Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky. Syn má 3 týdny a 5 dnů a zdá se mi, že má problémy se spinkáním. Přez den nemůže zabrat. Pořád plače a vzteká se a v noci to samý… Nevíte čím to může být?
Tak to těžko říct, to budeš muset vypozorovat. Těch příčin může být víc. Prdíky, horko, chladno, hlad, chybí mu pocit blízkosti. Anebo je to prostě ukřičené mimi. My si teda odbyli klasické 3 měsíce prdíků.
zkus ho na spani zavinout do plinky, treba potrebuje pocit bezpeci…a nebo nepomuze taky nic a budes muset pockat, az to prejde
Ahoj Barbarelko, obávám se, že to může mít spoustu důvodů
Problémy má od narození nebo až teď? Věřím, že mít uplakané miminkou je ubíjející… Ale každopádně to může být:
1. prdíkama - zkus stočit prcka do klubíčka, nahřát bříško, dát sab simplex nebo baby calm, Kojíš? - zkus si koupit lactobacillus a Espumisan proti nadýmání, mělo by to jít do mlíka a malému tak pomoct…
2. nechce být sám - udělat mu v postýlce pelíšek (dát pod prostěradlo stočený ručník, možná má strach z volného prostoru), dát místo prostěradla tvoji použitou noční košili, dát mu do ruky plínku, nosit ho (v šátku nebo babyvaku, jak ti vyhovuje)
3. pokud je prcek na UM, možná mu nevyhovuje, zkus změnit značku
4. usíná v tichu? - možná mu to vadí, něktará miminka mají kolem sebe raději rušno
5. možná je mu teplo nebo zima
6. může se mu třeba špatně spát, když má kolem sebe tolik místa, Tobík spal první 4 měsíce sešňerovaný v rychlozavinovačce (ano, vypadalo to jako týrání, ale opravdu mu to pomáhalo)
… uf, omlouvám se za román, snad něco z toho pomůže ![]()
No já tě nepotěším. U nás měly stejný problém obě děti. Dcera ještě pořád má. Neumí usnout. Dělá jí to velké problémy a když je unavená tak řve a řve
takže uspáváme a uspáváme. Sama neusnula nikdy. A nechat vyřvat opravdu nepomáhá spíš naopak
A když už se nám ji podaří uspat tak se hned vzbudí
Postýlka u nás stojí jen tak na nic. U některých dětí nezabírá prostě nic ani zavinování apod. ale třeba to budeš mít jednodušší než my. V noci spí se mnou v posteli, ale to mi nevadí.
Ahoj,my jsme měli ten samý problém, vlastně furt máme. Může to být prdíkama, to už ti radil někdo dřív. Náš malej ale to má tak, že sám prostě nedokáže usnout. My jsme problém vyřešili tak, že jsme koupili houpací lehátko a vždycky, když začne být prcek unavený, dám ho do lehátka a uhoupávám. Pomůže i dudlík, jestli ti ho bere (nám začal až teď) a rychlozavinovačku taky doporučuju. Nejdřív jsem ho zavinovala i s ručičkama, poslední měsíc jenom nohy, aby s nima nekopal a uklidnil se. Jinak neusne (teda ještě v kočárku a v autě). Přeju spokojené a vyspalé miminko
.
Ahoj,my jsme měli ten samý problém, vlastně furt máme. Může to být prdíkama, to už ti radil někdo dřív. Náš malej ale to má tak, že sám prostě nedokáže usnout. My jsme problém vyřešili tak, že jsme koupili houpací lehátko a vždycky, když začne být prcek unavený, dám ho do lehátka a uhoupávám. Pomůže i dudlík, jestli ti ho bere (nám začal až teď) a rychlozavinovačku taky doporučuju. Nejdřív jsem ho zavinovala i s ručičkama, poslední měsíc jenom nohy, aby s nima nekopal a uklidnil se. Jinak neusne (teda ještě v kočárku a v autě). Přeju spokojené a vyspalé miminko
.
Ahoj,
zrovna řeším něco podobného. Dcerka má teprve 1,5 týdne. Přes den usíná jakš takš dobře, většinou v šátku. Ale večer to je boj. Včera jsme ji uspávali 2,5 hodiny. Vždycky, když už skoro spala, tak se zase s příšerným řevem probudila. Nic jí nebylo. Teda myslím. První dcera byla taky takto uřvaná, ale ne večer, ta pro změnu plakala přes den a pomáhalo ji unosit v šátku. Takže co budu zkoušet, ale ještě nevím, jestli to bude fungovat:
Děti takto prý pláčou proto, že jim chybí prostředí, které měly v bříšku - mělo by pomáhat těsné zavinování, pohupování, poloha na bříšku, jemný hluk (u nás zabírá hudba - ale taková, na kterou je zvyklá z bříška - jsme muzikanti, takže jí pouštíme hudbu, kterou slyšela, když jsem v těhoteství hrála - na obě děti toto zabírá jako prášky na spaní
- bohužel ne vždy).
Bohužel se obávám, že někdy nepomůže nic! A taky se obávám, že všechny výše zmíněné rady se změní v dobře upletený bič…
Hele ale až bude v pubertě, tak ji určitě nebudeš muset dvě hodiny uspávat na rukou
PRvní dcera byla do roku a čtvrt závislák na prsu, ale pak jsme ji naučili usínat samontou a od té doby spí v pohodě celou noc a večer usíná sama. Takže si říkám, že maximálně rok a půl a to je v porovnání s celým životem brnkačka, ne? ![]()
Doporučuji knížku Nejšťastnější miminko v okolí, kterou napsal Harvey Karp.
Také jsem s tím bojovala. Nakonec jsem vypozorovala, že usíná jen když má plné bříško. Od začátku je moje malé miminko na Nutrilonu. Bála jsem se mu zvyšovat dávky, takže některé dny nespal skoro vůbec. Teď mu na noc dávám tolik, kolik vypije a spinká skoro celou noc. Přes den se ale snažím dávky dodržovat. Chodíme hodně na procházky, malému se v kočárku moc líbí a vydrží spinkat opravdu dlouho.