Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kamčí1 píše:šmajrá.. bych k ní asi nechodila.. protože takhle dítku akorát ublíží
Holky díkyona chodí kolem nábytku od 10 měsícu ale nikdy jsem jí do něčeho nenutila a všechno se naučila tak jsem v klidu i s chůzí ale ona si vzala do hlavy že uteče roku a když se tak nestalo tak je jak vyšinutá a myslí si že jí to násilím naučí
Tyto spory s tchýní taky znám. Mám holčičku, 19měs. Sedla si ve 14 měs., začla chodit,,až´´ teď. Osm měsíců jsem s ní doslova bojovala, že mi ji prostě nebude posazovat a hotovo!!! Už jsem ji tam nedávala na hlídání. Fakt mě tím štvala. Když si sedla, zase byl problém, kdy už konečně bude chodit…
Ale dcerku jsem nenutila chodit, občas jsem ji za ruce vzala, to přiznávám…ale oni jsou šikulkové, příjdou si na to sami. Držím ti palce s tchýni, je to s nimi opravdu náročné. Nedej se ![]()
Dítě si samo řekne, kdy je připravené, žádné tahání za ruku, je to nesmysl a rozhodně to tchýni řekni, je to tvoje dítě, takže bude po tvým, prostě ji to jasně a zřetelně vysvětli ![]()
Za ruku jsem jí nikdy nevodila, to až ted když umí chodit sama..ale já jsem jí teda motivovala, protože lítala kolem nábytku přes 3 měsíce, začala se sama bez opory stavět v prostoru bez držení, tak jsem si jednoho dne řekla, že už by mohla i chodit..sedla jsem si dál od ní když stála u gauče, natáhla jsem k ní ruce a řekla jí at jde za mnou..nejdřív váhala, párkrát přilezla po čtyřech, ale já jsem jí vždycky postavila zpátky ke gauči a pak najednou udělala jeden, dva krůčky a byla u mě, obě jsme měly hroznou radost a pak už to šlo samo, po měsíci už chodila sama i po venku..
@martina.se Ty jóó, já to málem přehlídla. taky gratuluji a moc držím palečky, ať je všechno ok.
![]()
@Svistice píše:
@martina.se Ty jóó, já to málem přehlídla. taky gratuluji a moc držím palečky, ať je všechno ok.![]()
díky
![]()
@Kamčí1 píše:
Ona před sebou taky tlačí stoleček když se něčeho drží tak tapka ale pustit se nechce ale tchyně jí pořad nutí aby se pustila nebo jí chce vodit za ruce ale jí se to vubec nelíbí pořád se kvuli tomu hádame děs asi tam přestanu chodit
Jakmile toto tchýně udělá, tak se zvedni, obleč malou a sebe a jdi domů s tím, že když toto bude dělat, tak ty odejdeš.
Jednoduché, žádné hádky, a musí to zabrat.
Ahoj, mám to s tchýní podobně. Malýmu je rok, také zatím obchází kolem nábytku. Tchýně ho vezme za ručičky, tlačí ho před sebou a volá na mě: podívej už chodí. Když jí poprosím, ať to nedělá, tak se na mě tak překvapeně dívá, jako bych mu bránila ve vývoji.
Nevodit za ruku (tím mu naopak můžeš ublížit než pomoct). Synovi je 13 a půl měs. a ještě nechodí, normálka a to se začal stavět a lozit po čtyřech v 8 mesících.
@Kamčí1 píše:
Holky díkyona chodí kolem nábytku od 10 měsícu ale nikdy jsem jí do něčeho nenutila a všechno se naučila tak jsem v klidu i s chůzí ale ona si vzala do hlavy že uteče roku a když se tak nestalo tak je jak vyšinutá a myslí si že jí to násilím naučí
Moje dcera se v 10 měsících postavila a rovnou začala chodit kolem nábytku. Samostatnou chůzi zkoušela ve 14 měsících, zjistila, že stále padá, tak to opustila a definitivně začala sama chodit v 15 měsících. Čím déle je dítě na všech čtyřech, tím pro jeho vývoj lépe. Mojí fyzioterapeutce začal syn chodit v 10 měsících a ona z toho byla nešťastná.
@Lizaveta píše: Řekni tchyni, ze svoje děti si už vychovala a ty si budes zase vychovávat ty sve. Kdyby mi neco takovýho tchýně dělala, malou neuvidí. V tomhle neznám bratra! U zdraví dítěte na kompromisy nehraju.
Buď pevná a silná, je to tvoje dítě, ne její
Až budeš sama tchyně, třeba začnou vodění za ruku doporučovat ![]()
@Kamčí1 Já bych jí trpělivě opakovala, že teď se prostě říká, že do 16 měsíců má dítě čas, pak se to řeší. Ona to myslí dobře, chce dítěti pomoc. Až budeš babička a tvoje snacha (jestli máš syna) bude dítě třeba zrovna vodit za ruku, taky jí řekneš, „hele, ono má ještě čas, takhle mu neprospěješ“. Ona tě bude ignorovat, to je prostě koloběh života. ![]()
Jinak si myslím, že má fakt spoustu času a nefixovala bych mu blbé návyky, ať si na to přijde samo.