Nočník - kdy učit a jak?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
17368
24.3.12 08:46

Nočník - kdy učit a jak?

Ahoj, mám doma 19měsíční holčinu, je šikovná na kde co, hlavně teda na lumpárny, ale to asi každý dítko..To není asi důležité. Chtěla jsem se zeptat, jak poznám tu chvíli, že je dobré začít učit na nočník. Blíží se jaro/léto, tak si říkám, že to bude dobrá doba na to. Chtěla bych to začít učit tak, že když už začnu, dojdeme do zdárného konce. Zatím nenutím, neposazuju nutně, jak kdy, podle nálady, většinou po spaní. Ale nějak to nehrotíme, prostě pohodička. Doma občas je s holou prckou a to teda opakuju, že čurat na nočník, ale někdy se nepovede. Nechci půl roku strávit nad tím,že se budu hodit na nočník. Ale známe ho, víme co to je, ale asi nevíme na co :roll: :mrgreen: .
Tak si právě říkám, kdy teda poznám, že už mám jít po tom tvrdě? Někde jsem slyšela, že je správná chvíle od doby, kdy sejde dítě samo schody bez pomoci, nevím co je na tom pravdy, moc se podle toho neřídím.
Taky by mě zajímalo, za jak dlouho vám se to povedlo? Od chvíle, kdy jste začaly teda to opravdu vyžadovat? A noční spaní bez plíny? za jak dlouho po nočníku? A jak se vůbec to odnaučování plínek dělá? každá rada dobrá, nějaký tipy, triky vše uvítám. Jsem v tom zatím naprostý začátečník. :mrgreen: :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
24.3.12 08:54

Já jsem to nevyžadovala vůbec a malá byla od nějakých 20ti měs. bez plín na den a od dvou roků na noc.
Nechávala jsem ji hodně bez plínky s holým zadkem a ona na to přišla celkem rychle sama. Takže já radím nechat to až bude pěkně teplíčko a uvidíš, co malá na to.

Myslím si, že každé dítě se dřív nebo později odplínkuje samo, otázka je, kdy by to bylo a je tady takové prostředí, že ve třech letech už je plínka děsná ostuda :think: takže matky cvičí a pérujou, i když třeba ve třech letech a 8mi měsících by se dítko odplínkovalo samo. Ale já jsem v takové situaci nebyla, tak nevím - navíc je kolikrát třeba (a i u nás by bylo) to řešit kvůli školky.

Prostě jako první krok nechat ji nahatou a až pak aplikovat další postupy, co se tu určitě sejdou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
251
24.3.12 08:54

Čau Farllin, tak jsem ráda, že jsi tuhle diskuzi založila, já jsem totiž taky začátečnice v odvykání plen. Mám 16měs. dvojčátka, zatím zkouším taky vysazovat na nočník, ale nijak to nehrotím, když kluci nechtějí a jsou protivní, tak je nechám být. Si říkám, že na to pořádně vlítnem v létě, budu nechávat kluky běhat bez plen a upozorňovat je na čurání, tak snad se naučí být přes den bez plenky. Od hodně maminek jsem slyšela, že holčičky bývají šikovnější :) , tak se nechám překvapit, jak to půjde těm mým raráškům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
24.3.12 08:58

Já se přidám s dotazem. Syn 15m chytá hysterický záchvat, když ho posadím na nočník i oblečeného natož svlečeného. Měli jste to někdo taky tak a přešlo to? Nebo jste pak učili zrovna na velký záchod?
Posadila jsem ho tam asi 3×. Nelámu to přes koleno. Jenom mě to zajímá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17368
24.3.12 09:03

Děkuji holky, no, jsem zvědavá co se tu sejde za rady. A budu moc ráda taky. Evči, tak se určitě poučíme a půjde to pak líp.
My hodně navštěvujeme s malou klub pro děti, kde je hodně mamin a dětí podobného věku, cca 1 - 2,5roky. A hodně mamin tam užp osazuje dítko, dokonce jedna to dítko posadí na nočník, na tom nočníku ho nakrmí, pohraje si s hračkama a sedím tam asi půl hodiny. Což mi přijde šílený. Kor krmit na záchodě. :think: . Takže takhle to právě nechci. Já chci začít učit a jít na to nějak tak, agby jsme to co nejdřív zvládly. Si slibuju hodně od léta. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
251
24.3.12 09:03

