Nutili vás do VBAC?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
20.4.26 02:04

Nutili vás do VBAC?

Ahoj, nutili vás někoho na VBAC v porodnici?

Mám centil dítěte 92, takže na čtyři kila+, dva roky po prvním císaři, dítě i já zdravý, dost plodovky, 38tt, nabízejí mi indukci, ale že k císaři není indikace. Mám z prvního porodu trauma, byly to tři dny indukce zakončené cs kvůli nepostupujicímu porodu, žádná podpora čehokoliv přirozeného jako čtu v jiných pribezich, jen samé lékařské zákroky, vyšetření, dělali mi úplně všechno, co se dá… Vyvolavali kvůli velikosti dítěte v 39tt. Na internetu čtu články o VBAC ve stylu Můžete ho zkusit, můžete si ho vyžádat, nemusíte rodit císařem., ale nikde jsem nenašla, že by naopak císař byl vylučován, já se na VBAC vůbec necítím, nemám pocit, že to zvládnu, takže teď jsem překvapená, navíc další indukci nechci už zažít, jsem na tom zas stejně - zavřená, poloměkký čípek, nemám ani poslíčky, dítě v zadním postavení, občas mě pobolívala jizva během těhu, ale to prý nevadí, že vadí jen velká bolest.

Je to v porodnicích běžné? Setkali jste se s tím, že vás stavěli automaticky před VBAC?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
20.4.26 06:39

Z vyprávění kamaráde jsem zaznamenala, že je to běžné VRAB. Jedna si musela trochu o vhajit CS i když k tomu má zdravotní indispozici. Druhé se vlastně ani neptali. Brali to všude automaticky. Nicméně ta druhá kamarádka musela po porodu na sál protože hodně krvácela. :nevim:
Ani jedné by CS nenabídli auta maticky. :nevim: :nevim:

• Citovat
  • Upravit
4939
20.4.26 06:46

Rodila jsem 3× císařem a nebyl problém. U druhého se mě ptali, zda chci rodit znovu CS, že oni sami by to i doporučovali. Co vím, tak by neměl být problém se domluvit třeba v Podolí. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11779
20.4.26 09:00

Nikdo mě k ničemu nenutil, jen jsme před druhým porodem probírali všechny možnosti s tím že u mě bylo prioritní porodit do termínu kvůli těhotenské cukrovce a vyvolávat léky se báli vzhledem k tomuhle jsem byla jen rok od císaře a jizva povolovala i když dle už byla vporadku…termin jsem teda měla na Štědrý den, takže se stanovil termín dalšího císaře 7 dní před (abysme na Vánoce byli doma) s tím že pokud se do té doby rozrodim sama tak se zkusi přirozený porod…ale já jsem teda chtěla právě spíš ten přirozený…žádné trauma z předchozího jsem neměla..tam to byl císař hned protože mimčo bylo špatně natocene

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5890
20.4.26 09:15

Nooo, reálně kdybych mohla, tak by mě asi donutili. V porodnici si asi hrály na čísla.
Já bych to vlastně i zkusila, ale nakonec bylo primářem rozhodnuto, že v moji situaci je to nebezpečné.

Nikdo mi do 38tt neřekl, že si mohu rozhodnout…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
601
20.4.26 09:49

Byla jsem ve velmi podobné situaci, první sekce pro nepostupující porod po “nefungující” indukci, jinak zdravá a dostatečný odstup od první sekce. V porodnici jsem jim několikrát říkala, že já bych klidně rodila vaginálně ale nechci další indukci a různé zásahy - moje přání bylo nechat tomu průběh a pokud to nepůjde, tak raději sekcí než riskovat rupturu dělohy a nevímco ještě. Nejlepší je, že mi dali podepsat štos papírů s riziky indukce po předchozí sekci, kde jsem všude zaškrtla, že to podstoupit nechci. Na porodním sále šly všechny papíry stranou a lékařka přišla s tím, že tedy po 2 dnech bolestí jsem se neotevřela, tak jdeme třetího hamiltona, oxy a pak mi píchnou vodu. Já už vyčerpaná jsem brečela že to nechci, že s první to bylo stejné (12h oxy, voda už pryč a já 1cm) a jen to celé trápení zintenzivnilo a prodloužilo a stejně byla sekce. Nakonec jsem si tu sekci vybrečela a vyhádala - takže ano, měla jsem pocit, že mě do VBAC nutili skrz statistiky porodnice (vysokě % SC se dnes hodně kritizuje). Dítě mělo 3.8kg (39+2), museli ho trochu rozdýchat. Na 40+0 jsem měla plánovanou sekci. Snad jsem měla jen smůlu na službukonající lékařku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2640
20.4.26 10:18

Ja mela za to, ze kdyz uz jeden cisar byl, tak ze ti dalsi udelaji, pokud o to budes stat…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
601
20.4.26 10:25

@Yasmen nevím, jestli třeba nezáleží i od porodnice. Moje zkušenost je z Podolí, známá si tam druhou sekci zařídila obálkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.4.26 10:27
@Yasmen píše: Více

To jsem si myslela taky. Ale zjevně to není pravda :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.4.26 10:28
@Veronika9870 píše: Více

Ano, myslím si, že to bude v každé porodnici jiné. Jen jsem to nevěděla, takže teď jedině asi zkusit jinou. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.4.26 10:36

Ano, já už taky nechci žádný lékařský zásah tohoto stylu a přesně čekám, co ty popisuješ. Že když budu rodit a začne to zase indukcí za týden, na nepripravenem těle, tak na mě zas naskacou a já budu úplně bezmocná a skončí to zase sekcí. Přitom podle studií každý zásah u VBAC zvyšuje riziko ruptury dělohy a že to opět skončí sekcí. Já jsem si původně i myslela, že u VBAC se už nesmí používat epidural, oxytocin a podobné věci a oni to používají jak bonbóny. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
488
20.4.26 10:50

Jo, bohužel jedna paní lékařka ve Zlíně, ona je tu dost známá svým přístupem. Nechtěla jsem VBAC, k císaři mi odmítla podepsat papíry, že není lékařský důvod císaři. Já zas odmítla podepsat souhlas s VBAC, skončili jsme diskuzi s tím že, mám přijít ještě za týden a tam se ještě domluvíme. No za týden na kontrolu jsem nedošla, den předtím jsem začala rodit přirozeně, napřímo už jsi byla otevřená přes 6 cm během 20 minut na devět, tak nakonec je zkusíme už přirozeně, že mimčo je hezky dorotované
Takže probehl vaginální porod, ale za mě zlatý císař :D naopak lékaři na příjmu se divili, že když jsem nechtěla přirozený, proč nemám podepsaného císaře

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.4.26 11:17
@Tanado1229 píše: Více

Kdyby se mi rozjel přirozeně, taky bych to nechala proběhnout. Zatím tomu nic nenasvědčuje, i když vím, že se to může stát ze dne na den. Ale myslela jsem, že mi prostě dají termín a když do něj neporodim, bude cs a ne nějaké vyvolávání a tlačení do VBAC, které zas nebude ani přirozené. :nevim: Jediné k čemu mě to vede je, že jim tedy začnu říkat, že me děsně bolí jizva. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1107
20.4.26 11:19

Ja prvni porod sekci, protože jsem se ani po 18 h neotevřela víc jak na prst a byla jsem dlouho bez vody a 41+. Taky oxitocin, hmaty atd. a nic. Druhý jsme se dohodli, ze to zkusíme a kdyz to bude vypadat podobně, tak zase cisar. Ale žádné vyvolávání, tvrdili ze se to nesmí (uz je to 15 let). Skončilo to stejne císařem, zkusila jsem to pár hodin, bez vyvolavacek nebyly kontrakce velké. A tenkrát mi říkali, ze pokud to takto nejde poprvé (zena se neotevira, ikdyz je vsechno ok) většinou je to u druhého stejné a bylo to tak. Znovu bych to udělala stejně, zkusit to bez medikace, ale pokud se nebude nic rozjizdet, tak cisar.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4939
20.4.26 11:26

Mně v Podolí (r. 2019) dali u druhého dítěte po první sekci normálně vybrat i bez obálky. Dokonce doktorka sama byla přikloněná k císaři, že je to už po jednom císaři,,lepší„, ale dala mi vybrat. Já zvolila znovu císaře. U třetího už se ani nikdo neptal, tam to bylo jasné. :) A co vím od známé, tak tam dělají CS,,rádi“. Za císaře je více peněz od pojišťovny než za normální porod. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí