Obecná diskuze
- Otevřená skupina
Výměna zkušeností a receptů při bezlepkové dietě + dalších přidružených nesnášenlivostí. :)
Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Omezené přispívání (pouze členové mohou do skupiny přispívat)
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ahoj holky, chtela jsem se zeptat, berete nektera prispevek na peci pro dite celiaka? A mate nejake informace o tom, jak ziskat lazne pro dite celiaka? Diky za rady, Iva ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zeeiva Taky jsem se na lázně chtěla zeptat. Chtěla bych poslat dceru. Co jsem zatím četla na internetu, tak jsou prý dobré tuším v Karlových Varech. Nevím zda žádost musí potvrdit gastro nebo stačí pediatr?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Saryna píše:
@Zeeiva Taky jsem se na lázně chtěla zeptat. Chtěla bych poslat dceru. Co jsem zatím četla na internetu, tak jsou prý dobré tuším v Karlových Varech. Nevím zda žádost musí potvrdit gastro nebo stačí pediatr?
Díky za info, zkusím se ještě poptat pediatra, snad nebude komentovat tak jako s příspěvkem…A ty na dcerku nemáš příspěvek nebo si nežádala? A můžu se zeptat, kolik jí bylo, když jí diagnostikovali celiakii? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zeeiva Celiakii jí diagnostikovali před 3 měsíci, tak jsme v začátcích, bude jí 8. let. Příspěvky nepobíráme, pokud myslíš sociální, jak se o tom mluví a taky mi rovnou doktorka řekla, že na tyto příspěvky dosáhne málokdo, že se počítají z příjmu rodiny a jinak si budu žádat jen u zdr. Pojišťovny. My máme výbornou dětskou doktorku, takže ta mě s lázněmi určitě podpoří a bude chtít aby dcera jela. Můj starší syn jezdí s astmatem opakovaně a vždy mu lázně dali a pomáhá mu to. A kdo má u tebe celiakii?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Saryna Dá se žádat o příspěvek na péči, ne každý to dostane, ale zkusit to můžete. Tam se příjem neposuzuje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vokishka A kde se o to žádá? Já jsem právě slyšela jen o tom příspěvku od sociálky ( tam se dokládá ten příjem) a potom od zdr. poj. Jinak o ničem nevím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Saryna To přesně nevím, to tu musí poradit někdo jiný. Případně zajdi kouknout na FB, např. tady určitě poradí. Já mám dceru velkou, takže nemělo cenu žádat. Určitě poradí i na nějaké diskuzi o dítkách s postižením, je to v podstatě stejné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Saryna
Ahoj, dříve jsem nemohla, tak píšu až teď…celiakii má můj syn(28 měsíců), zjištěno „náhodně“ před 2 měsíci…příznaky…hubený, nezájem o jídlo, bázlivý, nespokojený, unavený…jinak nic, žádné průjmy, křeče, zvracení…Nikdo jiný v rodině nemá, ale já i on máme vysokou genetickou predispozici…
Ohledně příspěvku na péči… Žádá se na ˇUřadu Práce, přímo o příspěvek na péči, příjmy se neposuzují, postup následující…
Podáš žádost, příjde sociální pracovnice s ÚP k tobě domů, na něco se tě zeptá(u nás, co musím dělat jinak, v čem je péče o syna jiná ve srovnání s vrstevníky), dělá si poznámky, pak ti pošlou dopis, že je to pozastaveno, protože to posílají k posouzení posudkovému lékaři přes sociálku(OSSZ),ten dělá posudek, vyžádá si vyjádření pediatra, příp. gastroenterologa, zprávy atd…pak by tě měli dál informovat(ale v téhle fázi zatím nejsme, tak nevím…)My máme pediatra celkem ok, ale kdyz jsem zmínila, že jsem žádala o příspěvek na péči, tak mi hned řekla, že to nedostanem, ale když jsem byla na ÚP, tak pracovnice se netvářila nějak odmítavě, že to dávají i celiakům, tak uvidíme jak dopadneme… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zeeiva děkuji za zprávu, tak já to zkusím, ale musím počkat do září, to jdeme poprvé na gastro. Jinak moje dcera měla podobném příznaky jako Tvůj malý. Stále ůnava, málo energie, byla nervózní a plačtivá, kruhy pod očima. Musím říct, že co teď držíme ty 4 měsíce dietu, tak je to opravdu velký obrat a vše pominulo i mi říká, že to sama či tím, jak jí je líp. Ona taky před tím vůbec nezvracela ani neměla problémy z průjmy apod. Jinak u nikoho v rodině to nezjistili, i když manžel ještě čeká na podrobnější výsledky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Saryna
Ahojky, mohu se ještě zeptat, za jak dlouho od zahájení diety jste začali pozorovat efekt, mám namysli třeba tu únavu? My držíme zatím 1 měsíc, jí o něco lépe, ale pořád si o jídlo ani neřekne, nemá zájem, ale alepsoň, když mu dávám tak to sní a neplive, jako to bylo poslední půlrok před zjištěním celiakie. A na genetice jste byli? Já mám také krev jinak v pořádku i manžel, ale mám 2 geny, které zvyšují pravděpodobnost, že můžem onemocnět celiakii, syn má také a má pozitivní serologii. Prosím tě, dcerka se cítila nějak, že jí je těžko nebo jen nespokojeně a lítostivě? Mě malý plakal hodně, straní se kolektivu, raději si leží u hraček, teď má ale období vzdoru, tak máme řev skoro pořád, tak nevím, zda je to celiakií nebo už jen vývojem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
JO, jinak já myslím, že už si můžeš požádat teď, ono stejně než se to dostane k posudkovému lékaři trvá to 3 měsíce, tak to budete mít po gastru a oni kontaktují hlavně pediatra a ten předává zprávy, takže jestli máte pozitivní protilátky, gastro jen dovyšetří. My jdeme na kontrolní krev v říjnu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zeeiva Řekla bych, že zlepšení přišlo tak za měsíc. Před tím trpěla únavou, byla lítostivá a celkově rozhozena. Půl roku před tím prodělala boreliózu, tak jsem myslela, že to je k tomu, ale nakonec celiakie. Špatně se i soustředila na učení, což byl problém v první třídě, ale nakonec to dobře dopadlo. Snad to už bude lepší. Dietu přijala dobře. Genetiku má za sebou a má potvrzený gen způsobující celiakii
Jinak vašichni máme krev ok, ale manželovi ještě dělali endoskopii, protože má taky nějaké problémy, tak hledají i souvislost s celiakií, zatím výsledky nemá, protože mají dovolenou.
Myslím si, že u tvého syna, ty výkyvy nálad s tím určitě souvisí. Asi i to období vzdoru ( taky to mám teď doma u 3 letého
). Ta psychika docela dost s těmi nemocemi souvisí. Dcera má teď o 100% víc energie a je veselejší. I mi to sama řekla, že se od té doby cítí líp.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Saryna
Ahojky, děkuji za odpověď, no já jen doufám, že se to zlepší, my jsme zahájili, začal být perfektní hned po 3 dnech, aktivnější, ale teď jsme zpátky, stále je takový bez nálady, s hračkami si hraje, ale leží, nechce vůbec ven, dost je ukňouraný a nedá si nic říct a vysvětlit…už nevím, co udělat. Dietu dodržujeme asi 5 týdnů, sní co mu dám, ale ne sám, o jídlo nejeví zájem, dost často škytá, ale to polehávání a nezájem o jiné děti a jejich aktivity je tu stále. Na kontrolní serologii jdeme v 10/2014,tak uvidíme…Pořád doufám, že bude lépe. Problém vidím momentálně v tom, že mu nejde vysvětlit, že to nemůže (např. nějaký bonbon, co mají jiné děti):zed:
a hned se vzteká a řve
Když ho učím, že se má zeptat, když mu někdo něco chce dát, je to bezlepku…ale on mi na to řeknu, bez lepku, že nechce…ach jo… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zdravím ![]()
Holky předpokládám, že znáte stránky www.ivako.cz ![]()
Já jsem vloni na nich našla recept na perníčky a letos mi nějak nejde najít, nemáte ho někdo někde třeba uložený? Našla jsem tam jen v receptech od Majky, ale tam jsou ořechy a to nechci ![]()
Pudlo, ty jsi taková zkušená, nevíš? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lendule.5 píše:
Zdravím
Holky předpokládám, že znáte stránky www.ivako.cz
Já jsem vloni na nich našla recept na perníčky a letos mi nějak nejde najít, nemáte ho někdo někde třeba uložený? Našla jsem tam jen v receptech od Majky, ale tam jsou ořechy a to nechci
Pudlo, ty jsi taková zkušená, nevíš?
tak ja se koukla az tedka, je to jeste aktualni?
jA teda od ivako nedelala, me vetsina pernicku nechutna a pripada mi slaba a malo pernikova. U perniku ma kazdej jinej vkus, moje proste musej vonet pres tri bloky. Ale letos se mi konecne povedly. Mela jsem teda udelanej karamel hustej jako med a naopak medem jsem setrila, dochazel nam.