Tak hysteráky přímo ne, ale ten jeden taky občas protestuje, prostě si stoupne, vezme nočník a švihne s ním pryč. Asi mně dává najevo, že s tím nočníkem mám jít do… :D Já pevně doufám, že to přes léto vypilujem, když budou kluci lítat nahatí po zahradě, že si to snad uvědomí až si budou počurávat nožičky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17368
24.3.12 09:13

Evi, já slyšela, že kluky je dobré učit u stromečku, zalívat kytičky, zalívat stromečky…prý v tomto to je jednodušší než u holek. :think: .
Hysterák my nemáme, my nemáme nic, my si sedneme, usmějeme se, a jdeme…samo že v nočníku nic. :mrgreen: .Ale mám pocit, že ona ví na co to je, ale nemá čas prostě jít k nočníku ačůrat tam. N ebo si zrovna nevzpomene. Ale zase je někdy o beobí, že prostě je nahatá a sedne na něj a čůrá. A to ani neříkám,že má jít tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27005
24.3.12 09:22

Staršího jsem zkoušela v roce…chvíli tošlo…pak se zaseknul a nočník jakmiel viděl byl horor…nechala jsemho až si natopřijdesám…přišel ve 2,5 letech…mladšímu bylo 18měsíců a nočník kdesi leží…nelámu to přes koleno nechám ho být on na to taky přijde…až dozrajou přijdou na to ;) zkusit to můžeš a uvidíš pokud žádná odezva tak ještě vydrž

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1768
24.3.12 09:31
ahoj maminy.tak sem pridam svou zkusenost.mam dcerku za tyden ji budou dva roky.tak od roku a pul jsem ji obcas posazovala na nocnik ale to byli zachvaty jak blazen takze jsem to moc casto nezkousela.. :roll: je to 14dni co si sama sundala plenku a nechtela ji.no tak jsem vyndala nocnik a snad stokrat ji rekla ze musi jit curat tam jestli se ji chce.jednou se pocurala a pak jsme to zkusili znova nejak se ji to nezdalo,pocas curani chtela vstavat a fnukala.tak jsem ji tam pridrzela az docurala tak jsem ji pohladila zatleskala a ona pochopila ze je to tak spravne.od te doby chodi sama na nocnik dokonce i kadit :dance: davam ji plenku jen pred spanim odpoledne a na noc.samosebou pokud nekam jdem tak tez.jen nevim jak zacit sundavat plenku na noc.v noci jeste dost vycura :roll: tak nevim ale hlavni je ze chape a zvlada nocnik.uz jsem se bala ze to do porodu nezvladnem :P takze asi je pravda ze k tomu dite dospeje samo :nevim:
@evicka82 píše:
Tak hysteráky přímo ne, ale ten jeden taky občas protestuje, prostě si stoupne, vezme nočník a švihne s ním pryč. Asi mně dává najevo, že s tím nočníkem mám jít do… :D Já pevně doufám, že to přes léto vypilujem, když budou kluci lítat nahatí po zahradě, že si to snad uvědomí až si budou počurávat nožičky.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lenka76
24.3.12 09:34

ahoj,ja zadnou radu nemam,ja sama potrebuju,maly jsou 2 roky a 4 mesice a nocnik nechce ani videt,sedatko nechce ani videt..tak jak mam ucit na nocnik,kdyz nechce ani sedet…takze cekam dalsi mesic, a uvidim..asi to dopadne tak,ze ji tu plinu seberu a bude chvili furt pocurana a tajne doufam,ze ji to bude vadit a zacne chodit…nebo jestli tu nema nekdo nejaky trik?

• Citovat
  • Upravit
17368
24.3.12 09:35

Tý jo, tak to je super katerino. Snad to dítko fakt k tomu musí dospět. Já právě absolutně nerozumím tomu, proč některý maminy vyžadují a dávají sedět na nočník už třebas od roku. Mito přijde zbytečný teror pro všechny strany. Super, že jste to tak zvládly. Ale jak na noc, to neporadím. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PetkaK
24.3.12 09:43
@Pipet píše:
Prostě jako první krok nechat ji nahatou a až pak aplikovat další postupy, co se tu určitě sejdou.

Tohle osobně považuju za poslední krok :mrgreen: - podle mě tohle může udělat ten kdo má doma plovoucí podlahy a nějaká počůraná/pokaděná zem mu nevadí, protože to hned umyje. A kdo to dělá i na kobercích, tak ho obdivuju, já bych to asi nevydržela brzo. Takže za mě tohle řešení až jako poslední možnost v těch 3letech kdy už to fakt jinak nepůjde.

Farllin - mojí zkušenost znáš - takže u nás od 15m do 18m malá hlásila poctivě každé kakání, někdy dřív někdy když už tlačila, ale většinou jsme stihli nočník. Zhruba od 17m začala hlásit i čůrání - opět někdy dřív, někdy než jsem jí svlíkla tak bylo pozdě atd. No a v 18,5m (3.3.) jsme jí přestěhovali z postýlky z ložnice do postele a do pokoje a od té doby si neřekne nic, dokonce ani když už smrdí na sto honů tak mi říká že nekakala. Každé posazení na nočník byl/je hysterický řev, každé přebalení je hysterický řev. Trvá to od začátku března doteď. Má prostě najednou nějaký blok k nočníků a zvesela si čůrá do plenek.

Nechávám to být, myslím si že to nemá teď smysl, je na ní změn hodně (viz postel), za měsíc příjde sourozenec (další změna), takže teď netlačím na pilu, i když se mi dvě špinavé plíny na den líbily :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
17368
24.3.12 10:43

Jo jo, Peti, tvůj názor znám. Tak koberec je něco jinýho, my naštěstí to na kobrec neděláme. My na dlažbu. Počkejte tak ke konci léta, to se už bude ze změn malá radovat. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6945
24.3.12 10:47
@Farllin píše:
Evi, já slyšela, že kluky je dobré učit u stromečku, zalívat kytičky, zalívat stromečky…prý v tomto to je jednodušší než u holek. :think: .
Hysterák my nemáme, my nemáme nic, my si sedneme, usmějeme se, a jdeme…samo že v nočníku nic. :mrgreen: .Ale mám pocit, že ona ví na co to je, ale nemá čas prostě jít k nočníku ačůrat tam. N ebo si zrovna nevzpomene. Ale zase je někdy o beobí, že prostě je nahatá a sedne na něj a čůrá. A to ani neříkám,že má jít tam.

nech tomu volný průběh,malá,když viděla nočník dostala hysteráka za dýl si sedla na něho,ale nic neudělala,a najednou se 1.1. rozohodla,že už nebude čůrat do plín :-),na noc jí ještě dostane-za řevu,bohužel,ale nevydrží se nepočůrat,na nočník začala chodit ve 28měsíci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1768
24.3.12 10:53

no to ja prave ted taky resim ze prejdeme z postylky na detskou postel aby se naucila v noci treba vstat a jit curat.ale nedavam tomu moc velkou sanci ze by to slo hned.zrejme se bude pocuravat.ale tak hlavne ze pres den uz chodi na nocnik.ze zacatku musela mit asi tri dny holej zadek uplne aby sla na nocnik sama protoze jakmile jsem ji dala teplacky tak si to nejak neuvedomila a pocurala se a le po dvou pocurani si je taky naucila stahovat sama a ted dokonce kdyz ji to nejde hned sundat tak jsem rada ze to vydrzi dokud je opravdu nestahne :mrgreen: tuhle letela z postele a krici je je je ze musi curat a ja nechapala ale stihla to.na to jaky hystericky zachvaty na nocniku mela jsem prekvapena ze ze dne na den k tomu takhle sama dospela :think: meli jsme dokonce i jeste dudlika :roll: ale v nedeli pred 14dny jsme ji ho uz proste nedali zvladla to hned od prvni noci 8o a dva dny na to sla i na nocnik.takze nejak oboji ve stejnou dobu :pankac: ja jsem si uprime myslela ze u nas nocnik bude tabu hodne dlouho teda a hle neni tomu tak :dance: drzim vsem palce vim co je to za trapeni :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí