nosní mandle

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
258
16.8.06 13:19

nosní mandle

Ahoj všem maminkám. Chtěla bych vás tímto požádat o radu, pokud máte zkušenosti s taháním nosní mandle u malého dítěte. Malému je 21m a musí jít na tento zákrok do nemocnice v Mostě, protože má mandli zvětšenou, má dlouhodobou rýmu a špatně dýchá.Nejdříve měl mít tento zákrok v celkové anestezii, ale paní doktorka z ORL mi řekla, že by musel čekat až 5,6měsíců na objednání. To je ale pro nás dlouho, ráda bych aby se těch potíží už zbavil co nejdříve a tak mi doktorka řekla, že tento zákrok i u takhle malých dětí dělají lokálně a že prý to nebolí a tak tam jdeme za 4 týdny. Malej má ale z doktorů hrůzu a já se bojím jak to vše dopadne. Můžete mi poradit jak to probíhá? Můžu být u toho zákroku s ním, nebo musím pryč? Jak se to vůbec provádí, vleže, v sedě? Udrží ho vůbec doktorka když na sebe nedá sáhnout?A jak je to po zákroku, může to malého bolet? Prosím poraďte mi, ráda bych se na to nějak připravila. Děkuji všem a přeji krásný den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1858
16.8.06 13:26

Ahoj, tak my jsme to podstoupili ve třech letech, nám doktorka řekla, že dřív je brzo, že ta mandle ještě dorůstá, ale u vás je to asi nutnost. Já teda nevím, ale Terezce to dělali v celkový narkóze, trvá to prý asi jen pět minut a když je ještě s jinou holčičkou přivezli, tak jsem myslela, že budu vraždit. Nebylo to nic pěknýho a bez celkový narkózy bych to nedovolila, i tak to nebylo nic hezkýho. Někdo říká, že to nic není, tak tě nechci strašit, ale já z toho byla špatná a co teprv ty děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
657
16.8.06 13:41

Ahoj.

Na trhání nosní mandle jen v lokální amestezii jsem byla v 5ti letech. Dodnes je mi zle když si na ten hrozný zážitek vzpomenu! Bolest hrozná, bez mamky a ještě na mě leželo několik lidí, aby mě udrželi. Synovi trhání taky hrozí. Svolím jedině v celkové. Kromě toho, že to není tak traumatizující to má i tu výhodu, že Dr. to může vybrat v klidu a pořádně. Vidím, že jsi z Chomutova, ale myslím, že jde jít na tento výkon i v jiném městě. Nabízím ti kontakt na našeho Dr. v Brně. Má ambulanci a operuje i v Dětské nemocnici. Ráno tam s dítětem přijdeš a odpoledne jdete domů. Pokud by jsi měla zájem nabízím ti po dobu operace svoji společnost. Za konzultaci s jiným Dr. nic nedáš.Jo a fakt je ten, že je ještě velká pravděpodobnost, že to v tomto věku doroste.

CIBULKA+ ŠIMONEK 24,5m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1858
16.8.06 13:48

Cibulka - to je fakt, že by asi bylo lepší zajít k jinýmu dr. Po tý narkóze dětičky asi dvě hodiny spí a pak už o tom ani neví, jenom trošku chraptí a mají strašnou žízeň, protože od půlnoci nesmějí nic pít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.8.06 14:21

Taky si velice dobře pamatuji když mi mandle trhali, chodila jsem do školky takže mi mohlo být tak 4-5 let. Bez mámy, bez narkozy, jen lokální umrtvení, zavázali mi šátkem oči mezi nohy mísu, bylo to hned a hnusně to bolelo, ale co mi asi nejvíce vadilo, že jsem potom pod šátkem viděla tu krev a tak, a celková péče nepéče, ale bylo to v r. 78-79 , tak třeba je to ted lepší, ale šla bych určitě do narkozy.

T.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76
16.8.06 14:58

Ahoj Jani,
starší dcera byla taky trhat mandle ve 3 letech a taky nás doktorka přesvědčila, že máme nechat jen lokální unrtvení, že při celkové anestezii by tam musela být přes noc a nemuselo by být místo i pro mne…Přinesli ji po 3 minutách řvoucí, chvíli plivala krev a pak usla.....jenže po odeznění oblbováku ji při kontrole doktorka zjistila, že tam ještě kousek nechali a řekla Pavle, neboj otevři pusinku, to nebude bolet :! To pro mě bylo nejstrašnější, že jsem dceru zklamala, ona uvěřila doktorce, že to bolet nebude a ta ji nůžkama ten kousek odstranila :! :! Je vám jasné, že dlouho jsme nemohli doktorce ukázat krk ani když se jen chtěla podívat do krku při nachlazení.
My měli smůlu, kdyby nebylo toho dodatečného zákroku, nebylo by to tak strašné a dcera po tom oblbováku by si nic nepamatovala.
K naší smůle mandle dorostla a v 8 letech šla znovu (měla velké problémy se zánětlivou rýmou) a to už bylo v celkové anestezii a bylo to v pohodě.
Zdraví a pěsto drží Hela

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
16.8.06 15:01

Dcera byla na nosní mandli nedávno (7l) v celkové narkóze. U nás v nemocnici se ani při lokálním umrtvení tato operace nedělá, ani bych ji u svých dětí nesvolila protože vyprávění mých kamarádů z dětství kdy byli tímto způsobem na odstanění sou děsivá. Ale vím že ať je to v narkóze nebo s umrtvením dítě je s Dr. samo. Ani nevím jestli u toho dcera ležela nebo seděla ale předpokládám že v narkóze ležela ale když je to s umrtvením tak se sedí a buď dítko musí držet více lidí nebo alespoň dříve se sedělo v takových křeslech který bych přirovnala elektrickému křeslu. Po operaci byl první pohled pro mě hrozný, dcera ležela úplně vyřízená, červenej obličej, špatně se jí polykalo natož aby mohla nějak mluvit. Druhý den když sem pro dceru přijela, byla úplně v poho a pooperační týden byl bez komplikací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26854
16.8.06 17:16

Já teda nevím, jak je to u malých dětí, ale když mi trhali nosní mandli (ale bylo mi už 12 roků), tak si pamatuju jen, že jsem byla napíchaná nějakýma oblbovacíma injekcema, seděla jsem u toho zákroku, ucítila prasknutí, vyplivla trošku krve (ale opravdu jen jednou vyplivla) a pak jsem šla spát. Nic mě nebolelo. Až po probuzení jsem měla ten den v krku pocit jako při angině. Další den už to bylo v pohodě a jela jsem z nemocnice domů. Asi záleží na přístupu lékařů a taky na tom, jak to tï naši nejmenší snášejí.
No určitě bych v takovém případě jako matka dala na doporučení lékaře. Přece jen s tím mají zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
16.8.06 17:52

Ahoj,
musím Vám něco vyvrátit. Dříve se nosní mandle trhala při vědomí - v žádné lokální anestezii. Proto ty děsivý zážitky… V lokální anestezii se to neprovádí ani dnes - nedokážu si to dost dobře představit…

My jsme to absolvovali se Sárkou v zimě. Bylo to ambulantně a po 3 hodinách jsme šli domů. Sárce dali čichnout slabější anestezie, při které neutlumí reflexi (takže jsem slyšela, jak brečí), ale neví o tom (prý něco jako silná opilost, kdy si druhý den nepamatujete, co jste dělali). 2 hodiny nás hlídali a pak propustili. Za týden jsme šli na kontrolu. Vybrala jsem si tuto variantu, protože jsem nechtěla čekat 4-6 měsíců a taky proto, že mám ještě menší dítě.

O tom, že nevěděla o samotném trhání jsme se ujistila několika „záludnýma“ otázkama a i příbuzní, když se jí ptali, jaký bylo to trhání, tak jim odpovídala, že jí doktor nic netrhal, že je přece hodnej (opravdu byl na ní moc hodnej).

Trhání probíhalo v leže a Sárka pak celé 2 hodiny prospala - občas se zavrtěla s pláčem. Po zákroku jedla asi 3 dny kašovitou stravu bez dráždivých jídel a ještě v den zákroku mohla nanukáč, což se jí hrozně líbilo… :lol:

Hlavně vymizely problémy s chrápáním, neustálou rýmou a přenášením infekce na mladší dcerku…
Odkaz na podobnou diskusi: http://emimino.cz/modules.php?…

Pavla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
258
16.8.06 20:16

mandle

:) Milé maminky, moc vám děkuji za odpovědi, jsem z toho docela špatná.Na vyšetření u lékaře ORL mi napsala také doporučení na celkovou anestezii, ale nechce se mi čekat těch 5měsíců ale zase na druhou stranu se bojím když mu to udělají lokálně a už vůbec nevím jak ho udržím na bříšku či na boku. Ve spánku se převrací a leží buď na boku nebo na zádech..... no ale to se uvidí.

Docela teď uvažuji o tom, požádat o tento zákrok lékaře v Českém Krumlově nebo v Českých Budějovicích kam právě jedeme k babičce na dovolenou. Myslíte, že si můžu toho lékaře nebo spíš tu nemocnici kde zákrok udělají vybrat?A pokud jste některá z těchto měst, poradíte mi někoho? Moc prosím, je to moc důležitýl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1858
16.8.06 20:36

Ahoj, já jen chci dodat, že Terezka si taky nic nepamatuje, v krčku jí bolelo jen pár hodin a odpoledne nás taky pustili domů. Hroznější to bylo asi pro mě vidět jí od krve a chrčící jak se probírá z narkózy, ale pak hned usnula a po probuzení už jí nic nebylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
16.8.06 21:04

Janulko,
ty u zákroku vůbec nebudeš - alespoň já jsem nebyla na sálku. Čekala jsem v pokoji, který byl pro nás připraven a na kterém jsme byli celou dobu po zákroku.
Já jsem Sárce řekla, že si lehne na speciální postel u pana doktora a on jí dá potom čuchnout něčeho. Dala jsem jí za úkol zjistit, jestli to bude smrdět nebo vonět - takže měla misi a bylo to pro ní zajímavé… :D

Když jí přinesli, tak byla tak malátná, že jsem s ní vůbec nehýbala.

Pravda je, že nejhorší je ten pocit, že „ubližují“ mému dítěti, které brečí a já mu nemůžu ulehčit. Doktor mě ale dobře připravil na to brečení… Zkus to překonat - mysli na to, že se prckovi opravdu uleví. Sárka pár dní (možná 14 dní) hůř mluvila než před trháním, ale pak se to zlepšilo. Tohle mě ale zaskočilo - protože před trháním docela huhňala a já jsem očekávala, že to bude potom lepší. Ale asi bylo potřeba nechat zahojit ránu…
 Pavla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
16.8.06 22:14

Mělo by to jít že si nemocnici můžeš vybrat, snad i lékaře. Já při dotazu na našeho lékáře když mi oznámil že ji budou uspávat jestli je to nutný tak řekl že pokud bych to chtěla jinak (jako bez narkózy) tak musím do jiné nemocnice páč tam v té jejich nemocnici to dělají pouze takto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
258
16.8.06 22:24
pavlas píše:
Janulko,
ty u zákroku vůbec nebudeš - alespoň já jsem nebyla na sálku. Čekala jsem v pokoji, který byl pro nás připraven a na kterém jsme byli celou dobu po zákroku.
Já jsem Sárce řekla, že si lehne na speciální postel u pana doktora a on jí dá potom čuchnout něčeho. Dala jsem jí za úkol zjistit, jestli to bude smrdět nebo vonět - takže měla misi a bylo to pro ní zajímavé… :D

Když jí přinesli, tak byla tak malátná, že jsem s ní vůbec nehýbala.

Pravda je, že nejhorší je ten pocit, že „ubližují“ mému dítěti, které brečí a já mu nemůžu ulehčit. Doktor mě ale dobře připravil na to brečení… Zkus to překonat - mysli na to, že se prckovi opravdu uleví. Sárka pár dní (možná 14 dní) hůř mluvila než před trháním, ale pak se to zlepšilo. Tohle mě ale zaskočilo - protože před trháním docela huhňala a já jsem očekávala, že to bude potom lepší. Ale asi bylo potřeba nechat zahojit ránu…
 Pavla

Milá Pavli, moc děkuji za odpověď, jsem z toho vážně nějaká přepadlá.Manžílek mi totiž řekl, že jsem to měla nechat až za těch 5 měsíců, ale já to chci dřív, protože malej má vážně hrozné problémy. Dětská lékařka nás nikdy moc nevyléčila a všechna vyšetření jsem si musela vždy „vydupat“ jinak by mě odbyla, že malému nic není. Tak snad to zvládneme oba.Nechápu, proč to tady v našem městě nedělají a musíme tak do Mostu a taky proč nemůžou malého uspat i tam hned a ne
na objednání, co je na tom tak těžkého, je to hrůůůza, ach jo. Moc Ti děkuji. Krásný večer. pa pa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
185
17.8.06 01:07

Ahoj Janičko,

nás to taky asi čeká, dlouho jsme nad zákrokem váhali, teď v létě jdem znovu na kontrolu k ORL a uvidíme. Já jsem teda rozhodnutá za každou cenu pro zákrok v celkové narkóze, protože mám jistotu, že to bude pro Honzíka lepší. Byli jsme na dovolené na Slovensku, řešily jsme to tam s jednou maminou. Ta mi řekla, že na Slovensku se to dělá jen ambulantně a že Majo si dodnes všechno z toho zákroku pamatuje a že by ho na to znovu nedala. Zkus se v nemocnici zeptat namožnost jednodenní chirurgie, kdy je na lačno možné nastoupit až ten den ráno a večer se po kontrole anesteziologem pouští domů ( jestli je to nějakým jiným typem narkózy nevím), ale slyšela jsem o tom. Jinak ty tři dny pro malýho ve špitále obětuju, než aby pak měl nějakej stres z doktorů. Prosím ber to jen jako můj pohled na věc a další informace. Mějte se a ať vám to dobře dopadne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí