Období "proč"

484
17.12.15 11:28

Období ,,proč" ve dvou letech

Ahoj maminky. Dcera 28 měsíců má teď oobdobí,,proč a co to je? " a mě by zajímalo jestli to náhodou není moc brzy, neznám děti co by se takhle ptali už tak brzy. Mám jen strach z toho, že to přišlo moc brzy a i když jí odpovídám na každou otázku, vím že z půlky toho co jí vysvětlím si stejně nic nevezme nebo nezapamatuje jako by si zapamatovala když by měla toto období později. Nebo to teď bude trvat jen chvíli a pak to období přijde znovu? Možná to zní blbě, ale já mám pocit, že ty děti se tím svým proč pak v budoucnu hodně naučí, ale má to stejný výsledek když to je tak brzy? To ptaní trvá už více než 2 měsíce. Díky za rady :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18223
17.12.15 11:31

:mrgreen: promiň, ale moc to řeříš. Starší syn byl nemluvka. Proč přišlo až kolem 4. roku. Celkově ta slovní zásoba pokulhává. Mladší syn začal mluvit ve větách brzo. Ve dvou letech bylo „proč“ uplně normální. O nic nepřišel. Celkově se skvěle rozvíjí a komunikuje užasně v souvětích a dokáže mluvit na „urovni potřeby“ i s pětiletými :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14062

Male je 22 mesicu a pta se : To co je? Proc zatim ne.
Ale ukazuje na veci, obrazky atd a pta se co to je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005

@Dana 07 Zaprvé buď ráda, že Ti takhle mluví a je zvídvá. Za druhé nepovažuj dítě za blbce. I když třeba vypadá, že neumí do pěti počítat, pamatuje si moc dobře.
A pokud bude něco potřebovat vědět nebo vysvětlit v budpucnu, tak se určitě zeptá. nebo ty se neptáš, když tě něco zajímá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
484
17.12.15 11:32

Napsala jsem tam období co to je, ale spletla jsem se, myslela jsem - co dělá. Období co to je začalo už dávno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nafrněná
17.12.15 11:32

:D to se chceš spíše jen pochlubit ne?? nedivím se, můj ve dvou letech mluvil tak jak předškoláci… je to na palici :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
7009
17.12.15 11:33

@Dana 07 neboj, ona se te zepta znovu. A znovu… Nejmladsi syn se zeptal poprve „proc“ (teda vlastne „ploc“ :lol: ) ve 2,5 letech. Ted jsou mu tri, pta se neustale. Brachove 4r a 6r se tez ptaji. Mam hlavu jak vceli ul. :jazyk:
Nejstarsi syn s tim naopak zacal v 5 letech, stejne tak i „co to je“, nekdo zacne driv, nekdo pozdeji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2292
17.12.15 11:34

Neter mluvi od 15m, od te same doby chodi na nocnik, kazde dite se je jine, hlavne je dulezite neodbyvat, dcera 4 roky umi pocitat do 20 a scitat a nikdo ji to nejak neucil, ted se velmi zajima o cteni, zna uz hodne pismenek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14062
17.12.15 11:35

Taky bych to absolutne neresila. Jedno dite je zvedave, druhe upovidane, treti je cert a porad beha, ctvrte bude jak pecka a pak to vse dozene ;)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
484
17.12.15 11:35
@Svistice píše:
@Dana 07 Zaprvé buď ráda, že Ti takhle mluví a je zvídvá. Za druhé nepovažuj dítě za blbce. I když třeba vypadá, že neumí do pěti počítat, pamatuje si moc dobře.
A pokud bude něco potřebovat vědět nebo vysvětlit v budpucnu, tak se určitě zeptá. nebo ty se neptáš, když tě něco zajímá?

za blbce jí nepovažuju to ani náhodou, je pro mě moc chytrá. Tak je jasné, že se pak zeptá, ale už ne v takové velké míře. Proto jsem měla strach, aby ji něco pak nechybělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lutonka
17.12.15 11:37

Taky jsme to měli krátce po druhém roku věku, trvalo to skoro půl roku a divila by ses, kolik si toho zapamatoval, i když se v tu chvíli zdálo, že ani náhodou ;)

• Citovat
  • Upravit
484
17.12.15 11:38

@Bibi239 Tak děkuju za uklidnění :-). No taky mi z toho jde hlava kolem, z jednoho proč je hned 7 dalších. A většinou ani nevím co na to odpovědět :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
484
17.12.15 11:39

@Lutonka Tak snad si toho ta moje cacorka taky dost zapamatuje, uvidíme no :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
17.12.15 11:40
@Lutonka píše:
Taky jsme to měli krátce po druhém roku věku, trvalo to skoro půl roku a divila by ses, kolik si toho zapamatoval, i když se v tu chvíli zdálo, že ani náhodou ;)

U nás ba to „proč“ zatím ještě nedošlo, ani na „co je to“, celkově je s mluvením dost pozadu. Ale kde co jak funguje chápe moc dobře. Ono stačí s tím dítětem komunikovat, ukazovat a vysvětlovat, i když nemluví a aktivně se neptá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10975
17.12.15 11:40

Tak to máš jedno. Syn v únoru tříletý, má už přes půl roku období, kde je, co je a k tomu navíc a proč. A když začneme s otázkou kde je táta, tak to pokračuje další půl hodiny, protože nás je fakt hodně :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí