Nová práce - učitelka
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Ten první rok je to snad vždycky takový. Všechno začínáš od 0. Pokud ti někdo nepreda svoje věci nebo si tě aspon nevezme do parády, tak to prostě vypadá takto. Další roky už to bude lepší. Budeš mít všechny přípravy hotové, budeš je jen upravovat, vylepšovat, něco nebudeš muset řešit vůbec… tvoje práce se smrskne fakt jen na tu práci ve škole plus písemky, projekty atp, ale přípravy výrazně ubyde. Samozřejmě za předpokladu, že budeš učit to stejné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jeste dodam k zakladce. Pripravy jsou jine, ale ne jednodussi. Musi se pri nich klast vyssi duraz na didaktiku. To, co jsem na stredni rekla, musim na zakladce predpripravit uplne jinak. Dale na zakladce travim daleko vice hodin s zaky a rodici mimo vyuku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy píše:
Trochu prace ti ubude tak, jak pise aspera. Ale nikdy se nevejdes do 40 hodin tydne, pokud budes pracovat poctive. Mam praxi skoro 30 let a nevejdu se. Castecne za to muze to, ze skoro cely uvazek mam cestinu, hlavne za to muze to, ze veci ve skolstvi se neustale meni a ten, kdo uci jako pred 30 lety, je proste spatny ucitel. Vyviji se technologie, zpusoby prezentace a overovani uciva… My v cestine najeli na nove ucebnice, takze pro 4 tridy chystam nove 3 pripravy tydne…
Trochu to sedne, chapu, ze jsi nemile prekvapena. A pak si na nejake diskuzi prectes, ze pracujes 5×45 minut.
Já jsem na tom líp, že mám technické předměty. Čeština je v tomto hodně náročná. Stačilo, když loni manžel opravoval čtvrtletku, kouknul na ní a měl během pár minut hotovo. Kolegyně čaštinářka na to kouká, to jako opravil čtvrtletku? Jo opravil, byl to zrovna žák co to měl dobře, tak nebylo třeba hledat. Ona říká, za to ten diktát ani nepřečtu, natož, abych ho opravila. A k tomu mám ještě rozbor atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Aspera píše:
Já jsem na tom líp, že mám technické předměty. Čeština je v tomto hodně náročná. Stačilo, když loni manžel opravoval čtvrtletku, kouknul na ní a měl během pár minut hotovo. Kolegyně čaštinářka na to kouká, to jako opravil čtvrtletku? Jo opravil, byl to zrovna žák co to měl dobře, tak nebylo třeba hledat. Ona říká, za to ten diktát ani nepřečtu, natož, abych ho opravila. A k tomu mám ještě rozbor atd.
mam zaky, kteri nadelaji i nekolik chyb v jednom slove, pisi napr. gdiš (když), nad jednou takovou slohovkou prosedim i hodiny. Si vzdycky nadavam, ze nejsem budkar ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy Přesně na toto jsou dílny super. Sice jdu s hodiny s hlavou jak pátrací balón, ale přípravy nula nula nic a žádné opravování.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Aspera píše:
@matkabagristy Přesně na toto jsou dílny super. Sice jdu s hodiny s hlavou jak pátrací balón, ale přípravy nula nula nic a žádné opravování.
pracovky jsem tez ucila, travila jsem dost casu pripravami (nechtela jsem furt vyrabet z rolicek od toaletaku), na hodinkach mi naskakovaly kroky, jak jsem deckam strihala, namotavala… Ale fajn, poznali jsme se i jinak,
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy píše:
pracovky jsem tez ucila, travila jsem dost casu pripravami (nechtela jsem furt vyrabet z rolicek od toaletaku), na hodinkach mi naskakovaly kroky, jak jsem deckam strihala, namotavala… Ale fajn, poznali jsme se i jinak,
V tomto je druhý stupeň lehčí. Tam dělám s klukama krabičku, s holkama šijeme a je to super. Vymyšleno za chvilku a pak už to jede. Až jí budou kluci mít, zkusíme vyřezat něco složitějšího, nějaké ozdoby z polystyrenu atd. A když budou chtít, půjdou i šít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj všichni,
od září jsem nastoupila po RD jako učitelka SOŠ. Nikdy předtím jsem neučila. Mám plný úvazek, 2 předměty aprobovaně a 1 neaprobovaně. Učím 21 hod týdně. Další 3 hod týdně připadají na porady, konzultace, projekty, ročníkové práce apod.
Myslela jsem si (zcela naivně), že během zbývajících cca 16 hod, které zbývají do 40 (klasický plný úvazek) si dodělám přípravy, písemky apod. Ale realita je taková, že chodím domů se spoustou práce. Učím každý den do 15:15. V 16:30 jsem doma a do 18:30 - 19:30 dělám přípravy. Značnou část víkendů taky trávím u PC. Celkově jsem to napočítala na 65-70 hodin týdně, které trávím prací (buď přímo v práci nebo doma). Rodina to nedává, mám malé děti (školka). Vedení bohužel není ochotné mi v tuto chvíli ubrat.
Chci se zeptat:Moji kolegové mi moc neporadí, nepomůžou. Jsou to většinou starší paní učitelky a bohužel mě vnímají tak trochu jako vetřelce
- Je toto na začátku učitelské „kariéry“ běžné, nebo jsem jen neschopná / nesedlo mi to?
- Je šance, že se to časem zlepší? Za jak dlouho se sníží počet hodin strávených prací na běžnou míru, tzn. kolem těch 40 / týden?
- Pokud bych přešla na třeba na základku s podobným počtem hodin, bude to výrazně lepší? Jsou přípravy na základní škole o hodně jednodušší, časově méně náročné?
Moc děkuji za radu
Jinak učím moc ráda a na studenty se vždycky moc těším.
Jo, je to běžné. Časem se to zlepší určitě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji. A jak prosím vysvětlujete svým manželům to, že máte tolik práce? Respektují to? U nás je to příčina každodenních hádek. Každý den slyším, že v Lidlu za kasou bych měla podobné peníze a doma bych se mohla starat o domácnost místo opravování písemek. ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Děkuji. A jak prosím vysvětlujete svým manželům to, že máte tolik práce? Respektují to? U nás je to příčina každodenních hádek. Každý den slyším, že v Lidlu za kasou bych měla podobné peníze a doma bych se mohla starat o domácnost místo opravování písemek.
Já si tedy fakt nemyslím, že by v Lídlu měli podobné peníze. Respekt k tvému povolání by měl jít ruku v ruce s respektem k tobě. Jsi učitelka, nejsi prodavačka. Jestli je to takový ten typ, co si myslí, že učitelka je v jednu doma s čistou hlavou a o prázdninách by měla jít dělat do fabriky, aby poznala, co je práce, tak to je těžký. Doufej, že ho to přejde a bude tě v tvé práci podporovat. Ono to bez toho jde fakt těžko. Jestli je to v pohodě chlap, tak si sedněte k vínku a řekni mu, že tě to trápí a že jeho podporu potřebuješ. Ta profese vyžaduje hodně času a hodně energie a to bez ohledu na to, jak dlouho ji děláš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, byly doby, kdy mi muj muz doporucoval nezminovat se o vysi platu pred jeho kolegynemi bez maturity, s maturitou, bo bych byla trapna. Jejich mista byla zrusena, nahrazena firmami nabizejicimi minimalni mzdu, maturitni presunuli na chlapy v terenu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Děkuji. A jak prosím vysvětlujete svým manželům to, že máte tolik práce? Respektují to? U nás je to příčina každodenních hádek. Každý den slyším, že v Lidlu za kasou bych měla podobné peníze a doma bych se mohla starat o domácnost místo opravování písemek.
Proč se o domácnost postará on? Jsi VŠ vzdělaná, nestudovala jsi x let proto, abys seděla za kasou. Být učitelkou je určitá společenská prestiž a pozice učitelky a prodavačky se v tomto extrémně liší. Proč bys měla plýtvat svým potenciálem? A ty peníze vážně stejné nejsou…
Měla jsem možnost si učitelské povolání vyzkoušet (částečně, jinak pracují jinde) a samotnou mě překvapilo, jak psychicky a časově náročná profese to je… Najednou jsem se ocitla mimo klidnou kancelář, byla jsem neustále v centru pozornosti a neustále musela někoho rovnat do latě… ![]()
Proto hluboce smekam před těmi, kteří ve školství vydrží x desítek let..
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Proč se o domácnost postará on? Jsi VŠ vzdělaná, nestudovala jsi x let proto, abys seděla za kasou. Být učitelkou je určitá společenská prestiž a pozice učitelky a prodavačky se v tomto extrémně liší. Proč bys měla plýtvat svým potenciálem? A ty peníze vážně stejné nejsou…Měla jsem možnost si učitelské povolání vyzkoušet (částečně, jinak pracují jinde) a samotnou mě překvapilo, jak psychicky a časově náročná profese to je… Najednou jsem se ocitla mimo klidnou kancelář, byla jsem neustále v centru pozornosti a neustále musela někoho rovnat do latě…
Proto hluboce smekam před těmi, kteří ve školství vydrží x desítek let..
Pry spolecenska prestiz, nectes diskuse? 😁
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy píše:
https://nsp.cz/…zni-povolani
na diskusích to tak nevypadá
- načítám...
- Citovat
- Zmínit