Období vzdoru - zkušenosti

18
4.1.13 22:41

Období vzdoru - zkušenosti

Zdravím maminky, ráda bych se vás zeptala na zkušenosti z období vzdoru u dítěte. Máme doma tříletého chlapečka, je velice šikovný a v podstatě klidné dítě. Nicméně, v poslední době neposlouchá a to takovým způsobem, že naprosto nereaguje na jakékoli dotazy, příkazy či žádosti. Není to pokaždé, ovšem velice často. Celá přemlouvací situace graduje tak, že buď zařvu (i když jsem hodně klidný člověk :D )a nebo dostane přes zadek, vztekne se a je to ještě horší :roll: Pro příklad uvedu situaci, kdy jsme byli venku a on vběhl do silnice, přestože jsem ho upozorňovala, že k ní jdeme, že se má zastavit (jel na odrážedle), že se musí rozhlédnout atd. Pak jsem na něj jen řvala a utíkala s hrůzou v očích za ním 8o…Přitom ví, že má na mě počkat, případně se rozhlédnout a pak teprve přejít. Máme ještě rok a půl staré dvojčata, takže ho už za ručičku opravdu vodit nemůžu. S tím souvisí i to neustálé přemlouvání a domlouvání. Nemohu se pokaždé věnovat jen jemu a potřebuji, aby v určitých situacích alespoň spolupracoval. Viz například oblékání, umí se obléknout i vysvléknout, ale sekne se a prostě nechce :zed: Kdyby se alespoň nechal v klidu obléknout…A tak je to se vším. Standardní odpověď je „ne“, „nebudu“, „nechci“. Vysvětlování a domlouvání se míjí účinkem.
Tak bych se ráda zeptala na vaše zkušenosti. Jak tyto situace řešíte nebo jste řešily? Nechci dávat přes zadek a křičet na něj a zároveň nechci, aby úplně zvlčil. Taky vím, že to období přejde. Jen bych jím ráda prošla více v klidu, aby si nepamatoval uřvanou neurotickou matku :D
Určitě je tu na podobné téma už pár diskuzí, ale já nemám moc času na jejich pročítání, tak jsem se rozhodla pro založení nové.
Předem moc děkuji za příspěvky a všem přeji pohodový rok 2013 :kytka:
 Lenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
81480
4.1.13 23:05

Znám, jen nemám dvojčata, 1,5 rok mladší jen jednu. Myslím, že je to normální. co to jde, tak se snažím ječení, kníkkání a kvílení ignorovat. Když mi rupnou nervy, taky řvu, vyjímečně přistane i jedn na zadek. Ale nepovažuji to za správné řešení, spíš takové selhání, ale nehroutím se z toho. Snažím se mu věnovat, njlepší je vypadnout ven, dost plánovat, abych nebyla v časovém presu, to je pak zcéna téměř stoprocentně. Neustále vysvětluji, že nemá ječet, kničet, ale říct normálně, co chce.
Mě ze všeho nejvíc točí negativismus. Hysterák ho dřív nebo později přejde, já si mezitím dělám něco jiného. Ale negativismus, kdy nic nechce, nebude, nechutná, nelíbí… o mu vydrží i celý den a ani nemám chuť se o cokoli snažit nebo něco podnikat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
4.1.13 23:22

Já to mám v hodně slabym odvárku, spíš jen náznaky, ale co není, může jednou být :zed: :mrgreen: Nemám na to univerzální vzorec chování, protože dcera se taky nevzteká pokaždý stejně :nevim: Pokouším se odhadovat a většinou mi to vychází, takže někdy ignoruju, někdy obejmu, rozptýlím pozornost, hejknu. Snažím se neplácat, když vidím, že si s tou emocí fakt nedokáže poradit (zato když něco udělá mladší dceři a třeba z povzdálí vidím, že je to naprosto plánovaný a rozmyšlený, tak jí zadek fakt nešetřím). A jinak se snažím být trpělivost sama, hodně se ve starší dceři vidím, jak vizáží, tak povahově. Jen mně tohle období vzdoru vydrželo hodně dlouho, tak mi trošku utkvěly v hlavě pocity, co jsem jako dítě mívala, takže s dcerou dost soucítím :) Co se týká vběhnutí do silnice naschvál, tak bych jí asi zmydlila hlava nehlava, protože lepší jedno „trauma“ ze seřezání, než mít z dítěte placku. Ale ještě se nám to nestalo, verča je dost vysvětlovací typ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
4.1.13 23:23
@Áčka77 píše:
Zdravím maminky, ráda bych se vás zeptala na zkušenosti z období vzdoru u dítěte. Máme doma tříletého chlapečka, je velice šikovný a v podstatě klidné dítě. Nicméně, v poslední době neposlouchá a to takovým způsobem, že naprosto nereaguje na jakékoli dotazy, příkazy či žádosti. Není to pokaždé, ovšem velice často. Celá přemlouvací situace graduje tak, že buď zařvu (i když jsem hodně klidný člověk :D )a nebo dostane přes zadek, vztekne se a je to ještě horší :roll: Pro příklad uvedu situaci, kdy jsme byli venku a on vběhl do silnice, přestože jsem ho upozorňovala, že k ní jdeme, že se má zastavit (jel na odrážedle), že se musí rozhlédnout atd. Pak jsem na něj jen řvala a utíkala s hrůzou v očích za ním 8o…Přitom ví, že má na mě počkat, případně se rozhlédnout a pak teprve přejít. Máme ještě rok a půl staré dvojčata, takže ho už za ručičku opravdu vodit nemůžu. S tím souvisí i to neustálé přemlouvání a domlouvání. Nemohu se pokaždé věnovat jen jemu a potřebuji, aby v určitých situacích alespoň spolupracoval. Viz například oblékání, umí se obléknout i vysvléknout, ale sekne se a prostě nechce :zed: Kdyby se alespoň nechal v klidu obléknout…A tak je to se vším. Standardní odpověď je „ne“, „nebudu“, „nechci“. Vysvětlování a domlouvání se míjí účinkem.
Tak bych se ráda zeptala na vaše zkušenosti. Jak tyto situace řešíte nebo jste řešily? Nechci dávat přes zadek a křičet na něj a zároveň nechci, aby úplně zvlčil. Taky vím, že to období přejde. Jen bych jím ráda prošla více v klidu, aby si nepamatoval uřvanou neurotickou matku :D
Určitě je tu na podobné téma už pár diskuzí, ale já nemám moc času na jejich pročítání, tak jsem se rozhodla pro založení nové.
Předem moc děkuji za příspěvky a všem přeji pohodový rok 2013 :kytka:
Lenka

