Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky holky i kluci, chtěla bych se někoho zkušenějšího zeptat, kdy si koupím novou úplně novou bednu, tak kolik mi to bude stát ještě pak.
nebo jsou tam ty nejdůležitější věci už vloženy, já fakt tomu moc nerozumím. ![]()
Dle toho co si koupíš…lepší by bylo kdyby sis to nechala od nějakýho ajtáka sestavit jako já…dala jsem mu starou bednu a on mi tam dal a doukoupil na to věci že mám ted pamět 1tera a to je masakr…a také to rozhodně vyjde levněji!!!A hlavně jdi do krámu s někým kdo tomu rozumí at nenalítneš!!
Není v dnešní době lepší koupit notebook?
Jinak když koupíš bednu, tak je to jenom bedna s předchystanýma věcma. Musí se do toho koupit i ty další součástky - procesor, síťová karta, popřípadě grafická karta pokud by nestačila integrovaná, paměti…
Můžeš si koupit už poskládanou sestavu nebo se domluvit s nějakým ajťákem, který by to podle tvých požadavků koupil a poskládal.
Oni ti to řeknou, co do toho ještě musíš pořídit, ovšem na to se ale neptej v tom krámě, kde to koupíš, ale někoho, kdo dělá počítače. Nějaký externí ajťák ti to sestaví líp, kvalitněji a levněji než v tom obchodě, kde jde především o zisk, obzvlášť jsi-li žena ![]()
Jinak když si koupíš úplně novou bednu, můžeš do ní vložit komponenty ze svého starého počítače.
Tak 2 měsíce zpátky jsem to počítala známým. Potřebují PC na internet, dokumenty a nenáročné hry. Jenom komponenty v nejlevnější variantě (bez monitoru, klávesnice, myši a casy), v novém, vyjde na 7.000Kč. Při porovnání s nejlevnější variantou notebooků a jejich vybavením je opravdu nejlepší zvolit právě notebook.
V jiné diskuzi se už řešila volba NTB a vyhrávali tam Lenovo a HP 635.
Notebook HP 635 bych chtěla koupit rodičům k vánocům, takže mohu doporučit.
S operačním systémem Linux se dá koupit za 7.200,–, o OS Windows 7 za 9-10.000,–.
Pak je ještě levnější varianta HP 630, samozřejmě o kousek horší vybavení, za 6.500-7.000,–-.
@jesenka33 píše:
Dle toho co si koupíš…lepší by bylo kdyby sis to nechala od nějakýho ajtáka sestavit jako já…dala jsem mu starou bednu a on mi tam dal a doukoupil na to věci že mám ted pamět 1tera a to je masakr…a také to rozhodně vyjde levněji!!!A hlavně jdi do krámu s někým kdo tomu rozumí at nenalítneš!!
Sice souhlasím, ale… Jsem ajťák, ale spíš přes software, naopak moji kamarádi jsou hardweráři. Pokud chci od nich navrhnout nějakou sestavu, pohybuje se to okolo 15-20.000,–, protože oni nechápou, že já tak vytuněný PC doma nepotřebuji. Pak znám přesné opaky. „Ajťáci“, kteří si nic nepřečtou a do zásuvky zkouší nacpat vidličku… Takže pozor na to, koho si vyberete. Jak jsem psala, nové komponenty pro nejlevnější variantu vyjdou na 7.000, pokud by se to nakupovalo na aukru, mohla by se cena ještě snížit a výkon i třeba zvýšit. To jestli jsou ty komponenty poškozené nebo ne, to je standardní risk a může nastat i u nově koupených…
Jinak Jesenko, 1tera paměti, to je mazec ![]()
(P. S. nejde o pamět, ale o místo na disku. Pamět se označuje jako RAM a určuje rychlost
… jen pro upřesnění
)
@jesenka33 píše:
@Bobo87 nj..zas tak dobrá nejsem…ale lecos si už udělám sama![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Šikulka ![]()
To já se vždycky pekelně soustředím při nákupu nových komponentů, ale stejně vždycky na něco zapomenu a koupím třeba disk s jiným konektorem
Tak to radši už dělám tak, že koupím rumíka a hodím smutné očko a mám to i s full servisem. Na ostatní problémy je jediné řešení - lepící páska ![]()
Samozřejmě ta bedna je prázdná (maximálně je tam větrák, zdroj). Vnitřek si musíš koupit. Ne každý bedna pasuje na každý vnitřek. Ne každý bedna je dobrá a kvalitní ![]()
Určitě si k tomu vezmi někoho, kdo tomu rozumí, aby ti třeba neosadil špatně základní desku, je to pak spousta peněz navíc.
Někdy je možné dát do nové bedny procesor, desku a jiné z tvého starého počítače. Počítač by se měl obměňovat a samozřejmě se musí měnit procesorová pasta a podobné důležité věci (aby ti PC neshořel, což se často nestává, ale může!)
Dá se pořídit nový PC a repasovaný PC. Repasovaných PC se nemusíš vůbec bát, jsou to levnější PC ze starších, ale plně funkčních dílů a na takový PC máš normální dvouletou záruku (a to samozřejmě i na software, pokud ho koupíš společně s PC - např. Windows)
Pokud PC často přenášíš dá se koupit notebook, rozhodně ale nepočítej s lepší konfigurací (vybaveností, nastavením) než je stolní PC (samozřejmě se bavíme o nízké ceně, dají se pořídit VELMI kvalitní notebooky, ale jsou drahé - dražší než nejlepší stolní PC). Pokud chceš notebook, tak doporučuji Lenovo (bývalé IBM) a Dell. Pokud chceš notebook a budeš ho mít jen na stole nezapomeň vyndat baterku a nechat ho jen v síti.
Pokud bys cokoliv potřebovala jsem tady na emiminu každý den a PC prodávám (máme firmu, jsme plátci DPH).
zatím ahoj
Holky co je to zásuvný model něco jako na video…že selhal…přitom ho vůbec nepoužíváme??Jsem z toho jelen…a ještě se mi do toho 2 dny seká Opera…furt to načítá…jsem tu měla nějakýho vira tak jsme ho hodila do truhly a od té doby se to sere!!!
@jesenka33 format C:
ale bacha na to, jestli máš ovladače
Já už se teda nějakou dobu chystám aspoň obnovit systém z CD, aby mi to zase šlapalo, ale jsem děsně líná si PC zazálohovat ![]()
@Žirafátko ja se jen vtirnu s dotazem. To jsem netusila, kdyz je notebook na stole, ma se vyndat baterka. Ja jsem si blbec koupila tezkou kravu, zezacatku jsem ji trochu stehovala po byte, ale spis byla na pevnym. Mam dell, je to uz par let a baterka nevydrzi ani vterinu…segra a muz maji pc starsi nez ja, ale treba manzel ho teda taky moc nestehuje ale baterka ma vyssi vydrz, teda je to jen par minut.
na ebay jsme nasli nejake noname baterky, tak o nich trochu uvazuju, nepocitam, ze to pojede nejak dlouho, ale obcas ho potrebuju prenyst z mistnosti do mistnosti, aniz bych ho musela vypinat. Ma to cenu? Do original, investovat nechci, brzo snad bude novej.
@suik mě vydrží baterka asi 3 minuty. A pak mi to celé spadne a já si nadávám, že jsem to zase nedala do elektriky. Baterku jsem si odvařila, když jsem reklamovala nabíječku a prozatím použila jinou noname. Od té doby je baterka hin. Ale mě to v zásadě nevadí, jsem stejně furt nabodlá. Note používám jenom doma.
@Žirafátko takže jsem tu baterku měla tenkrát vyndat? A co teď, když je kaput, teď už tam zůstat může?
@omites no ja si to mozna odvarila nabijeckou originalni
, nebyl tam ten uzemnovaci kolik, resp. dirka.