Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Syn 10 let říká mému manželovi jménem, jménem říká i manželce ex. Dcera 6 let říkala nějakou dobu jménem a pak přišla s tím, že by mu chtěla říkat tati. Takže říká tati a manželce ex mami, zdůvodnila to tím, že se ji to méně plete. Bylo to její přání tak ho respektujem na obou stranách
Moje dvě děti z prvního manželství říkají novému partnerovi strejdo a máme společné dítě, a to mu říkásamozřejmě táto. Nikdo s tím nemá problém, vycházíme skvěle.
Říká jménem a nebo tati, jak sama chce. Naše společné říká tati. V okolí to tak mají všichni
Co jsem zažil, tak táto oslovoval jen jeden, protože ho vychovával od mala. Jinak všichni jménem.
Naši jemu jménem. Jeho mě teto. Moc se mi to nelíbí, ale maj to tak prý zavedený doma, že novému manželovi matky se jménem řikat nesmí.
![]()
Holky a když dítě říká vašemu partnerovi jménem, nemá to dítě pak sklon ho méně poslouchat, jakože nemá tu autoritu jako když se říká tati?
Moje dobrá kamarádka, již delší čas dospělá, říká svému nevlastnímu otci „strejdo“ a to fakt i takhle v dospělosti, když má děti. Je to trochu komické, když třeba mluví s mámou a ptá se" A jak se má strejda?", ale ona to vysvětluje tak, že s tím oslovením má spojené hezké vzpomínky na dětství.
K oltáři jí vedl její bio otec, byť ten vztah byl mizerný, udělal průsery atd. Ale u oběda promluvil jako „otec nevěsty“ strejda. Zvláštní, ale je to vzděláný člověk, bio otec se na to asi necítil. ![]()
@stinga píše:
Holky a když dítě říká vašemu partnerovi jménem, nemá to dítě pak sklon ho méně poslouchat, jakože nemá tu autoritu jako když se říká tati?
Podle mě to s tím nesouvisí.
Vůči otčímovi si menší dítě dovolí podle mě míň než vůči tátovi, ať už mu říká jakkoliv.
Spíš teď pozoruju trend, že dítě stejně přestane otčímovi říkat tati okolo té prepuberty a přejde na křestní jméno, pokud teda má někde ´bio otce.
@stinga píše:
No, asi jo. Nebo teda spíš obráceně. Já to ani neočekávám, že je na úrovni rodiče, z toho vyplývá to oslovení jménem.
@Kralikcek Asi záleží na věku dítěte. Kamarádky dcera říká jejímu novému partnerovi táto a svému otci taky. Jeho partnerce říká jménem
@Kralikcek co z nám z okolí, tak pokud byli menší tak říkají teto, strejdo a někteří i jménem. Je to individuální co komu vyhovuje více ![]()
Syn mému partnerovi říká jménem, přítelkyni ex „teto“. Já si vyloženě nepřála, ať mu říká „strejdo“. Za prvé to žádný strejda není a za druhé je ještě docela malý takže třeba jednou přejde na „tati“. Teď mu spíše ujede na něho „mami“. ![]()
Já teda nevím, mě by zas asi nevyhovovalo, když by moje děti partnerovi říkaly jménem. Oslovují strejdo a já jsem pro nevlastní dítko teta. Je vidět, že každému vyhovuje něco jiného. Když by mu chtěli říkat tati, nebránila by jsem se tomu. Jako otec se k nim chová a vychováváme je spolu. Takže v tom nevidím problém, na mě osobně v takové situace oslovování jménem působí neosobně. ![]()
@Anonymní píše:
Ahojky vsem maminkam,
rada bych se poradila ohledne jednoho problemu, ktery me trapi. Mám dvouleteho syna z predchoziho vztahu a nyni mam uz noveho pritele, se kterym platujeme budoucnost. K synovi se chova velmi hezky, ale porad z toho mam takovy strach a nevim jake problemy to muze prinest nebo tak. Prosel si nekdo necim podobnym, jak se chovaji vasi novi partneri k vasem diteti z minuleho vztahu? Dekuji za vsechny nazory.
Tvůj chlapeček je malý, to by měloklapnout, daleko horší je to s těmi staršími..