Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ta naše si teď ve 14 m. začala takoy sama nosit nočník a vždycky si začne vyhrnovat tričko jako, že se chce svléknout a to vždycky něco ze sebe do nočníku vypotí
ale jinak nic moc snažím se jí na nočník posazovat ale je to tjak kdy
![]()
Jsem už starší generace, mám 2 dospělé děti, jsem babička. Stále se nemůžu srovnat s přístupem dnešních maminek k nočníku. Nedovedu si představit, že by moje děti ještě ve 2 letech chodily s plínkou a já bych to považovala za normální. Obě děti jsem začala pomalu a na chvilku posazovat na nočník hned, jak začaly sami sedět. Snažila jsem se je chytit vždy po spaní, to se většinou hned vyčuraly, pochválila jsem je a hned sundala. Postupně se naučily a věděly, že nočník je na čurání a nikdy jsem je tam nenechala dlouho sedět. Dcera měla v roce tak 1 počuranou plenu, v 15 měsících už neměla plenu ani v noci a syn syn končil s plenama v 18 měsících. Byla a jsem stále ráda za to, jak jsme to zvládli a i dnes bych k tomu přistupovala stejně. Nemyslím si, že je to nějaké týrání dětí. Bohužel, k tomuto přístupu přispěly i jednorázové pleny, ale divím se, že jsou maminky ochotny vydávat peníze za něco, co lze vyřešit již daleko dříve než ve 2-3 letech.
Moje mamka mi rikala, at to zkousim stejne, jako pise Babusa. Jenze co s ditetem, ktere potrebuje cas na probrani? A svleknout ho hned po spani a posadit na nocnik (kdyz by se to pri jeho vzpirani se podarilo)by prineslo jen hysterak?
Marovi bude 22mesicu, nocnik zna uz delsi dobu, ale nebyla sance ho na nem udrzet vic jak par vterin. Ted uz zacina chapat a kdyz ho posadime, tak se vetsinou vycura. Je teplo, tak doma i venku beha nahaty a myslim, ze uz celkem dobre pozname, kdy potrebuje curat.
Myslim, ze pres leto to vypilujem ![]()
@babuša píše:
Jsem už starší generace, mám 2 dospělé děti, jsem babička. Stále se nemůžu srovnat s přístupem dnešních maminek k nočníku. Nedovedu si představit, že by moje děti ještě ve 2 letech chodily s plínkou a já bych to považovala za normální. Obě děti jsem začala pomalu a na chvilku posazovat na nočník hned, jak začaly sami sedět. Snažila jsem se je chytit vždy po spaní, to se většinou hned vyčuraly, pochválila jsem je a hned sundala. Postupně se naučily a věděly, že nočník je na čurání a nikdy jsem je tam nenechala dlouho sedět. Dcera měla v roce tak 1 počuranou plenu, v 15 měsících už neměla plenu ani v noci a syn syn končil s plenama v 18 měsících. Byla a jsem stále ráda za to, jak jsme to zvládli a i dnes bych k tomu přistupovala stejně. Nemyslím si, že je to nějaké týrání dětí. Bohužel, k tomuto přístupu přispěly i jednorázové pleny, ale divím se, že jsou maminky ochotny vydávat peníze za něco, co lze vyřešit již daleko dříve než ve 2-3 letech.
Ahojda, obnovuji diskuzi, jsem úplný neználek nočníku
Potřebovala bych poradit!
Jaký nočník koupit? Vůbec nevím jestli je v nich nějaký rozdíl, lepší/horší… nebo prostě můžu koupit první který se mi bude líbit ![]()
Kdy nejlíp začít zkoušet?
A jakým způsobem?
Máme 15ti měsíční dítě, často hlásí e-e (někdy po a někdy před), myslím že by to šlo. Jenže nesnáší nové věci, takže se bojím že po posazení na nočník bude tak akorát hysterický záchvat ![]()
@Anonymní píše:
Ahojda, obnovuji diskuzi, jsem úplný neználek nočníkuPotřebovala bych poradit!
Jaký nočník koupit? Vůbec nevím jestli je v nich nějaký rozdíl, lepší/horší… nebo prostě můžu koupit první který se mi bude líbit
Kdy nejlíp začít zkoušet?
A jakým způsobem?
Máme 15ti měsíční dítě, často hlásí e-e (někdy po a někdy před), myslím že by to šlo. Jenže nesnáší nové věci, takže se bojím že po posazení na nočník bude tak akorát hysterický záchvat
Tak něco dítě, ať si ho vybere samo, myslím jako motiv
jinak tvarem asi sedne každému něco jiného, já mám doma tři, než sme našli ten, co vyhovuje nejvíce
u kluka bylo složitější to, že takové ty nižší hned precural, musela sem koupit takový podlouhlý a aby měl vepředu mezi nohama větší ten výstupek
a neposazovala sem násilím, nechala sem nočník na dohled a sám si na něj začal sedat, když mu docvaklo k čemu to slouží. Sice teda ve dvou a půl letech, v 15 měsících ho to vůbec nebralo a ani by tam nevydržel sedět, zato se sám odplenkoval úplně během pár dní.
Zkušenosti zatím nemám ale asi bych ho nechala vybrat jaký se mu líbí..nebo koupila s nějakým oblíbeným motivem…a nechala ho ať si noc ik pořádně osaha…a teprve potom zkusila jestli si na něj sedne…třeba jen tak zatím…
Nocnik jakykoliv, neposazuj, nech ho na ocich na zachode, at si tam klidne seda, kdyz jdes ty. Zacala bych posazovat nejdriv ve 20 mesicich, a to vzdy tesne po probuzeni, to se skoro na jistotu vycura. Jinak nechat plinku. Takto klidne nekolik tydnu az mesicu, dokud curani do nocniku nebude mit zafixovane. Pak posadit a vycurat pred spanim, pred prochazkou, po prochazce, a porad nechavat jinak plinu. Jakmile zacne byt plina sucha a dite si zacne rikat, pak teprv ji sebrat a nechat jen nocnik.
U cehokoliv, co delas, musis presne vedet, co tim ucis, jinak je to pokus-omyl a ztrata casu.
Ja doporucuju z ikey takovy ten bilo zelený. I pro kluky je super, s tema pindikama je to třeba kapanek složitější
Měli ho i ve „školce“ a vyhovoval snad všem dětem. Jinak zkus ho posadit, uvidíš, jak to půjde. Že bude na očích, to nebude nikdy na škodu ![]()
Souhlasím s @Lucie_Sx, před nějakou dobou jsem tímto postupem odplenkovala druhou dceru, a myslím, že to byla rada zrovna od Lucie
šlo to fakt celkem nenásilně a dobře. Na nočníku vůbec nesejde
začala jsem v 18 měsících, plen se zbavila ve 23 měsících a od 2 a čtvrt je bez plen i na noc. Prostě na pohodu. Ale každé dítě je jiné
Zacinala jsem asi nejak po tech 14-15mesicich, ze jsem ji tam posadila po spani a po jidle, ukazovaly jsme si v knizce a kdyz teklo nebo tlacila, tak jsem rikala e e e a ukazaly jsme si vysledek a zatleskaly. Byla v pohode a brzy chodila sama. S druhou jsem to udelala stejne a taky dobry. Zadny sceny