Nová práce - kdo nabízí tykání?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
4.8.17 13:53

Nová práce - kdo nabízí tykání?

Ahoj holky, ráda bych se zeptala, jak jste to měly vy, co jste nastoupily do nové práce… nabídly jste tykání kolegům (starším) nebo jste čekaly, až vam oni nabídnou tykání? Já jsem ted měsíc v práci, mam tam cca 20 kolegů a z toho si tykat pouze se 3 (padli jsme si do noty hned). S těmi ostatními se bavím spíše sporadicky, protoze se s nimi ani moc ne potkávám - třeba jednou ta den na chodbě. Ale jde mi o to, že zároveň se mnou Nastoupily 2 nové kolegyně a se všemi si už týkají. Tak si tam připadám blbe, že se tam všichni mezi sebou týkají a se mnou ne :/. Nabídly byste tedy při nějakém rozhovoru tykání nebo mam čekat? Díky za odpovědi

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
217
4.8.17 13:56

Proč hned tykat? Náhodou já si třeba ráda držím odstup a jen tak si s někým netykám, takže tomu dej ještě v klidu čas…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
4.8.17 13:58

Ahoj. Já to teď mám čerstvé. Nastoupila jsem do nové práce a tykání mi tam nabídla jen jedna kolegyne :D Ty ostatní, starší ženy, mi tykali automaticky, tak jsem jim tykala taky a hotovo :D Máme super kolektiv :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14642
4.8.17 14:00
@Anonymní píše:
Ahoj holky, ráda bych se zeptala, jak jste to měly vy, co jste nastoupily do nové práce… nabídly jste tykání kolegům (starším) nebo jste čekaly, až vam oni nabídnou tykání? Já jsem ted měsíc v práci, mam tam cca 20 kolegů a z toho si tykat pouze se 3 (padli jsme si do noty hned). S těmi ostatními se bavím spíše sporadicky, protoze se s nimi ani moc ne potkávám - třeba jednou ta den na chodbě. Ale jde mi o to, že zároveň se mnou Nastoupily 2 nové kolegyně a se všemi si už týkají. Tak si tam připadám blbe, že se tam všichni mezi sebou týkají a se mnou ne :/. Nabídly byste tedy při nějakém rozhovoru tykání nebo mam čekat? Díky za odpovědi

Záleží na tvém pracovním zařazení. Jestli jste na stejné pozici, a věkově taky, a všichni si tam tykají, asi bych těm, kdo mi je sympatický nabídla tykání taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
864
4.8.17 14:01

Já dělám v kolektivu o 5 lidech. Mé kolegyně jsou (až na jednu) o 20 let starší, čekala jsem tedy na nabídku tykání od nich. Jsem na jednom místě několik let a s jednou kolegyní si stále vykáme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Marie432875
4.8.17 14:01

Tykání vzdy nabízí ten,,významnější", nastuduj si pravidla etikety. Ja si v praci s některými kolegy vykala i po několika letech. A jednou jedinkrát jsem tykání odmítla. To mi na férovku začal tykat nováček, věkově cca stejne jako ja, na obdobné pozici, ale desnej pitomec a hulvat (ale tech duvodu jsem mela vic), ani se neobtěžoval mi tykání nabídnout, proste začal tykat - tak jsem mu slušně řekla ze nevidím jediný důvod proc mi týká, ať se laskavě vrátí k vykání a ze o tom, kdy si začneme tykat rozhodnu ja. :lol:

• Citovat
  • Upravit
101491
4.8.17 14:02

Pokud jsou to chlapi a jsou to kolegové = na stejné úrovni jako ty, tak bys měla tykání nabízet ty, pokud jsou výše postavení, tak tam ač chlapi by měli nabízet tykání spíše oni, ale občas v tom bývá zakovaný pes, neb jim to taky někdy bývá hloupé… jako mému šéfovi, s kolegy (kluky) si potykal hned a u mě řešil které pravidlo je „víc“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.8.17 14:04

Tykání nabízí služebně starší kolega (+ záleží na postavení taky…). Nicméně, např. mě hodně vadilo, když mi nová kolegyně, hned při seznamování nabídla tykání (byla tam první den, pozice srovnatelná). Samozřejmě na její nabídku se nedalo říct ne, ale udělala jsem si o ní obrázek jako o drzé slečně, neznalé etiketu. Přijde mi rozumné přežít alespoň zkušební dobu s vykáním, poté bych já novým kolegům nabídla tykání…

• Citovat
  • Upravit
5213
4.8.17 14:11

V bývalé práci jsem byla čtyři roky a za celou dobu mi mí dva (starší) nadřízení tykání nenabídli. Přitom kolegům, kteří nastoupili po mně, starším i mladším, vesele tykali. Se zbytkem kolektivu jsem si tykala. Tak nevím, kde se stala chyba :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2054
4.8.17 14:19

Nadřízení, starší a ženy nabízí tykání. Takže asi bys to mohla nabídnout kolegyni podobného věku, pokud si rozumíte. Ale čekala bych spíše, že ti to nabídnou oni jako „služebně starší“ :lol: Většinou s kolegama si potykám hned nebo prostě během pár týdnů. U nadřízeného to v mém případě trvalo půl roku, ale znám dost podřízených, se kterými si nezačal tykat nikdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2054
4.8.17 14:20

@j.a.n.i1 Beru to tak, že ve firmě je „víc“ nadřízenost-podřízenost. Mimo firmu pohlaví :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
4.8.17 15:08

Jsem studenej čumák a nenabízím tykačku hned zkraje. Na vykání nevidím nic špatného. V práci bych rozhodně trošku pokoukala a teprve pak bych nabídla tykání lidem na stejné pozici. V poslední práci jsem taky někomu stále vykala a už jsem byla na to tak zvyklá, že mi to ani nepřišlo. A to jsme se mohli bavit i o soukromých věcech, o dětech a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
4.8.17 15:13
@Imamother píše:
@j.a.n.i1 Beru to tak, že ve firmě je „víc“ nadřízenost-podřízenost. Mimo firmu pohlaví :lol:

Mě v práci druzí dotlačili, abychom si s úsekovým vedoucím začali tykat. A mně to tak vyhovovalo. Ale co máš říc na trapné - proč si vy dva vlastně pořád vykáte?! Tak jsem se na něj podívala, zrudla a od té doby tykala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26850
4.8.17 15:42
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
4.8.17 17:30
@Anonymní píše:
Tykání nabízí služebně starší kolega (+ záleží na postavení taky…). Nicméně, např. mě hodně vadilo, když mi nová kolegyně, hned při seznamování nabídla tykání (byla tam první den, pozice srovnatelná). Samozřejmě na její nabídku se nedalo říct ne, ale udělala jsem si o ní obrázek jako o drzé slečně, neznalé etiketu. Přijde mi rozumné přežít alespoň zkušební dobu s vykáním, poté bych já novým kolegům nabídla tykání…

Taky to tak vnímám. Byla jsem nova v práci, nejmladší a hanba by mě liskala, kdybych měla nabízet tykání. Počkala jsem si až nabídnou. Ale měla jsem podobné pocity jako zakladatelka… Proc si někteří týkají a někteří ne. A proč ne se mnou? Jakože jsem nějaká vadná, nepříjemná nebo co? Nakonec jsem byla ráda za vykani, protože ty familierni typy se pak projevily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat