Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj všem,
možná někdo z vas tohle nedavno resil a poradi mi. V pravni poradne cekam na odpoved uz od 16.5.2011, tak se bojim, ze do porodu se odpovedi nedockam ![]()
„jsem cizinka (UA) s trvalým pobytem v ČR a s přítelem (ČR) čekáme dítě. Do porodu svatbu neplánujeme. Chtěla bych se zeptat, co konkrétně a v jakém termínu je potřeba udělat, aby děťátko mělo po narození občanství ČR? Neplyne to pro mě jasně a jednoznačně z internetových zdrojů.
Předem děkuji za odpověď.“
z internetu:
Dítě nabývá narozením státní občanství České republiky, je-li alespoň jeden rodič státním občanem České republiky nebo jsou-li rodiče osobami bez státního občanství (dále jen bezdomovec), alespoň jeden z nich má trvalý pobyt na území České republiky a dítě se na jejím území narodí.
a konkrétně pro váš případ:
Dítě narozené mimo manželství, jehož matka je cizí státní občankou nebo bezdomovkyní
a otec státním občanem České republiky, nabývá státní občanství České republiky dnem souhlasného prohlášení rodičů o určení otcovství nebo dnem právní moci rozsudku o určení otcovství.
Podle mě tedy stačí pokud máte na matrice podepsaný papír o určení otcovství.
inul píše:
z internetu:
Dítě nabývá narozením státní občanství České republiky, je-li alespoň jeden rodič státním občanem České republiky nebo jsou-li rodiče osobami bez státního občanství (dále jen bezdomovec), alespoň jeden z nich má trvalý pobyt na území České republiky a dítě se na jejím území narodí.a konkrétně pro váš případ:
Dítě narozené mimo manželství, jehož matka je cizí státní občankou nebo bezdomovkynía otec státním občanem České republiky, nabývá státní občanství České republiky dnem souhlasného prohlášení rodičů o určení otcovství nebo dnem právní moci rozsudku o určení otcovství.
Podle mě tedy stačí pokud máte na matrice podepsaný papír o určení otcovství.
Přesně tak!
ahoj, nečetla jsem odpovědi, taky to aktualně řeším, stačí, že je jeden z rodičů občanem ČR,a dítě automaticky občanství nabyde - nemusíš o něj žádat ![]()
Dekuji moc, tohle jsem na netu nasla a pobrala ![]()
Takze bych asi mela upresnit dotaz.
Podle mě tedy stačí pokud máte na matrice podepsaný papír o určení otcovství
Kdy se podepisuje - pred narozenim / po narozeni?
Na matrice pod kterou spadam ja nebo otec?
Omlouvam se, ze obtezuji tady, ale tony odpovedi „vytizenych“ uredniku bych se svoji stavajici hormonalni hladinou nemusela unest ![]()
Prohlášení si podepište před porodem, vezmi s sebou pas (občánku), těhotenský průkaz, a musíte vědět jak se drobek bude jmenovat. Myslím že to je jedno na kterou matriku ale nevím to jistě, jelikož my to máme ve stejné obci, zavolej na matriku tam Ti jistě poradí přesněji než my tady. ![]()
Luminar píše:
Prohlášení si podepište před porodem, vezmi s sebou pas (občánku), těhotenský průkaz, a musíte vědět jak se drobek bude jmenovat. Myslím že to je jedno na kterou matriku ale nevím to jistě, jelikož my to máme ve stejné obci, zavolej na matriku tam Ti jistě poradí přesněji než my tady.
Mockrát děkuji. Snad drobek nezmění pohlaví ![]()
Myslím, že už dneska to může být jakákoli matrika, ani ty ani otec dítěte tam nemusíte „patřit“. Navíc papír o určení otcovství byste stejně museli podepisovat, pokud chceš, aby mimčo mělo příjmení po otci a otec byl uveden v rodném listě.
AniNevim píše:
Mockrát děkuji. Snad drobek nezmění pohlaví
My čekali chlapečka a máme Dominičku
Udává se varianta pro obě pohlaví. Vždyť někdo si ani v těhotenství nenechá říct, zda by to měl být kluk nebo holka ![]()
AniNevim píše:
Dekuji moc, tohle jsem na netu nasla a pobrala
Takze bych asi mela upresnit dotaz.
Podle mě tedy stačí pokud máte na matrice podepsaný papír o určení otcovství
Kdy se podepisuje - pred narozenim / po narozeni?
Na matrice pod kterou spadam ja nebo otec?Omlouvam se, ze obtezuji tady, ale tony odpovedi „vytizenych“ uredniku bych se svoji stavajici hormonalni hladinou nemusela unest
My museli na matriku na Praze 2 a to proto že je to určeno podle porodnice,tam kde se mimi narodí v jakém městě,tam se zařizuje rodný list i určení otcovství.
Možná se pletu,ale podle dotazníku s porodnice to tam tak bylo napsáno.
Diky za odpovedi. Ani jsem nevedela, ze se stejne musi predem na matriku, aby maly mel prijmeni po otci.
Myslim, ze je dost vzacne, kdyz z kluka je nakonec holka
Puvodne jsem moc moc chtela holcicku a ted uz se tesim na kluka… No to je OT.
Jinak jsem volala na matriku, 10min. rozhovor, co vsechno chce, jestli opravdu u nich nebo radeji v Plzni, co chteji po otci, nakonec se me pani zeptala, jestli mluvim cesky a nepotrebuji tlumocnika. Tak jsem na chvili onemela, ale venku je hezky, tak me to moc nerozhodilo ![]()