Období nebo povahový rys?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3924
15.6.21 20:46

Jinak na téma „ne všechny děti mají dostatek“ doporučuju na youtube sérii dokumentů „Most dangerous ways to school“, naše nejstarší (5) to miluje a nenásilně se často dostaneme k tomu, že mnoho lidí nemá to či ono. Akorát je to anglicky, musíš to překládat. Ale jsou to hrozně zajímavý dokumenty, je tam vidět, jaké je podnebí v různých částech světa, jak lidi různě žijí… Hodně věcí k vysvětlování, zajímavá témata k hovoru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
15.6.21 20:54
@Trashpanda píše:
Nemyslím, že je to tak moc o množství hraček. Sama jsem jako jediná dcera single mámy z vyšší třídy dostávala moře hraček a oblečení, všechno jen to nejdražší ale nikdy jsem si na to moc nepotrpěla. A některé děti z chudých rodin se protivně chlubily s každou pitomostí. Je to spíš o povaze a o tom, co vidí doma (třeba pohrdlivý koment na to, že sousedi mají starou káru). Taky je fajn s dítětem tyhle témy řešit - co je správné, jaký člověk je hodný a jaký ne. Třeba v knížkách, v pohádkách.

A máš nějaký konkrétní tip, jak to dělat, aby si dítě předškolního věku, která má v průměru 3 nové věci za týden, nepotrpělo na materiálno?

• Citovat
  • Upravit
1573
15.6.21 21:09

Kluk je akorát rozcapenej a je to vaše vina a bohužel bude hůř, pokud se nevzpamatujete

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
363
15.6.21 21:15
@pet p píše:
A máš nějaký konkrétní tip, jak to dělat, aby si dítě předškolního věku, která má v průměru 3 nové věci za týden, nepotrpělo na materiálno?

Myslím, že je to o tématech. V naší rodině se mi hodně četlo, mluvilo se o tom, chodili jsme na spoustu míst. Hodně rychle jsem se dověděla, že děti, co se vychloubají, jsou zlé, to samé děti, co ničí své věci (informace, že to tu panenku bolí, zapůsobila hodně) atd. Je to třeba dítěti zdůrazňovat, to nejsou tak abstraktní témata, aby to nepochopilo. Moje máma měla taky značnou autoritu, takže dělat jí někde v obchodě skandál bych si nedovolila. Zakladatelka je na syna hodně mírná, i ten křik je někdy potřeba. To, že se dítě těší z nových hraček a má jich hodně mi jako trága nepřijde, důležité je, aby se to nepojilo se škodolibostí, ničením věcí a nerespektováním rodiče. To ale není o věcech - znám xy dětí chudých rodičů, co zrovna tohle dělají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3957
15.6.21 21:27

Diskusi jsem jen proletěla. Ale víc než jako povahový rys na mě klučina působí jako rozmazlený. Obzvlášť když mu dáte vybrat, ale on se pak začne vztekat, že chce zrovna to, co si nevybral. Já sama mám máslo na hlavě, syn je rozmazlený, ale tohle mi tedy v žádném případě nedělal. Respektive zkusil by to jednou. Po takovém výstupu bych mu oznámila, že si vybral sám a pokud se mu to nelíbí - jeho problém a že to můžeme jít vrátit a nebude mít nic, má 4 roky, takže už chápe až moc dobře. Nechce se koupat, nemusí, opět jeho problém. S tím výletem - chceš se posmívat? Tak nikam nepojedem.
Horší je to, že si postěžuje dědovi a ten mu to jde a koupí. Ale i to se dá celkem korigovat. A třeba i za cenu - ne dědo, zlobil, vztekal se, proto my tu hračku dáme hodným dětem. Tečka. On si pak synek rozmyslí, jestli bude dělat takové divadla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
363
15.6.21 21:34

Když to ještě tak čtu…staří rodiče jsou tam veliký problém. Dítě volá dědečkovi, stěžuje si na rodiče (to je to jeho, že nic nemá) a dědeček místo toho, aby to zarazil, jde a „chyby“ rodičů napraví? Proti tomu bych se důrazně ohradila, protože tomu dítěti škodí - ve skutečnosti mu totiž bere jistotu a víru v rodiče, kteří by ještě v jeho věku měli platit za neomylné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69117
15.6.21 21:37

Mě zarazilo, že ho posíláš do pokoje, aby o sobě přemýšlel. Čtyřleté dítě? Upřímně si myslím, že s nějakým sebezpytováním má problém leckterý dospělý. A myslím, že poslat o sobě přemýšlet mé devítileté dítě, akorát dojde k hlubšímu přesvědčení, jak je ta matka strašná, nic mu nedopřála a navíc ho ještě pošle do pokoje, kde být nechce. Že by čtyřleté dítě dospělo k hlubokému poznání o nehynoucí laskavosti rodičů a vlastním nevděku, dost pochybuji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31197
15.6.21 21:48

U nas se kupuji darky jen vetsi k narozeninam, drobnost k svatku a k vanocum je toho teda vice (coz u nas znamena cca 8 darku pro kazde dite). Ale deti uz od mala (3-4r) dostavaji primerene kapesne a jednou za cas jdeme do hrackarstvi, knihkupectvi… a tam si mohou koupit, co chteji (pokud na to maji) nebo si setri na vec, kterou moc chteji a ja ji nechci platit (nebo reknu k narozkam a oni nechteji cekat). Treba by to u vas pomohlo :think:. Pekne bys ho pak mohla odkazat, ze si to vybral a zaplatil sam, tak jeho boj. A mozna by si i vybiral pecliveji. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
836
15.6.21 22:46

@ugluk ano, protože on v pokojíku běžně nechce trávit čas. Jde tam s brekem, takže to má podobný efekt, jako mu dát na zadek. Běžně v pokojíku jen spí. Chce být ve společnosti, když ho pošlu do pokoje ví, že je to trest a že se na něj zlobím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
836
15.6.21 22:50

@Trashpanda k tomu ničení hraček. On je neničí, že je chce zničit, protože pak chodí a řve. Jen jde na vše zbytečně silou (neodhadne) + ho aktuálně zajímá jak vše funguje a zkoumá to, dokud to nerozebere. Pak chodí ať mu to táta nebo děda opraví a diví se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
836
15.6.21 22:55

@Hobitka nad kapesným pouvažuju. Jenomže, jsem měkká. Kdyby šel s korunkama do obchodu a chybělo mu na něco, co bude chtít, tak mu to stejně doplatím. Bylo by mi ho líto a je jednodušší říct ne, to ti nekoupím, než nemáš dost peněz. Většinou to poslední dobou řeším tak, že se ho snažím do obchodu nebrat. Akorát se pak po telefonu domlouvá s dědou, že pro něj přijede do školky a pojedou rovnou do obchodu :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
836
15.6.21 23:01
@Trashpanda píše:
Když to ještě tak čtu…staří rodiče jsou tam veliký problém. Dítě volá dědečkovi, stěžuje si na rodiče (to je to jeho, že nic nemá) a dědeček místo toho, aby to zarazil, jde a „chyby“ rodičů napraví? Proti tomu bych se důrazně ohradila, protože tomu dítěti škodí - ve skutečnosti mu totiž bere jistotu a víru v rodiče, kteří by ještě v jeho věku měli platit za neomylné.

Dědeček s babičkou ho vzali v sobotu na výlet. Malej tam chtěl jeden z těch drahých nafukovacích balónků, ale nebrali karty a prarodiče neměli hotovost. Po výletu ho dovezli. V neděli mi děda volal, že z toho balónku skoro ani nespal, že pro něj jeli a vezou nám ho. Ujeli cca 50 km kvůli tomu. Navrch se s malým domluvil, že v pátek pojedou rovnou ze školky něco koupit do hraček :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31197
15.6.21 23:03

@nikinnna Pak jsi ale mekka… A s takovou ho proste nevychovas. :nevim: Myslim, ze ve 4 letech uz se pomalu muze zacit seznamovat s hodnotou penez. My si nezijeme spatne, ale naprosto nevidim duvod, proc detem kupovat vse, co chteji (jen proto, ze to moje penezenka skoro nepozna). Kdyby si Tvuj syn v obchode vybral neco, na co nema, tak prave to by ho vychovalo… - nemas, nekoupis, tecka. A ze se nam to parkrat stalo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
836
15.6.21 23:06

@Hobitka na drahé hračky mu říkám, že je nosí Ježíšek hodným dětem a že mu je nekoupím, ať si počká. Běžně je fakt nekupuju. Jako jo, něco za dvě stovky mu klidně jen tak koupím, ale zase kupovat mu pravidelně hračky za litr, to by mi už těch peněz bylo i líto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
15.6.21 23:31

@nikinnna Hele, a muzu se zeptat, proc tak často kupujete nove hracky (a co treba je)? Vzdyt to dite musi byt tak zahlceno novymi a novymi vjemy, ze nemuze mit cas se s hrackou szit, utvorit pouto, objevit ji…

A rikam to jako dite s brutal konzumní vychovou, jak ji jen umoznily devadesatky. V hrackach jsem se topila, nikdy jich nebylo dost a nenaucila jsem se pořádně rozmyslet si, co vlastně chci. Hračku jsem vybrala zbrkle a taky pak často litovala, ze jsem nezvolila druhou… Oprostit se od bezhlaveho hromadění se vlastně ucim celou dospělost… :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí