 dní na rok a půl kontrolu, tak jsem to zatíím neřešila a zeptám se. Moje sestra (ředitelka v MŠ) mi doporučila, abych se snažila, pokud spí na bříšku mu nožičky položit tak, aby se ty šlachy, které vtáčí nožičku dovnitř prodloužily - tedy na vnitřní stranu chodidel, jestli mi rozumíš… Uvidím, co na to doktorka.
pandoro, viktor má momentálně jako bačkůrky do jesliček sandálky za 600,– , takže tvoje cena je úúplně v pohodě
za chvilku budu muset koupit i domů, z těch domácích vyrůstá. ![]()
Vyměníme vaši levou nohu za naši levou
. Honza to dělá zase na levou nohu. Nám bylo doporučené chodit s ním pozpátku, tam to nedělá. Jinak nám dala doktorka ještě nějaký čas na srovnání se.
S těma botičkama na kozí nohu bych byla asi opatrná. Každá bota je tvarovaná na danou nohu a mohlo by docházet k nežádoucím otlakům či deformacím.
Jinak náš ortoped říkal, že pokud jsou nohy zdravé, chůze naboso je nejlepší, pokud je problém, pak jsou na místě botičky. Ale ono v tomto smyslu co lékař to názor.
Ja jsem si toho u dcery vsimla taky, ale jen venku, doma chodi na boso a toho jsem si nevsimla. Za chvilku mame jit na kycle a i na kontrolu, tak se poptam co s tim.
holky, nezapomeňte sem pak vhodit názory doktorů co s tím
. My už máme po kontrolách, jsme sledovaní i na ortopedii. U nás to asi nebude nějaký fyziologický problém, spíš to bude mít asi v hlavě, protože ortoped mu nohy vždycky kontroluje a vždycky OK. No, ale nenapdalo mě se v tom zmatku na to zeptat
.
Já mám dvouletou dcerku a taky mě stáčela hodně nožku a dokonce i obě.Doma lítá bosa,prý je to nejlepší,ale když jsou rozdílné povrchy,jako třeba koberec,dlažba apod.U doktora na ortopedii jsem s malou byla ve dvou letech,chodíme tam často,máme špatné kyčle a ptala jsem se doktora a on mávnul rukou a prý se tím nemám zabývat,prý to děti v tomto věku dělají a že se to srovná
.Je fakt,že už to tak nedělá tak moc a to uběhli 4 měsíce.Jinak u nás papučky nemají úspěch,doma se dcera vyzouvá a dokonce i vyslíká,pořád ji naháním ![]()