Období nebo povahový rys?

836
15.6.21 17:56

Období nebo povahový rys?

Ahoj, syn mě začal dostávat do kolen a vážně přemýšlím nad tím, jestli má jen období nebo prostě bude věčný stěžovatel. Pořad se mu něco nezdá…
To dítě má první poslední, rozhodně na něm nešetříme a stejně si pořad stěžuje, že něco nemá. Například, vybere si v obchodě plavky s Tlapkama a na druhý den si stěžuje, že nemá plavky se Spidermanem. Vybere si balónek se Spidermanem a za hodinu si začne stěžovat, že nemá balónek s Mimoněm. Koupím zmrzlinový dort a stěžuje si, že nemá nanuk. Vybere si v obchodě banány a ještě než se do nich doma pustí stěžuje si, že nemá jahody. Už se s manželem ani nedivíme a počítáme s tím, že bude mluvit o tom, že nic nemá.
Dneska mě dorazil. Stál na schůdkách k bazénu a stěžoval si, že voda je mokrá. Dupal nohama, že si nechce namočit plavky a nadával, že hračky do vody jsou mokré. 15 minut tam stál, remcal a nakonec prohlásil, že se nebude koupat dokud ta voda nebude suchá :zed:
Taky má škodolibou radost, že má něco, co jeho kamarádi ne. Třeba mu řeknu, že někam pojedeme a on se mě zeptá jestli tam pojede i jeho kamarád. Když mu řeknu, že ne tak je fakt škodolibý a má z toho radost.
Má 4 roky a mám strach, že z toho nevyroste :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6180
15.6.21 18:01

Je možné, že nevyroste, ale do určité míry to můžeš trochu korigovat výchovou. Dcera má taky čtyři a začíná být zjevné, že některé věci, které se mi nelíbí jsou prostě povaha. Na takové chování nereaguju, nechávám to bejt, a ona jak nemá obecenstvo, tak toho nechá. Nebo převedu pozornost jinam. Docela to pomáhá :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1113
15.6.21 18:03

Myslím že má víc než by potřeboval. Předpokládam že je jedináček a nemusí se s nikým dělit. Jako u toho bazénu by už asi ode mě dostal na zadek ať se sbalí a jde si hrát do pokojíčku když se mu nelíbí. Já nejsem typ co by děti bil ale tady už by to pro mě bylo asi přes čáru. Mám pocit že si z vás dělá dobrý den. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
836
15.6.21 18:12

@Lily Evans tchyně říká, že je to komediant a prostě se opičí. Jenomže, ona si asi nevšimla, že už to přerostlo určitou hranici a má z toho stěžování si hobby. My už mu s manželem jen kýváme a odpovídáme: Jj, my víme, že nic nemáš. Pak volá malej dědovi, stěžuje si co zase nemá a děda mu to na druhý den jde koupit :zed: :zed: :zed:

@Le_lenaz Ano, je jedináček. Já ho nebiju, jsem poměrně klidný člověk, ale do pokoje jsem ho taky zahnala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1113
15.6.21 18:16

@nikinnna

Samozřejmě v pořádku, každý to má jinak. Já bych to ale asi nedala. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
15.6.21 18:28

@nikinnna Asi bude problém v tom, že toho má moc. Kolik dostává celkově dárků třeba na narozeniny nebo Vánoce? Jak často dostává dárky jen tak mezitím? Např. že jdete do obchodu a jemu se tam líbí autíčko za dvacku, tak mu ho koupíte? Nebo že jdete na nákup jídla a on si může něco vybrat, třeba kindrvajíčko nebo sušenky atd.?
To, že mu děda druhý den koupí to, co mu den předtím říká, že nemá… to bych řekla, že je taky docela problém. A předpokládám, že když někam jde jen s prarodičema, tak mu vždycky něco koupí a vždycky něco dostane, i kdyby to měla být třeba zmrzlina. Nebo když přijdou na návštěvu, nepřinesou mu vždycky něco, nemusí to být ani nic drahého, třeba omalovánku?
Podle mě jste ho zvykli na to, že může všechno mít :-( Já vím, je to těžké, nekoupit dítěti autíčko za dvacku, u kterého stojí a raduje se a září mu očka…
Moc doporučuji přečíst si knížku Klub nerozbitných dětí (je prý ke stažení na uloz.to ve slovenštině). Autorka tam píše např. „Více než nejroztomilejší a nejšikovnější hračka se dětem do budoucnosti bude hodit schopnost tvořit si odstup od přehnaného materialismu.“ A v tomto duchu se celá ta knížka nese. Je dost ne-mainstreamová. Třeba tam autorka píše, že je dobré učit děti vděčnosti a střídmosti v požitcích.

• Citovat
  • Upravit
pet p
15.6.21 18:30

@nikinnna Ještě mě napadlo, že by to mohlo být vzorem - není někdo z vás permanentní stěžovatel? Neříkáte, že se vám pořád něco nelíbí? Ty banány podražily, to snad není možné, že zase vláda to a tamto… Klidně to nemusí být rodič, ale třeba prarodič, strýc nebo někdo, koho častěji vídá.

• Citovat
  • Upravit
10651
15.6.21 18:36
@nikinnna píše:
@Lily Evans tchyně říká, že je to komediant a prostě se opičí. Jenomže, ona si asi nevšimla, že už to přerostlo určitou hranici a má z toho stěžování si hobby. My už mu s manželem jen kýváme a odpovídáme: Jj, my víme, že nic nemáš. Pak volá malej dědovi, stěžuje si co zase nemá a děda mu to na druhý den jde koupit :zed: :zed: :zed:@Le_lenaz Ano, je jedináček. Já ho nebiju, jsem poměrně klidný člověk, ale do pokoje jsem ho taky zahnala.

Možná místo odkyvani a říkani, že víte, že nic nemá, by pomohlo mu vysvětlit, že nikdo nemůže mit vše. A pak mu také tedy vše nedopřávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
836
15.6.21 18:38

@pet p dostává toho mrak, ale vážně mrak. Od manžela je rodina velká a dostává dárky i ze zahraničí. Letos jsem zkoušela na Vánoce všem říct, o něco užitečného. Dopadlo to tak, že sice dostal 15 sprcháčů, ale taky 40 dalších věcí :zed: V obchodě si vždycky může vybrat jednu věc, v rozumné hodnotě. Jednou chce fruko, jindy bublifuk nebo autíčko. Jednou mi z košíku začal vracet věci do regálu, když jsem mu toho odmítla koupit víc, že mám taky koupit jen jednu věc. Normálně vzal sýr, máslo a nesl to zpátky :zed: To už naštěstí znovu nezkusil…
Knížku zkusím pohledat, děkuji…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
836
15.6.21 18:39

@janickaIII to jsme zkoušeli, ale jelikož to nedokázal pochopit, tak mu přikyvujeme, že je chudák, co nic nemá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
15.6.21 18:40

@nikinnna to, že mu to děda jde koupit vidim jako velkej problém. Jako naše je taky (zatim) jedináček, nešetříme na ní, ale neexistuje že hvízdne a my jí běžíme koupit každou blbost. Ani prarodiče to nedělaj, ptají se co jí můžou koupit. Tady bych nekompromisně zakročila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
15.6.21 18:41
@nikinnna píše:
@pet p dostává toho mrak, ale vážně mrak. Od manžela je rodina velká a dostává dárky i ze zahraničí. Letos jsem zkoušela na Vánoce všem říct, o něco užitečného. Dopadlo to tak, že sice dostal 15 sprcháčů, ale taky 40 dalších věcí :zed: V obchodě si vždycky může vybrat jednu věc, v rozumné hodnotě. Jednou chce fruko, jindy bublifuk nebo autíčko. Jednou mi z košíku začal vracet věci do regálu, když jsem mu toho odmítla koupit víc, že mám taky koupit jen jednu věc. Normálně vzal sýr, máslo a nesl to zpátky :zed: To už naštěstí znovu nezkusil…

Normálně bych to dala bokem a dávala na charitu, k čemu je jednomu klukovi tolik hraček, pak si takhle vymýšlí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
15.6.21 18:43
@nikinnna píše:
@janickaIII to jsme zkoušeli, ale jelikož to nedokázal pochopit, tak mu přikyvujeme, že je chudák, co nic nemá…

Ale on to ve 4 letech uz postupně pochopí. Musíte vytrvat. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
836
15.6.21 18:44

@Lily Evans nejsou to moje věci, abych je někam nosila. Neumí si věcí ani vážit, všechno likviduje, takže průběžně vyhazuju :zed: :zed: :zed: Normálně vezme autíčko a tak dlouho studuje jak mu urvat kolo, až mu zůstane v ruce :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
15.6.21 18:46
@nikinnna píše:

Prostě rázně říct, že o tom co a kolik se bude kupovat rozhodujes ty. On si může rozhodnout co si koupí v tom stanoveném limitu. A přes to prostě nejde vlak. Ano pár dní se bude vztekat, když zjistí, že to myslíš vážně tak přestane. Promiň, ale to co popisujes je rozmazlené dítě. To není povahový rys. Omlouvám se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí