Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Zdravim, mam triletou dcerku a po vsech vysetreni, psychologie, neurologie, foniatrie i logopedie jsem zjistila, ze mam velmi chytre dite, dle tabulek, kterych nejsem zastance. Vse je v poradku a v nekterych vysetreni ma vysoky nad prumer a tak si porad rikam, proc moje dite tak malo mluvi, slovni zasobu ma, umi vsechny pismenka, obcas patla, ale rozumim ji, ALE proste se ji moc nechce mluvit, je to rarach, je i hystericka doma opravdu to neni zakriknute kure, ale kdyz je vic lidi nemluvi, stydi se a jsou dny, kdy se ji nechce mluvit. Ja ani nezadam o radu nebo tak! Jen spis, zda-li ma nekdo doma podobnou holcicku? Ja dnes rvala v pokoji, proc si s ni nemuzu normalne poklabosit, povysvetlivat a tak! Je to brzy asi ze? Nezustane ji to? Nekdo rekne do tri let nemluvil a pak z niceho nic mluvi ve vetach! Jee kez by!! Kdy zacaly mluvit vase deti? Dekuji
A co na to psycholog? Jinak tomu moc nerozumím s tou slovní zásobou, to má jako problém tvořit věty nebo jsou dny, kdy normálně mluví a dny, kdy ne? Jak komunikuje? Má o komunikaci zájem? Jak si hraje?
No jasně že jí to zůstane ![]()
Kamarádky dcera taky nemluvila dlouho, chodila k logopedovi a ke psychologovi, jinak vše zvládala na jedničku, samozřejmě jí to nezůstalo a dnes už taky mluví normálně ![]()
Můj syn začal mluvit až teď před dvěma měsícema a to jsou mu tři roky, ještě teda máme co dohánět, ale neřešim ![]()
Starší syn ve 4 letech. Do té doby depka, že s ním nemůžu normálně mluvit, řešit věci, zeptat se na něco, aby mi odpověděl ve větách..Od 4 let nezavře pusu a na všechno má vlastní názor.
Mám doma to samé, tři roky jí budou za týden. Posledních 14 dní pozoruju, že se snaží, víc rozvazuje.Bylo mi tady doporučeno omega 3,tak jí to dávám asi měsíc, tak nevím jestli to je tím, nebo dozrává. Ale mám z toho radost:-) Jinak naše je také abnormálně stydlivá. Doma je živel, ale když příjde návštěva nebo jdeme někam, tak si zakrývá oči a schovává se.
U nás skoro to samé. Používal pár slov, pak začal opakovat další a další. Těsně před třetima narozeninama rozvázal. Mluví hned ve větách. Říká básnicky. Zpívá. Nezavre pusu!
Ale pokud jsou cizí lidí, tak máme stále němé dítě. Ve školce odpoví ano ne, občas řekne nějaké slovo. Doma mele jak rádio.
Mladší ještě po 3. narozeninách nemluvila, jen jednoslovné odpovědi, max řekla pití (cokoliv) prosim. Pak přijel manžela kamarád, sofi z něj byla tak paf, že si mu sedla na klín a začal hodinovej monolog. Od ty doby mluvi ![]()
Zakladatelko dcera taky moc nemluvi. Je teda mladsi, ale slovni zasoba bidna a mele si neco sveho, cemu nerozumim. Ja osobne jsem v klidu, protoze jinak je to chytra ucenliva holka a evidentne nema potrebu. Ale pediatra mi zacina hrozit neurologem, foniatrem a logopedem. Muzu se zeptat, jak konkretne vysetreni u neurologa vypada? A jak neco zjisti, kdyz s nim mluvit nebude a maximalne mu tam prerovna stul?
@Berousik
my byli u neurologa, kdyz malemu byly 2r a 8m. nemluvil vubec. krome toho, ze ho prohlidla (tak jakoby zbezne, mimodek), zkusila reflexy, tak si s nim spis hrala - vkladacka, drevene puzzle, zviratka. tim zkousela, jestli reaguje, jestli rozumi, jak mu to mysli.
zadne drama, probehlo to ve vetsim klidu nez jsem cekala.
@Ali-Ali aha diky. To vypada jednoduse. Dcera rozumi pokynum, vkladacky, puzzle umi, barvy a tvary pozna. Tak by mohla projit ![]()
A chápe? Když ji pro něco pošleš, chceš něco podat? Ví co a kam jít? NAše prostřední, 2,5 letá, se taky k mluvení moc nemá. Ale taky je vztekloun, často se mi sekne, že něco chce a já nechápu co. Starší v tomhle věku už mluvila větama a to nebyla zase kdovíjak šikovná.
A ta vyšetření jste absolvovali protože jsi chtěla sama kvůli tomu mluvení? Mě by zatím asi nenapadlo to nějak řešit. Známá má podobně starého chlapeček a ten taky nemluví. Mluví ještě míň, jak ta naše.
@Anonymní píše:
Zdravim, mam triletou dcerku a po vsech vysetreni, psychologie, neurologie, foniatrie i logopedie jsem zjistila, ze mam velmi chytre dite, dle tabulek, kterych nejsem zastance. Vse je v poradku a v nekterych vysetreni ma vysoky nad prumer a tak si porad rikam, proc moje dite tak malo mluvi, slovni zasobu ma, umi vsechny pismenka, obcas patla, ale rozumim ji, ALE proste se ji moc nechce mluvit, je to rarach, je i hystericka doma opravdu to neni zakriknute kure, ale kdyz je vic lidi nemluvi, stydi se a jsou dny, kdy se ji nechce mluvit. Ja ani nezadam o radu nebo tak! Jen spis, zda-li ma nekdo doma podobnou holcicku? Ja dnes rvala v pokoji, proc si s ni nemuzu normalne poklabosit, povysvetlivat a tak! Je to brzy asi ze? Nezustane ji to? Nekdo rekne do tri let nemluvil a pak z niceho nic mluvi ve vetach! Jee kez by!! Kdy zacaly mluvit vase deti? Dekuji
mi začali mluvit 2,5 letech ale kamarádky syn až teď v 5 letech a to ještě má menší zásobu než ten můj…kamarádka s ním byla na různých vyšetření a je v pořádku jen nemá potřebu mluvit jí bylo řečeno..je fakt že můj drmolí ale ne všechno mu lidi rozumí občas nahradí písmenko jiným to kamarádky syn mluví málo ani ne ve větách ale zase hezky mu je rozumět
Naše na tom byla podobně. Teď akorát oslavila 3.narozeniny a od září pomalu začíná konečne opakovat slova a tvoří z nich věty. Do té doby používala jen pár slov (cca 20-30, ale hodně z nich byly citoslovce) a pár vět. Netrápilo mě, že je opožděná, ale že se nejsme schopné domluvit, kolikrát jsem nechápala, co po mně chce, což pak vyústilo v brečící scény. Dcera je taky hodně živá, celkově nesoustředěná, u ničeho neudrží dlouho pozornost.
Ahoj, mému synovi budou 3 roky za měsíc a kousek a teda mluvení je bída
Poslední dobou teda přidává pořád nějaká slovíčka, ale rozumím mu většinou jen já nebo tatínek. Skládá velmi jednoduché krátké věty. Někdy „muví“ strašně dlouho ale nic mu není pořádně rozumět
Písničku nebo básničku odříká i se správnou melodii ale svýma slovama
. Jinak je to taky hroznej vztekloun, hned ubrečenej a takovej můj malej ňouma
Minulý týden nastoupil do státní školky, byl tam teda 4 dny a hned rýma, tak čekám až zase půjde a doufám, že mu to pomůže
A poslední cca půl rok bere EyeQ, u nás to mělo pozitivní vliv na zklidnění, už není extrémní vztekloun ale mírnější vztekloun - hodilo ho to do klidu. Takže jsem moc neporadila, hledám taky záchytnej bod. ![]()
Moje setřenice si do čtyř let vystačila pouze s „ťuť“. Ale když jí řekli, aby přinesla hasák z garáže, tak ho donesla
Dnes už jako dospělá mluví 4 světovými jazyky, hraje na klavír a úžasně zpívá ![]()