Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Vendy31
tak reálně bys ho teď nutila jen na to judo ne? V plavání má pauzu, jestli to dobře chápu. To mi nepřijde nijak hrozný ani ukradený dětství apod. takže já bych nutila. Hlavně bych se rozhodla podle průběhu tréninku/kroužků. Taky u nás proběhlo období nechtění, ale pak na tréninku dobrý, byla tam ráda, jen se jí tam nechtělo. Já to mám podobně musím se nutit do bazénu vylézt, ale jak jsem tam tak dobrý a ještě si to i užiju.
@Shiroi.Ichigo píše:
@Noisette chodit/nutit do krouzku a nemit volne detsvi jsou dve ruzne veci. ja mela taky hromadu krouzku od malicka ale vikendy jsem mela na hrani s kamarady a to jsem litala zima nezima, dest nedest venku.
Tak mě osobně pouze volné víkendy přijdou málo, i z toho důvodu, že spousta těch kamarádů třeba jezdí na víkendy pryč.
Považuju za optimální něco tak 2× do týdne, u školáka, u 4 letého bych nehrotila ani to.
Nech ho, když nechce chodit. Jednak je ještě malý a když ho to nebaví, k čemu ten krouzek je?
Mi loni dcery nadšeně chodily do mazoretek a do zumby. Zumba je svizna, dobrá hudba při ní, tak ta je baví. Ale mažoretky tak to šlo od 10 k 5. Když už holky řekly obe, že dělají furt stejne kroky a nebaví je to. Řekly to v dubnu. Tak dochodily školní rok a pak tam přestaly chodit. A tento školní rok už jim zůstala zumba a prvnacka k tomu si vybrala gymnastiku a vytvarku.
Tak jsem ji akorat řekla ať si dobře predem rozmyslí, který kroužek chce navštěvovat ať se neopakuje co s tema mazoretkama.
Dej klukovi pauzu, trošku povyroste a za půl roku ho to zas může začít bavit.
@j.a.n.i1 me to tedy prislo i prijde nyni akorat. Navic krouzky nema dite samo se sebou nybrz s dalsimi - moznost udelat si kamarady. Navic v tomto veku jsou ty krouzky spíše o hre. Zajimala bych se take o to, jestli nahodou neprestal chodit kamarad na krouzek. Zaregistrovali jsme takove „prestani bavit“, kdyz prestala chodit kamaradka.
Kdyby dítě chodilo do školy, tak bych se snažila ho přinutit. Ale předškoláka, to určitě ne.
Ctyrlety dite se ma valet v bahne a ne chodit na krouzky smarja ![]()
@jdukolem píše:
já jsem taky pr „nutit“ ale čtyřletý je ještě malinkatý
náš 4letý chodí do sokola (což beru taky jako kroužek, ne ), nechce se mu tam, mrmlá a pak tam řádí jako černá ruka a je spokojený. Chce to s citem, to je jasný, ale trochu tlaku neuškodí, říkám já ![]()
Kroužek má být zábava a ne nucení. nejstarším, v lednu mu bude 10 let nabízíme at si vybere cokoliv co by ho bavilo a nechce, nebudu mu přece něco nutit aby byl otrávenej. Prý je unavenej a po škole si potřebuje odpočinout
, prý jestli ho chceme zabít nebo co
Pokud by sám přišel že chce chodit na určitý sport tak by chodil. jak mě to vadilo když doma si něco vymysleli a já tam pak musela chodit
![]()
Poptala bych se u trenera, jstl to kluka bavi a zda mu to jde. Pokud by byl na krouzku spokojeny a jen by mrmlal pred nim, ze tam nechce, tak bych nutila. Ja jako mala chodila napr. do gymnastiky (vybrali si me uz ve skolce, bylo to jeste za komancu) a ac se mi tam ne vzdy chtelo, ve finale se mi tam libilo a i kdyz jsem asi po trech letech s gymnastikou skoncila, dalo mi to dobry zaklad i pro ostatni sporty. A treba takovy ranni vstavani v zime do vikendove lyzarske skoly jsem nenavidela, ale pak jsem si to tam uzila (i kdyz jsem rano premlouvala mamu, at tam nemusim) a naucila jsem se tam paradne lyzovat a ve skole pak byla vzdycky v prvnim druzstvu
.
Já bych nenutila, určitě ne ve 4. Moje dcera do kroužku ve 4 chodí, je to přírodovědno-dramatický, či co, ale to je úplně jedno, je to jak školka. Hrají si tam hry, divadlo, vyrábějí a tak. Má tam kamarády ze školky a vlastně mě na to ukecala, chce tam.
Naopak do učení těch základních sportů (plavání, kolo, u nás i lyže) jí musíme trochu tlačit a pak to jde. Tedy plavání jsem zatím nechala být, kolo a lyže jsme trochu postrčili a už to dělá ráda. Těžký je odhadnout tu hranici, jak moc tlačit. U 4r dítěte bych nepřeháněla.
Já jsem jako dítě (ale už školní) chodila na hodně kroužků a jeden jediný mi fakt nesedl (programování
). Mám z toho trauma snad dodnes, fuj. A nešlo o kolektiv ani o učitele, ale o činnost samou. A to na to nejsem nejspíš nějak speciálně tupá, prostě mě to nebavilo a ten kroužek mi to znechutil na furt.
Kdybych dceru nenutila do kroužků, dnes by nehrála krásně na klavír. A tehdy to byl boj, ale dnes mi děkuje a ráda si přehrává oblíbené skladby.
@dalimil píše:
Já jsem pro trochu toho nucení, v rozumné míře. Moje děti také musím nutit do kroužků a aktivit a nechce se jim, ale potom jsou rádi, že tam byli. Klasika
Tak tak ![]()
ale asi bych ho tento rok ještě nechala, je přeci jenom maličký, zkusila bych to znovu v září, nebo ho nechávej ve školce 2-3× týdně déle, ať si trochu pohraje, nevím jak u vás, ale u nás mají děti dopoledne spíš učící a mají aktivity, odpoledne si jen hrají ![]()
Za prvé je malej. Za druhé, pokud chceš, aby se vyřádil, vybrala bych naprosto neškodné a oddechové kroužky - vyloženě pro malé děti. Judo je náročné a pro takového mrňouse obzvlášť. Ideálně bych spíš chodila do nějaké herny, kde by se zabavil a vyřádil, víc v těch 4 letech je nad jeho limit.
Já přihlásila holky teď v 5tiletech na zpěv - neumí číst, takže je to takové hodně hravé a strašně je to baví! U juda by nevydržely (ze začátku možná, pár lekcí, ale pak by to bylo k nevydržení, když by opadla ta počáteční radost). Syn začal v 5ti s karate, ale to je úplně jiná povaha a byl z toho unešený a je doteď
. Ale ta hudebka je jediný kroužek, co holky tento rok mají, a je to až až.
Takže někdy je to „tlačení do kroužku“ vhodné - ale není dobré to moc přehánět. Pak jde o to znát své dítě a poznat, co je líné „nechci tam“ a co upřímné „nechci tam“. Já s holkama zažívám to „mně se tam nechce“ a když pak odcházej, tak následující půlhodinu slyšim co dělaly, jak to dělaly, co nedělaly, co paní učitelka a jsou fakt nadšené
.
Takže všeho s mírou ![]()
Moc dekuju za reakce. Jen pro upresneni:
1. do plavani ted uz nechodi, takze to judo je jeho jediny krouzek
2. na tom judu byl zatim jen 3× a pokazde nadsenej, nic se nezmenili, jen se mu proste nikam nechce
3. po spani ho ve skolce nenechavam rada, protoze neni zvykly pres den spat a kdyz tam usne, nemuze vecer usnout
Prijde mi, ze tim jeho pristupem prichazi o veci, ktere by ho vlastne bavily. Navic vidim, ze se potrebuje fyzicky vyradit. Dnes odpoledne s brachou jen litali po byte a zlobili (museli jsme byt doma, protoze mladsi je nemocny). po judu je vetsinou klidnejsi. Takze spoustu duvodu k nuceni, ALE nechci mu to zprotivit ![]()
PS: Take nejsem zastance velkeho mnozstvi krouzku, ale zase kdyz nemame nic, uz kolikrat nevim, jak kluky zabavit ![]()
Podle mě je na Judo ve 4 letech brzy, spíš bych zvolila nějaké všestranné cvičení, to je u nás v sokole právě od 4 let a formou hry. Jedná se o gymnastické prvky, ta je základem všech sportů. Před dosažením tohoto věku je cvičení rodičů s dítětem.
Syn začal chodit do řeckořímského zápasu(a postupně i volný styl) v 6 letech a dnes sbírá medaile na mezinárodních soutěžích(9,5 let).Právě v 6 letech si pro něj trenér zápasu přišel na to všestranné cvičení a pozval ho. Oddíl juda je v Sokole taky, mám pocit, že když dělají nábory, tak od 5-6 let, asi ví proč.
Nejsem zastáncem nucení, ale někam směřovat, to určitě ano. Zvlášť v dnešní době, kdy hodně školáků, kteří nemají žádné zájmy, hodí tašku do kouta a sednou k PC(v lepším případě k televizi).