Nemluvíš náhodou o mým starším? taky si ráda počkám na rady, jestli nevadí, že se vtírnu :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
4.1.13 23:25

Lama Lama: Máme to hodně podobné. Vztekání je krátkodobé, ale ta negace všeho je někdy šílená. Taky nejsem velkým zastánce toho plácání na zadek, nicméně jsou momenty, kdy nemůžu jinak. Především v situacích, kdy jde po dvojčatech. Má totiž tendence je plácat, bouchat, kousat…a nechce si nechat vysvětlit, že tohle se nedělá. Asi to má ze školky :nevim: I když teď mi dochází, že to moje naplácání jemu, tomu asi taky nepřidá :oops: Musíme se obrnit trpělivostí a věřit, že to brzo přejde :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
4.1.13 23:29

Zuzouš: Však taky dostal na zadek, i když jsme byli venku mezi domy…pak byl jak beránek. Na chvíli :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
4.1.13 23:31

Slavuska1: vtirni se klidne :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elizabeta92
5.1.13 01:13

Moje sestra má tříletého syna a to je opravdu síla :mrgreen:.. Když se mu řekne že to nesmí dělat, jen nahodí šibalský obličej a dělá to dál. Na všechno kreslí, všechno zapíná, všude lítá, ječí. Fakt děs.
Neposlechne mamku, taťku, ani mě.. Jediný z koho má respekt je děda. Ten co řekne, tak malej udělá bez keců. A ani se u toho nerozčiluje.

A co manžel/přítel třeba, na něj taky nedá? Nebo před ním je poslušnější?

• Citovat
  • Upravit
18
5.1.13 09:32

Z manzela o moc vetsi repekt nema :) Krome toho je muj muz trochu cholerik, takze rychleji vybuchne, kdyz Ondra nechce poslouchat :roll: Ja se prave snazim vydrzet, co nejdele a vysvetlovat a vysvetlovat :) On uz se nastesti tolik nevzteka, akorat proste vypada, ze neslysi. Kolikrat absolutne nereaguje na jakekoli vyzvy a presne, jak pises, smeje se nam do obliceje :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
5.1.13 09:33

Posloucha jen lidi, se kterymi neni denne. Ale jakmile s nekym stravi delsi cas, zacne si zase foukat :D I kdyz ve skolce je pry zlaty :nevim: V kolektivu ty deti asi reaguji jinak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
8.1.13 20:53

Nedávno jsem slyšela, že prosazování ve 3 letech souvisí s prosazováním v pubertě. Pokud má dítě příliš úzké hranice a nemůže se ve 3 letech prosadit o to horší je puberta, protože má potřebu se více prosadit. Doma mám ročního prcka, tak radu nemám, ale tento názor mi přišel zajímavý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1139
8.1.13 21:05

Ahoj, je to trošku jinak. Období vzdoru mezi 2-3 rokem je jakási malá puberta. Říká se, že jaká je tahle malá puberta, taková je ta doopravdická :mrgreen: Dá se to odhadnout, alespoň takhle nám to říkali když jsem studovala…Mám téměř dospělého syna, ve třech letech pohodář a v pubertě taky, takže u nás se to potvrdilo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.1.16 18:44

@bessy no ty kráso. Tak to se z toho svého asi zblázním.
Je mu 2,5 a NECHCE, NEUMÍ, NEBUDE. Na cokoliv, celý den.
Jestli v takovým stupni u nás bude ta „opravdová“ puberta, tak to si jdu hodit mašli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí