Obecná diskuze

• Otevřená skupina

Výměna zkušeností a receptů při bezlepkové dietě + dalších přidružených nesnášenlivostí. :)

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Omezené přispívání (pouze členové mohou do skupiny přispívat)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Kac
5049
26.3.15 13:31

Ahojte holky,
chtěla jsem se zeptat jak se dělá vyšetření na celiakii přes „genetiku“??
Synovi zjistili celiakii, já ji nemám-dle krve, manžel ještě nebyl.
Dcera chleba nejí(jenom koláčky, nebo rohlíky-občas) a vlastně večeře(teplé) má jako syn bzl. Ve školce jí normálně. Jak byla na krvi, tak jsem se ptala na výsledky a jsou v normě. Jenže poslední dobou 2-3měsíce jí pobolívá bříško, i na návštěvě, kde dovádí s holkamam. Bolí jí tak kolem pupku co „druhý-třetí“ den. Doktorka jí bříško prohmatala a prý tam nic necítí.
Chtěla jsem se zeptat co vyšetření přes gentiku obnáší a jak je to náročné. Takže zjišťuje se jen gen do celiakii způsobuje?? Z krve to nemá u nás smysl dělat, protože to bychom jí museli lepkem krmit „co to jde“, aby se něco projevilo.
Byla bych ráda za zprávu.
 Kač

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65217
26.3.15 13:57

Genetika se dělá z krve, ale nemůže se podle toho stanovit diagnoza. Hodně lidí má ten gen a celiakii nemají a nikdy se jim „nespustí“. Jediná možnost dobrat se diagnozy je krev při zátěži lepkem, případně biopsie (někdo může mít krev negativní a biopsie prokáže celiakii). Pokud jí ve školce normálně a má každý den něco s lepkem, tak by ty odběry měly normálně jít udělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kac
5049
27.3.15 08:25

@vokishka Tak děkuji za vysvětlení. Konečně jsem ve školce zastihla paní učitelku, kterou mají přes den a ta mi říkala, že Lucinka říká, že jí bolí bříško většinou před obědem, ale sní polévku a druhé si jde ještě přidat. Takže prý si asi trochu bude vymýšlet… No zatím to nechám tak. Na biopsii bych ji nenechala dát.
Mějte se krásně a děkuji za objasnění!
 Kač

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kac
5049
7.4.15 16:18

Ahojte,
obracím se zase na vás zkušenější, kteří mají větší zkušenosti.
Syn jezdí každý rok na 4denní trek do Alp s manželem. Všechny věci mají v báglu včetně jídla stanu a spacáků. V listopadu Honzovi zjistili celiakii. Jak řešíte třeba pod stanem jídlo? Konkrétně polévku? jaké kupujete? Vyzkoušela jsem jednu a ta hned letěla do záchodu, protože byla opravdu nechutná. Už jsem přemýšlela, že zabalím kostku nějakého bujonu+nudle a nakrájí si tam na místě mrkev?
Na druhé místo brkaše v prášku, budou mít těstoviny a konzervu masa…

Na jarní prázdniny jsem zavařovala polévku, ale auto to uveze.
Takže bych uvítala nějaké tipy, jak to lehce unést.
Díky za rady
 Kač

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
5.12.15 08:01
@Kac píše:
Ahojte,
obracím se zase na vás zkušenější, kteří mají větší zkušenosti.
Syn jezdí každý rok na 4denní trek do Alp s manželem. Všechny věci mají v báglu včetně jídla stanu a spacáků. V listopadu Honzovi zjistili celiakii. Jak řešíte třeba pod stanem jídlo? Konkrétně polévku? jaké kupujete? Vyzkoušela jsem jednu a ta hned letěla do záchodu, protože byla opravdu nechutná. Už jsem přemýšlela, že zabalím kostku nějakého bujonu+nudle a nakrájí si tam na místě mrkev?
Na druhé místo brkaše v prášku, budou mít těstoviny a konzervu masa…Na jarní prázdniny jsem zavařovala polévku, ale auto to uveze.
Takže bych uvítala nějaké tipy, jak to lehce unést.
Díky za rady
Kač

bezlepkove instantni polevky koupit u vietnamcu, v nejakem opravdu vietnamskem obchode, kde maj ty svoje veci, maji s ryzovymi nudlemi - akorat teda nevim, jak moc ses ochotna davat tyhle veci detem (ja vyjimecne dam) - jen ochutnat vsechny prisady, nektery desne palej. Jeste me napadlo koupit v DM takove ty zeleninove chipsy a zavarit je dopolivky s bujonem, jsou lehke a slaboucke - treba predtim oplachnout, jsou slane. Jinak urcite brkaše. Nas celiakie zastihla u manzela az pri detech, jeste jsme od te doby na treku nebyli, takze to nemam zmakle. Konzervy jsme teda nikdy netahali, maso sojove, nebo bez masa. Instantni omacky - bezlepkovou jsem zatim nasla jen houbovou. Na snidani lupinky, inst. kaše. Na svaciny susenky. Co chleby, to bude pakarna, ty krehky platky jsou desne objemny do batohu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
5.12.15 08:02

Vuibec nechapu, jak jsem se k tomu proklikala, je to pres pulroku stare.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65217
5.12.15 10:50

@Pudloslava Vitana už taky dělá bezl. instantní polévky, mají v Kaufu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
13.12.15 15:46

Děláte někdo trubičky, které se stáčí až po upečení? Nemám takové ty plechové trubičky, na které bych to namotala. V předbezlepkových časech jsem dělala trubičky, které se upekly jako kolečka a ještě horká se motala na rukojeť vařečky. Nemáte někdo podobný recept v bezlepku? Díky moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny