Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky zajímá mě co děláte s dítkem. Malému jsou 2 roky a 4 měsíce. Výřečný je až běda. Vykecá i to co neví:-) Jenže je hrozně zbrklý a neklidný. Ještě nikdy se mi nepovedlo aby si na vteřinu sednul nebo se nad nějakou hračkou zastavil. Teď jsem koupila takové to člověče pro nejmenší ale nedokážu ho zaujmout aby se zastavil. Chodí už od září do školky a tam je sice hodně živý ale spolu s ostatními to zvládá dobře. Hračky ani televize ho nebaví a nestojí mu ani za pohled ale přesto bych ho nějakou hru chtěla naučit protože je zrovna nemocný a potřebovala bych aby byl trochu v klidu. Co děláte s takovým neposedou vy?
A zapojit, aby dělal to co vidí u tebe? Nedávno jsem to tu psala, malou momentálně nejvíc bere mytí nádobí nebo řeže tupějším nožem zeleninu atd.
První, co mě napadne je prohlížení knížek, čtení. Prohlížení fotek - to dcerka miluje „tady jsem byla miminkó!“. ![]()
Dcerka není moc neposedná, vydrží si hrát sama s hračkama - panenka, kuchyňka, zvířátka, magnetické knížky, knížky obecně. Ale člověče hrát odmítá, max rozestaví pajduláky, nechce hrát ani pexeso. Ale zase skládá puzzle.
Když si hrajeme spolu, tak zase - panenka, vaříme, děláme „piknik“, oblíbená je hra na nemocnici.
Kreslíme na tabuli, modelujeme, lego, kostky, hrajeme pexeso a domino.
On se ale jinak zabaví krásně sám, garáže, mašinky a tak podobně ![]()
Máme doma to samé. Syn nepostojí, ale miluje vše s Cars tak jsem koupila puzzle s motivem a domino a u toho mi vydrží hodiny.Pak ho baví modelína a už se snaží i kreslit. Vše se snažím navlíct na ty jeho milovaný autíčka, takže jdeme kreslit autíčko…
Chodíme ven, na celé dopo a na půl až hodinu i odpo. Doma zapojuji do toho, co dělám já ( vaří., míchá, krájí, vytírá, luxuje, věší prádlo, láduje myčku). Jinak spíš zouzá a dělá všechno a nic. jinak blbne s bráchou.. Na domácí hraní s hračkama nejsme ani jedna z nás.
Nám je 2 roky a 2 měsíce, také máme živé dítě, ale když ho něco zaujme, baví ho to. Má zábavu v mašinkách, lego - stavíme spolu tunely pro auta, dřevěné vláčky s cinkacími závorami a největší hit je parkovací dům - garáž 4patrová, kde auta sama jezdí přes 4 patra jako po tobogánu. Zkoušeli jsme domino obrázkové, ale to staví do řady jako koleje (asi bude nádražák
) a máme od vánoc hru Den a Noc, ta ho baví, ale nestaví podle obrázků. http://www.svet-her.cz/…y/den-a-noc/
Razítkujeme, malujeme obrázky + omalovánky, vystřiháváme a vyřezáváme a lepíme to na papír, nejradši lepíme katalogy z hračkáren, jsou tam obrázky hraček, nebo katalog Lega-… to má úspěch.
Modelína PlayDooh - ta má také úspěch, stačí vykrajovátka na cukroví, váleček na těsto, nějaké postavičky, obtisky do modelíny.
Angličáky jsou oblíbené a postavičky z Lega Dupla, s těmi chodí i do vany a spát. Chce to vychytat, co ho baví, čím se zaujme a v tom ho dále rozvíjet.
Příspěvek upraven 25.01.14 v 17:22
@Sibyla0 píše:
A zapojit, aby dělal to co vidí u tebe? Nedávno jsem to tu psala, malou momentálně nejvíc bere mytí nádobí nebo řeže tupějším nožem zeleninu atd.
To je u nas bez zajmu… jako by se nedokázal na chvíli soustředi… asi po něm chci hodně protože ani jako malé mimčo nedokázal chvilku ležet na dece a zkoumat veci… prostě řval a řval a o nic se nezajímal:-D
@Wikky taky jsem si říkala, když jsem to četla ![]()
On je sice malej psychouš ulítanej, ale naštěstí ho i někdy něco zajímá ![]()
@zdenik1988 píše:
BohuželTo je u nas bez zajmu… jako by se nedokázal na chvíli soustředi… asi po něm chci hodně protože ani jako malé mimčo nedokázal chvilku ležet na dece a zkoumat veci… prostě řval a řval a o nic se nezajímal:-D
S tím asi nic neuděláš. S takovým rarachem bych chodila co nejvíc ven, doma bych se zbláznila.
Malá teda ráda maluje, už maluje sama i obličeje a fakt velký hit jsou ty knížky s nálepkama. Ale ona je na tohle vděčný dítě, jí baví skoro všechno ![]()
@lyrica to bude tím, že se narodili kluci ve stejný den
syn je ale starší o pár hodin - 5.13h ráno narozený ![]()
@Ukulina píše:
S tím asi nic neuděláš. S takovým rarachem bych chodila co nejvíc ven, doma bych se zbláznila.
To jsme dělali než začal chodit do školky. Byli jsme pořád venku… ale teď už pracuju a není to tak lehké… mám jen strach aby pak neměl problém ve škole:-(