Bezlepkové perníčky
1 kg bezlepkové mouky Promix - T, 250 g moučkového cukru, 25 g jedlé sody, 2 lžíce perníkového koření, 2 lžíce kakaa, 100 g krystalového cukru, 1/8 l vody, 250 g tekutého medu, 3 celá vejce, 1 žloutek, 3 lžíce oleje
Mouku, moučkový cukr, jedlou sodu, perníkové koření a kakao prosejeme dohromady. Krystalový cukr nasucho upálíme na karamel a zalijeme vodou. POZOR na opaření!! Vodu s karamelem rozvaříme a vychladíme. Přidáme med, vejce, žloutek a olej. Do tekutých přísaz vmícháme suchou směs a hnětačem dobře umícháme. Až se za hnětacím hákem dělají „cestičky“, je těsto umíchané. Těsto vložíme do mikrotenového sáčku a uložíme do chladna alespoň na 2 až 3 dny. Do odleženého těsta zapravíme 1/2 rozšlehaného vajíčka (zbytek použijeme na potření perníčků po upečení). Těsto rozválíme na 4 až 5 mm tenký plát a vykrajujeme různé tvary. Vykrájené perníčky klademe na 100% tukem vymazaný plech. Před pečením potřeme perníčky vodou. Pečeme jen krátce asi 3 až 5 minut v dobře rozpálené troubě. Nesmí moc ztmavnout - byly by tvrdé. Okamžitě po upečení perníčky sundáme z plechu a natíráme rozšlehaným vejcem (bez pěny). Pro vyšší lest je můžeme po chvíli natřít podruhé. Perníčky uložíme v chladu.
Poleva na malování: Do bílku přidáme vícekrát prosátý moučkový cukr a pár kapek octa nebo citronové šťávy. Pouze umícháme vařečkou. Hustotu je nutné vyzkoušet. Polevu přikryjeme mokrou utěrkou nebo dáme do skleničky s uzávěrem aby neosychala.
Autor: p. Kopečková
pernicky 2014
moje zmeny:
celkem 400g medove hmoty, vetsina je tekuty karamel, uz ne 100g cukru
250g mouckoveho cukro ano
kura ze dvou citronu, stava z jednoho citronu¨
o hodne vic koreni
kakao ano
mouka jizerka
testo je presto blede
priste vzpomenout dat cast mouky ovesne
po odlezeni se mi to zdalo moc drolive, zapracovala jsem jeste dve vejce (celkem 5)
pak skvele – vybehly, nepropadaji se. akorat jsou svetle
vejcem nepotiram
200°C 8 minut horkovzduch
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Návštěvy uživatelů
- DeniHop , 26.2.24 14:16
- Kristulii , 18.8.22 16:14
- ZItu , 12.4.21 17:20
- Jarka509 , 12.4.21 13:28
- Sharmel , 1.7.20 19:19
- medgirl , 7.6.20 20:47
- kiri , 10.7.19 10:30
- MP Krista , 30.4.19 22:38
- petra 04 , 1.3.19 13:17
- mojmira , 6.2.19 21:45
- Nabao , 25.9.18 05:47
- Bambulka12 , 1.7.18 00:45
- solat , 3.4.18 21:05
- Saarinka1 , 1.11.17 16:27
- Slunicko80 , 30.10.17 21:55
Moderátor skupiny
Členové skupiny
Nové diskuze
Krvaceni po sexu po roce
- 25.5.26 05:11
- Anonymní
- 1
Jak vyřídit vyzivne?
- 25.5.26 06:32
- izabe
- 4
Dluhy z pujček
- 25.5.26 01:42
- Cenarius
- 3
Tip na destinaci s 6 mesicni
- 24.5.26 22:30
- Anonymní
- 1
Sex na pracovišti, hrozí vyhození z práce
- 25.5.26 06:24
- izabe
- 20
Existují citově založené ženy?
- 25.5.26 06:19
- JancaS84
- 16
Výběr základní školy, 1., 2.stupeň - Co...
- 24.5.26 21:49
- nozu
- 9
Elektronická cigareta, jak přestat?
- 24.5.26 18:53
- Lollitka
- 3
Úzkostná porucha, strach z nemocí
- 25.5.26 06:21
- izabe
- 6
Mám neustále nalitá obě prsa, čím by to...
- 24.5.26 15:45
- Jj745
- 1
Nové příspěvky
Filmy a seriály podle abecedy
- 25.5.26 06:45
- mrav
- 22096
Slovní fotbal č.2
- Adull
- 20621
Přestup ze speciální MŠ do klasické s...
- ircav
- 43
Slovní fotbálek
- 25.5.26 06:44
- mrav
- 378238
Křestní jména podle abecedy
- 25.5.26 06:44
- mrav
- 4825
Nový fotbálek, psí plemena podle abecedy