Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Vím, že povětšinou jsou tady matky menších dětí, ale zkusím to. Víc hlav, víc ví. Prostřední syn nastoupil na průmyslovku, která nemá jídelnu. Doposud to řešili smlouvou s okolními školami, ale jak je teď hodně dětí, tak prostě nemají. Takže potřebuju vymyslet, co mu dávat s sebou, aby to nebylo pořád to samé a bylo to adekvátní pro 1,9 metrů vysokého sportujícího patnáctiletého kluka. Pro představu - třeba včera měl školu od osmi do pěti (odpoledne dvě hodiny tělocvik), pak jel rychle domů, sedl na kolo a jel do vedlejší vesnice na volejbal, odkud se vrátil v osm večer. Takhle zběsilé samozřejmě nejsou všechny dny, ale potřebuju vyřešit i takové. Odpoledko má dvakrát. Třikrát zvládne dojed domů kolem druhé a naobědvat se tam (ale i tak je fajn mít záložní plán, kdyby nestíhal). Moc děkuju.
Jestli stíhá třikrát denně domu, tak bych mu na ty tři dny dala větší svačinu, a na zbylé dva peníze, ať se zajde najíst do restaurace nebo nějaké jídelny ve městě, nevím, co tam mate. Asi bychom si o víkendu město prošli a něco vhodneho zkusili najít. Tedy pokud nemáte úplně hluboko do kapsy.
Není v okolí jídelna, kam by mohli chodit externí strávníci? Tak bych to řešila já. Protože denně jíst studený oběd, to podle mého pro 19 letého kluka není nic moc.
@ida007 dobrý jsou tortilly, můžeš plnit dost variabilně, karbanátky.
Koukni na budha bowl, těstovinový salát s masem.
Nejde ve škole dohodnout, že budou mít k dispozici místnost s mikrovlnnou, kde by si mohli něco ohřát?
Nepíšeš, jestli mají aspoň přístup do nějaké provizorní kuchyňky, kdyz nefunguje jídelna. U nás na škole byla k dispozici mikrovlnka a rychlovarná konvice. Popřípadě se dají koupit ohřívací krabičky do zásuvky nebo jídelní termoska. Když koupíš kvalitní, jídlo v ní vydrží od rána teplé až do oběda. Pak by si mohl nosit obědy z domova. Sama dělám 24 služby a pakuju jídlo sebou na celý den. Občas bez přístupu k mikrovlnce a lednici. Vše balím do chladící tašky a nikdy se mi nic nezkazilo. Jen pak člověk chodí jak soumar. A co zabalit - záleží, co syn ji. Dokud je teplo, dá se přežívat na salátech. Točím kuskus, různé druhy čočky, těstoviny k tomu zeleninu podle chuti a nějakej protein - sýr, osmahnute maso, tuňák z konzervy. Nebo třeba tortily namazat lučinou, k tomu šunka, sýr, zelenina do krabičky. Super jsou vejce uvařená na tvrdo. K odpolední svačině jogurt nebo tvaroh a třeba banán a oříšky, ovoce v krabičce. Pokud je syn na večeři doma, může si dát teplé jídlo k večeři a na oběd pečivo s klasikou. Já si hodně třeba dělám různé pomazánky. Na internetu najdeš spoustu receptů. Teď z hlavy mě napadá vajíčková, fazolová, rybickova, ze sušených rajčat.. Každopádně pokud má syn jíst dostatečně a kvalitně, krabičkám nachystaným z domova se nejspíš nevyhnete. Je to vopruz, věčně se s tím chystat, ale jiná možnost mě nenapada
Děkuji všem, jen doplním - je to škola na Starém Městě v Praze, takže restaurace v okolí fakt ne. Sice nejsme žádní chudáci, ale máme další dvě děti (taky studující).
Jinak my jsme na střední bylo standardně do 19 nebo do 20 kolikrát, a jídlo jsme řešili zakoupením hotové svačiny ve školním bufetu, návštěvou blízkého supermarketu nebo čínskou či nějakou instatni polévkou v hrnku. Měli jsme ve škole automat, co dával i horkou vodu, a kazdej druhej měl ve skříňce hrnek a lžíci a pytlikovy caj a nějaké polívky
obed jsme teda zajištěny měli, jenže než jsme dorazili z jídelny zpátky do školy, člověk už měl zase hlad, jak by nic nesnedl. A to jsem si kolikrát i přidala
Ovšem mohli jsme tehdy opouštět školní budovu ve volných hodinách dle libosti, dalším ročníkům to pak asi už nějak zatrhli, jak jsem se doslechla.
Nějaký salát a kousky masa. To bude vděčné. Variací salátů je spousty. Nebo větší svačinu. Tak bych to řešila.
Pokud se stíhá vrátit na oběd domů. Tak je to fajn. Když ne. Bude toho mít hodně. Tak koupit pořadné krabičky na salát a dát mu na oběd salát.
@ida007 píše:
Děkuji všem, jen doplním - je to škola na Starém Městě v Praze, takže restaurace v okolí fakt ne. Sice nejsme žádní chudáci, ale máme další dvě děti (taky studující).
A ten skoro dospěly syn navrhuje co? Jako v centru Prahy je přece x možnosti a ne jen ty restuarace pro turisty
, i kdyby došel do foodcourtu v palladiu tam si něco dal, tak porad lepší, než něco studeného nebo vychladleho teplého, co si nemůže ani nikde ohřát, ne? :nevím: V centru je Mekac, kfc, bageterie boulevard, na každém rohu přece
i různé jídelny tam jsou…
Příspěvek upraven 12.09.23 v 12:24
Cokoli do tortily, třeba s kurecim masem a zeleninou jsou fajn. Nebo rizek do chleba
nějaké saláty do krabičky (třeba i lusteninove nebo s restovaným masem, ať to je vyzivnejsi), zapecene tousty, domácí pizza se taky dá za studena, nějaké plněné bagety. To bych doplnila třeba něčím sladkým, proteinové tyčinky, nebo ty koktejly co si někde jenom zaleje vodou a zatrepe, to taky relativně zasytí ![]()
@Semtex píše:
A ten dospěly syn navrhuje co? Jako v centru Prahy je přece x možnosti a ne jen ty restuarace pro turisty, i kdyby došel do foodcourtu v palladiu tam si něco dal, tak porad lepší, než něco studeného nebo vychladleho teplého, co si nemůže ani nikde ohřát, ne? :nevím: V centru je Mekac, kfc, bageterie boulevard, na každém rohu přece
i různé jídelny tam jsou…
Není dospělý, je mu patnáct. On je v pohodě. Sám říkal, že mu to nevadí, klidně bude jíst pořád to samé a na oběd vydrží, u nás se i každý den vaří teplé večeře. Ale já chci, aby jedl pořádně. Fakt nechci, aby jel každý den Mekáč a podobně. Ale už tady padly fajn nápady, za které děkuju.
@ida007 píše:
Vím, že povětšinou jsou tady matky menších dětí, ale zkusím to. Víc hlav, víc ví. Prostřední syn nastoupil na průmyslovku, která nemá jídelnu. Doposud to řešili smlouvou s okolními školami, ale jak je teď hodně dětí, tak prostě nemají. Takže potřebuju vymyslet, co mu dávat s sebou, aby to nebylo pořád to samé a bylo to adekvátní pro 1,9 metrů vysokého sportujícího patnáctiletého kluka. Pro představu - třeba včera měl školu od osmi do pěti (odpoledne dvě hodiny tělocvik), pak jel rychle domů, sedl na kolo a jel do vedlejší vesnice na volejbal, odkud se vrátil v osm večer. Takhle zběsilé samozřejmě nejsou všechny dny, ale potřebuju vyřešit i takové. Odpoledko má dvakrát. Třikrát zvládne dojed domů kolem druhé a naobědvat se tam (ale i tak je fajn mít záložní plán, kdyby nestíhal). Moc děkuju.
Syn včera to samé, jen večer fotbal a musela jsem ho tam vést autem, jinak by to vůbec nestihl. Jinak na té naší škole zatím obědy mají, ale od března kvůli rekonstrukci nebudou, tak jsem na to taky zvědavá
A bohužel také Staré Město …
@Semtex Co z tebou uvedeného je lepší než domácí salát s masem/sýrem/ vejci?
Může mít i různé variace toastů/plněných baget. Existují i termosky, které jídlo udrží teplé. Někde (třeba u dcery) mají k dispozici i ledničku a mikrovlnky.
Kromě těstovinových i luštěninové saláty, různé plněně tortilly, klidně nějaké maso s pečivem. Dost zasytí i kefír, jogurt atd.