Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem, čeká nás trhání nosních mandlí. Četla jsem ale, že to je pro dítě zbytečný stres, že to dané problémy (chrápání, častá rýma…) nevyřeší, ale jen zmírní. Tak nevím, zda do toho jít. Můžete mi prosím napsat, jestli to vaším dítkám pomohlo, ulevilo se? Budu moc ráda, za každou odpověď.
Tak jsem našla nějaké diskuze k tomuto tématu, ale ještě bych chtěla vědět, zda máte zkušenosti s tím, že by mandle opět začaly zarůstat. ![]()
Ni-ki, moje holky jsou zaplaťbůh v pořádku, ale kamarádky chlapeček ma operaci nosních mandlí byl a mohu říct, že u něho se opravdu problém nevyřešil na 100%.
Ale zlepšení bylo natolik výrazné a rapidní, že si nemyslím, že to byl zbytečný zákrok. Chronická rýma mu téměř zcela ustoupila, chrápání se zmírnilo (i když nezmizelo) a hlavně už není tak náchylný k nemocem, jako byl před rokem. Bez kapesníku asi nebude nikdy, ale rýma mu neteče a je to fakt o moc lepší. Rozhodni se sama, ale po této zkušenosti bych asi u svého dítěte neváhala.
L.
PS: Jedna dikuse k problému:
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Ahoj Ni-Ki,
my jsme byli na operaci už objednaní, měli jsme za sebou několik předoperačních vyšetření, manžel byl s Tomíkem už v nemocnici, vše bylo připraveno, Tomík už dokonce dostal nějaké léky na oblbnutí, ale doktorce, co měla operovat, se nelíbily výsledky krve, udělali ještě jeden odběr a vrátili je domů
Následovala hematologie (vyšly nějak špatně výsledky ohledně krevní srážlivosti), další odběry (v jednom týdnu už třetí…), další doktoři, kteří nám řekli, že hodnoty jsou jen minimálně zvýšené, že se klidně můžeme na operaci zase domluvit
Bylo to tak náročné jak pro nás, tak pro Toma, že zatím nemáme sílu to celé podstoupit znova…I naše dr. říkala, ať necháme Tomíka trochu vydechnout, bylo toho na něho moc…Chrápe pořád, ale už asi měsíc se nám daří ho udržet bez rýmy (klep klep), takže je jakž takž v pořádku. Bereme dlouhodobě Aerius na rýmu, koupili jsme zvlhčovač…dá se. Ale jestli začne zase chytat kdejakou virózu, stejně nás to asi nemine.
Takže - my jsme do toho chtěli jít, ale dvakrát teda ne ![]()
Ahoj mi teď byli v Kladně 5.9. 2019 na vyndani nosní mandle, a za mě úplná spokojenost, až na ten stres když čekáš na pokoji kam tu dítě přivezou po operaci tak je to úplně vše superr
sestry hodný a to úplně všechny ať byla starší nebo mladá nikdo se nepovisoval, měla sem strašný strach. Po operaci když sme byli doma a druhý den mi kluk stále spal a chrapal začala sem si nadávat že sem tam lezla ale myslím že 4-5 noc najednou ticho a kluk spinká v klídku jako ještě nikdy spala sem dlouho u jeho hlavy jestli dýchá 😂strašná změna pro mě. Po operaci neměl žádné bolesti večer už jedl mléčný řez, jogurty, presnidavky, nanuk si dal než šel spát a také ihned co nás odpoledne propustili po zakroku