Čočky nebo brýle k porodu?

675
31.3.26 17:21

Čočky nebo brýle k porodu?

Ahoj holky, ráda bych se optala těch z vás, co trpíte nějakou výraznější vadou zraku, zda jste k porodu volily kontaktní čočky nebo brýle. Mám do termínu porodu ještě daleko, ale samozřejmě sbírám informace už teď, dle hesla „kdo je připraven, není překvapen“. :lol: Jsem krátkozraká, mám na obou očích přes 5 dioptrií a bez korekce zraku zkrátka vidím velké kulové. Neumím si představit, že bych v neznámém prostředí měla být bez čoček či brýlí. Zvládám v pohodě oboje, aktuálně spíše nosím brýle, ale u těch si zase říkám - nebudou mi u porodu vadit? Mám tendenci se dost potit v obličeji a to mi pak hrozně kloužou po nose, asi by mi nebylo příjemné se s tímto otravovat. Čočky jsou v pohodě? Kdyby bylo potřeba císařského řezu, asi musí ven, předpokládám? Jak jste to měly vy? Za zkušenost budu moc ráda, díky! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5751
31.3.26 17:39

Nosím jednorázové čočky, tak jsem měla ty.
Když se jednou stalo, že jsem pak musela pod narkózu, tak jsem je prostě vyndala a vyhodila. Ale zvládám to během pár vteřin bez zrcátka. Brýle si představit neumím, různě tam poleháváš, měníš polohy a chodíš do sprchy, to by mi brýle vadily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
675
31.3.26 17:42
@Lil Kitkatt píše: Více

Právě, to si taky říkám - jsem zvyklá s nimi fungovat, ale vím, že jakmile mám trochu vlhký obličej, už kloužou. S čočkama jsem taky v pohodě, též zvládám aplikaci i jejich vyndání v pár vteřinách i bez koukání, tak asi budu volit je. Moc díky! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pyžamožrout
31.3.26 17:44

Mám přes 5 dioptrií a vůbec mi nevadilo mít brýle. Ale nerodila jsem moc dlouho

• Citovat
  • Upravit
5161
31.3.26 17:44

Rodila jsem 2× normalne s brylema, bez bryli nevidim a cocky nenosim. Ani me nenapadlo nad tim nejak premyslet, ze by bryle mely vadit :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.3.26 17:47

Ja znam cocky i bryle a s cockami bych k porodu teda nesla. Ja rodila hodne dlouho, byla jsem uz hodne vysilena, a neumim si naprosto predstavit premyslet o tom kdy si je uz musim vyndat, resit to tam, pak zas nandavat…stejne bych ty bryle mezitim musela mit.

• Citovat
  • Upravit
3209
31.3.26 17:53

Čočky se podle mých informací, které jsem potřikrát k porodu dostala, nedoporučují. Může skončit akutní sekcí a bude průšvih, protože s narkózou se čočky vůbec neslučují. Klidně mě opravte, kdybych se mýlila. Samotný porod jsem zvládla bez brýlí, mám cca.2,5 dioptrie na obou očích. Nasadila jsem si je až cestou na šestinedělí, tj. 2 hoďky po porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1424
31.3.26 17:56

Celý život nosím čočky, k porodu jsem si ale vzala brýle, pro jistotu - ta představa, že se něco zvrtne a vše bude muset být rychle, okamžitě třeba císařský řez nebo já nevim co, tak jsem si nějak nevěřila, že bych v tu chvíli myslela na vyndavání čoček.
Jinak teda brýle snáším hodně špatně, ten porod byla jediná výjimka, kdy jsem je měla na sobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
675
31.3.26 18:01

Tedy, toho jsem se bála, takto protichůdných zkušeností! :mrgreen: V podstatě souhlasím s argumenty každé z vás… Jen fakt nevím, zda bych ty brýle neproklínala, mám super odlehčené titanové rámečky, ale jakmile se zapotím, packy na nose mi začnou sjíždět dolů a to naprosto nesnáším… Bez brýlí ale opravdu nevidím nic, doma mi nevadí si třeba dojít z postele na WC bez nich, ale fungovat s 5 a více dioptriemi v cizím prostoru, to je pro mě ultra nepříjemná představa. Zase čočky není problém v případě potřeby vzít a během pěti vteřin z očí vyndat, kdyby bylo třeba…
No, zapeklité - děkuju moc všem za sdílení!

PS: mám v plánu si při porodu najít sama polohu, ve které chci rodit, proto se potřebuju zvládnout orientovat. Případně se mi líbí i myšlenka vany a tam zase brýle, no nevim…

Příspěvek upraven 31.03.26 v 18:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5751
31.3.26 18:03
@teroonka píše: Více

Ano, ale stačí je prostě vyndat. Nebo upozornit manžela nebo porodní asistentku, kdyby byla krize. Nicméně myslím, že když s čočkami usneš a nic se nestane, tak narkózu s nima taky přežiješ.
Stejně tak by žena neměla mít na porod nalakované nehty a velká spousta žen má gelovky na rukou i nohou a vůbec to neřeší. To mi přijde mnohem nebezpečnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5751
31.3.26 18:03

@Neboj Vezmi si obojí a uvidíš ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
675
31.3.26 18:04
@Lil Kitkatt píše: Více

Taky se mi párkrát stalo, že jsem s čočkami usnula. Ráno bylo nepříjemné, ale krom suchých očí, které jsem si akorát vykapala, se nic nestalo. Nemělo by se to samozřejmě dít pravidelně, ale stane se. Dokonce už jsou i nějaké čočky, se kterými se dá i normálně spát, nevyndávají se. Vezmu obojí. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6672
31.3.26 18:12

Měla jsem normálně brýle v obou případech, z toho podruhé jsem rodila ve vaně. Žádný problém, do bazénu taky chodím s brýlemi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14778
31.3.26 18:16
@Neboj píše: Více

V tom případě bych na sále hned na začátku informovala porodní asistentku, že máš čočky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3209
31.3.26 18:16

Ano, 100× se nestane nic. Anesteziologové nemají rádi, jako že fakt ne, ani čočky (můžou během operace polovyschnout, podráždit oko, poškodit až zranit), ani laky nebo umělé nehty (špatně přes ně funguje pulzní oxymetr, barva konečků prstů může signalizovat hypoxii..). Tak jako preventivně se tomu nemusí jít naproti a čočky i nehty odstranit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí