Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky…čekám druhé miminko každým dnem bych měla rodit o to větší mám strach se smrti při porodu
Poprvé jsem takový strach neměla, buď je to tím že jsem ještě neměla dítě a teď si říkám co by beze mě malej dělal a miminko a chlap…ale bojím se strašně úplně nehorázně moc. První porod katastrofa od prasknutí vody jsem porodila za 15 h vyvolání porodu nakonec se to zvrtlo malej nechtěl ven tak ho tahali vexem..no katastrofa mám strašný strach že to dopadne stejně. Nemějte mi to za zle. Jen bych se chtěla tak nějak svěřit nebo pozeptat těch co mají druhý porod za sebou.
Za zlé ti to určitě nikdo mít nebude.
Já tedy akorát měla strach spíše o to dítě, než o sebe. U druhého porodu podobně.
Vlastní smrt jsem si nepřipouštěla. Ani mě to nenapadlo.
Porod už se bere jako banální, přitom je to docela náročný proces.
Tvé pocity chápu. Možná hormony…
Pokud by tě tyhle negativní myšlenky neopustily ani delší dobu po porodu, tak bych se na to zaměřila.
Zbytečně by ses v nich topila.
Určitě ale bude vše dobré a všichni budete zdraví ![]()
@Evulka44 píše: Více
Ahoj, sice mě druhy porod teprve čeká, ale při tom prvním jsme si zažila taky peklo i manžel. Ale takové myšlenky jsem neměla, spíš jsem měla strach o miminko než o sebe. Věřím že to zvládneš a porod dopadne dobře. Držím palce
@anonym9999 píše: Více
Copak se stalo při prvním taky jsi to měla komolikovane?
Myslím ze je úplně pochopitelné, ze se při druhém bojíš i o sebe. Závisí na tobě první dítě.
Ale z toho jak to popisuješ, asi by to chtělo najít nějakou odbornou pomoc. Zjevně nad tím přemýšlíš fakt hodně, a nikdo ti nezaručí, že ty černé myšlenky po porodu odejdou. Tak možná na tom zapracovat ještě teď. Protože reálná pravděpodobnost toho, ze se ti něco stane, je malinkatá. Ale to ti teď nepomůže, no.
Zjistili při kontrakcích, že je miminko obmotané několikrát kolem pupeční šňůry, tak následoval akutní císař, já byla totálně vyšťavená už z toho tlačení, takže jsem si zažila vlastně oba dva porody..
@anonym9999 jejda 🥶 a teď čekáš kdy druhé? Tak to jsi měla horší než já…a ta pupeční šňůra nesla videt na ultrazvuku před porodem?
Kdepak, těhotenství je na různé strachy úrodné, nikdo se nebude divit. Co ti pomáhá, když tě takový stav přepadne? ![]()
Co třeba statistika? ČR má jednu z nejnižších úmrtností matek při porodu na světě.
Nebo zkušenosti? Můj druhý a třetí porod byly lepší než první. Není to univerzální, ale podobnou zkušenost, tj. že druhé porody byly lepší, slýchám často.
Nebo třeba fatalismus a černý humor? Neřeš to, tobě to pak už přece bude úplně jedno.
Ale možná připravenost: Prober to na poradně. Řekni, z čeho a proč máš strach a zeptej se, co by ti v porodnici doporučili, jak postupovat. Ne, že bych tomu fandila, ale některé maminky si i domluví CS právě kvůli strachu z přirozeného porodu.
Je to celkem čerstvé, čeká mě teprve první ultrazvuk, vychází to na konec listopadu 🙂 právěže celé těhotenství jsem měla pohodové bez komplikací
@TRG píše: Více
Děkuji já zkoušela ale CS mi nikdo nechce udělat prý když není důvod tak zbytečně nevyhledávat…a Dr mi říkal že CS je horší než přirozený porod
tak nevím no slyšela jsem že druhé porody bývají lepší ale v mém případě a při mém štěstí tomu nevěřím…
Aha ahaa tak uvidíš a nebylo nic na ultrazvuku vidět ani před porodem? Ta pupeční šňůra? Moje teta právě tak přišla o miminko ale to bylo dávno dávno před lety
Narodilo se jí s tou šňůrou kolem krku a tenkrát to bylo asi takové jiné..jiná doba ne tolik moderní aby se zjistilo více věcí
Právěže nebylo před vyvoláním vidět vůbec nic, všechno bylo v pořádku. Ale v tu chvíli mi záleželo jen na miminku ![]()
To je naprosto jasné Držím teď palečky aby ti všechno dobře dopadlo.🙂
O těch domluvených porodech CS je tu dost diskusí, tak jestli budeš mít chuť, tak zkus zapátrat.
Jinak ta šňůra je a není vidět. Však se kontrolují průtoky, vidí i průřez - jestli je 1 žíla a 2 tepny. Někdy i vidí, jestli je pupečník kolem těla nebo kolem krku, ale vzhledem k tomu, že není nikde „napevno“, tak se nedá s jistotou říct, kudy (po)vede. Ale zrovna první dvě moje děti zrovna tu šňůru kolem krku měly (statisticky trochu pech) a nevadilo to, nic se nestalo, nic to neovlivnilo.
Děkuji za podporu. I já ti přeji ať vše dobře dopadne a hlavně ty tvé ”zlé” myšlenky ať jsou fuč, potřebuješ hlavně teď pořádně podpořit 🙂