Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Nora4 píše:
@Ja-rekk Tak většina rodičů Vám asi tlestká, já nad takovými učiteli kroutím hlavou.. a kdybych přišla do školy s tričkem s nápisem fuck off tak jsem si ho oblékla protože si přesně to o učiteli myslím, takže to asi stejně vnímám od ostatních. Taky jsme měli tolerantní paní učitelku, jejich 16tiletý syn spával s naší třináctiletou spolužačkou a věděla to celá škola. U bratra si zase pan učitel dá s klukama občas jointa. Inu každému po chuti, své děti vedu jinak a od učitelů očekávám dobrý vzor, slušnost, čestnost a ne toleranci vulgárního oblečení. Existují všelijaká trička, s hákovými kříži, s nahými holkami, proti LGBT, s motivem různých drog..co je ještě jen oblečení a co už obtěžuje ostatní? Za mě urážlivé nápisy do školy na oblečení prostě nepatří. Klidně tu budu za staromódní husu.
Já naprosto respektuji Váš názor. Nikdo se nikdy nezavděčí všem. Nejste jediná, kdo nade mnou kroutí hlavou. Přesto nehodlám svůj přístup měnit. Vyhovuje mi to takto a co je pro mne podstatné, vyhovuje to dětem. Myslím, že je důležité, aby děti chodily do školy rády. Kór v mých předmětech. Matika, fyzika jsou předměty, které buď děcka miluji nebo nesnáší, většinou není nic mezi tím a aby se i těm, co nejsou velcí příznivci, do hlavy dostalo co nejvíc, je dle mého důležitá pohoda a dobrá atmosféra. Myslím, že zásadní rozdíl mezi námi je ten, že já si na rozdíl od Vás nemyslím, že by tím dečka vyjadřovala svůj názor na mě nebo na kolegy. Podle mě se jen hledají, případně předvádějí a chtějí být za frajery mezi spolužáky. Nesmíme zapomínat, že prožívají těžké období a osobně si myslím, že i o tom ta puberta je. Osobně si to rozhodně neberu. A to nejen u svých žáků, ale celkově. Neřeším, co kdo nosí. Když vidím, že má někdo mikinu se symbolem jisté drogy, neřeknu si, že se jedná o jejího uživatele apod. Neřeším to a nesoudim. Osobně si neberu ani nápisy a symboly například proti LGBT komunitě, přesto, že mám partnera. Nám nikdo osobně neubližuje a to mi ke štěstí stačí. A takto to mám i u svých žáků. Řeším pro mě důležité věci, což je slušné chování k sobě i k učitelům, snahu, poctivost apod. Je pro mě důležité, co mají v sobě a ne na sobě. Uvedu dva příklady za všechny. Žačka, kterou jsem zmiňoval včera, je jedna z těch, kteří chodí do školy oděni nejvíce nápadně a pro řadu lidí nepřijatelně. Má sice svůj velmi osobitý styl, ale já pod ním vidím něco jiného. Na konci školního roku, opět všem dokázala, co v rebelce je. Úplně sama od sebe vymyslela a s velkou ochotou se i značně podílela na realizaci projektu na pomoc oblasti zasažené tornádem. A to vše během dvou dnů. Další příklad, chlapec, který vyčnívá různými způsoby a nepatří zrovna mezi premianty, se po obdržení (dobré) známky z důležité písemky přihlásil a přiznal se, že měl tahák a poprosil o přezkoušení. Své jednání odůvodnil tím, že na to musí myslet a že mu to je vůči mně hloupé. A tohle je to podstatný a to co mě těší. Ne nějaké tričko nebo mikina, na tom svět nestojí a čert to vem.
Přesto si troufám tvrdit, že je v tom rozhodně nepodporuji, jen to tiše respektuji. A právě se soustředím na ty pro mě podstatnější věci. Na druhou stranu si myslím, že právě jejich módní výstřelky mají v jistém smyslu výchovnou roli, můžou se tím vzájemně naučit právě to, že by se ostatní neměli soudit podle obalu, ale, že je důležité člověka poznat a hodnotit podle chování, ne podle vkusu oblékání, barvy kůže, sociálního statusu apod. Za mě je to určitý druh respektu. Říct, že šaty dělají člověka je na můj vkus trošku povrchní, ale opět je to jen můj názor. Na konec chci říct, že nechápu souvislost v přihlížení sexu dětí pod dovolenou věkovou hranicí nebo kouření marihuany s učitelem a tématem, které se řeší v této diskuzi. To jsou podle mě úplně jiné situace a za mě jsou oba Vámi uvedené případy neomluvitelné a těžce za hranou. To nemá s respektem a porozuměním co dělat. To už je jednání za hranicí zákona.
@Ja-rekk píše:
Já naprosto respektuji Váš názor. Nikdo se nikdy nezavděčí všem. Nejste jediná, kdo nade mnou kroutí hlavou. Přesto nehodlám svůj přístup měnit. Vyhovuje mi to takto a co je pro mne podstatné, vyhovuje to dětem. Myslím, že je důležité, aby děti chodily do školy rády. Kór v mých předmětech. Matika, fyzika jsou předměty, které buď děcka miluji nebo nesnáší, většinou není nic mezi tím a aby se i těm, co nejsou velcí příznivci, do hlavy dostalo co nejvíc, je dle mého důležitá pohoda a dobrá atmosféra. Myslím, že zásadní rozdíl mezi námi je ten, že já si na rozdíl od Vás nemyslím, že by tím dečka vyjadřovala svůj názor na mě nebo na kolegy. Podle mě se jen hledají, případně předvádějí a chtějí být za frajery mezi spolužáky. Nesmíme zapomínat, že prožívají těžké období a osobně si myslím, že i o tom ta puberta je. Osobně si to rozhodně neberu. A to nejen u svých žáků, ale celkově. Neřeším, co kdo nosí. Když vidím, že má někdo mikinu se symbolem jisté drogy, neřeknu si, že se jedná o jejího uživatele apod. Neřeším to a nesoudim. Osobně si neberu ani nápisy a symboly například proti LGBT komunitě, přesto, že mám partnera. Nám nikdo osobně neubližuje a to mi ke štěstí stačí. A takto to mám i u svých žáků. Řeším pro mě důležité věci, což je slušné chování k sobě i k učitelům, snahu, poctivost apod. Je pro mě důležité, co mají v sobě a ne na sobě. Uvedu dva příklady za všechny. Žačka, kterou jsem zmiňoval včera, je jedna z těch, kteří chodí do školy oděni nejvíce nápadně a pro řadu lidí nepřijatelně. Má sice svůj velmi osobitý styl, ale já pod ním vidím něco jiného. Na konci školního roku, opět všem dokázala, co v rebelce je. Úplně sama od sebe vymyslela a s velkou ochotou se i značně podílela na realizaci projektu na pomoc oblasti zasažené tornádem. A to vše během dvou dnů. Další příklad, chlapec, který vyčnívá různými způsoby a nepatří zrovna mezi premianty, se po obdržení (dobré) známky z důležité písemky přihlásil a přiznal se, že měl tahák a poprosil o přezkoušení. Své jednání odůvodnil tím, že na to musí myslet a že mu to je vůči mně hloupé. A tohle je to podstatný a to co mě těší. Ne nějaké tričko nebo mikina, na tom svět nestojí a čert to vem.
Přesto si troufám tvrdit, že je v tom rozhodně nepodporuji, jen to tiše respektuji. A právě se soustředím na ty pro mě podstatnější věci. Na druhou stranu si myslím, že právě jejich módní výstřelky mají v jistém smyslu výchovnou roli, můžou se tím vzájemně naučit právě to, že by se ostatní neměli soudit podle obalu, ale, že je důležité člověka poznat a hodnotit podle chování, ne podle vkusu oblékání, barvy kůže, sociálního statusu apod. Za mě je to určitý druh respektu. Říct, že šaty dělají člověka je na můj vkus trošku povrchní, ale opět je to jen můj názor. Na konec chci říct, že nechápu souvislost v přihlížení sexu dětí pod dovolenou věkovou hranicí nebo kouření marihuany s učitelem a tématem, které se řeší v této diskuzi. To jsou podle mě úplně jiné situace a za mě jsou oba Vámi uvedené případy neomluvitelné a těžce za hranou. To nemá s respektem a porozuměním co dělat. To už je jednání za hranicí zákona.
za tento příspěvek ![]()
Také bych ráda měla pro své děti takového učitele. Ne vztahovačné úči, které řeší, co má kdo na triku. Však fakáč může být určen pro řidiče autobusu nebo pokladní při nákupu svačiny… Za mne 1000× raději tento životní postoj ![]()
@dedrichov píše:
za tento příspěvek
Také bych ráda měla pro své děti takového učitele. Ne vztahovačné úči, které řeší, co má kdo na triku. Však fakáč může být určen pro řidiče autobusu nebo pokladní při nákupu svačiny… Za mne 1000× raději tento životní postoj
Přesně tak, může být určen komukoli, klidně celému světu. Kdo z nás někdy neměl v pubertě pocit, že celý svět je špatný, všichni jsou blbci a jen my máme pravdu. Je to zcela normální. A navíc je to jen hádání, co tím chce dotyčný říct, za mě je lepší, nad tím raději nedumat. Jak jsem psal, klidně to může být jen pubertální frajeřina nebo slabost pro tuto extravagantní módu, bez nějakého vyjádření. Těžko říct a je mi to jedno. Mě nikdo nefakuje, pořádek a hranice si dokážu nastavit úplně jinak a velmi snadno, často mi stačí jedna věta nebo přísný pohled a to bez toho, abych si na sebe něco nesmyslně vztahoval. Navíc by to téměř jistě nekončilo u nápisu na oblečení, ale projevilo by se to v chování. Tam už bych zasáhl, ale zatím nebylo nikdy třeba. Vždy se nějak domluvíme, možná právě proto, že se vzájemně respektujeme a máme pevně nastavené hranice. A to z obou stran, do oblečení mých žáků mi podle mě nic není.
@Nora4 tak učí, ono je jasné, že taková např40 nemůže pochopit co se líbí 12-17 puberálnímu klukovi..
Zase chápu, že někomu to neni příjemné, takové obrázky, ale zase jsou to jenom děti, které mají něco oblečené.. Zase fakt myslím, že to přeháníte v tom, že když si ted některé oleče s tričko s paroháčem, že pak ude chodit do kanceláře vulgárně..
To mě taky máma říkala, když viděla co kluk chce na netu objednat, že jako to ne do školy.. Byla tam prostě ty vzory lebka a něco.. Kluk to ted chodil jako malý klouček, prostě chce už něco,,, víc chlapského, taky jsem mámě řekla a kdy si to může dovolit obléknout?? Ve 20 možná ve 30 už je to divné, ted je mladý, ted může si dovolit obléknout cokoliv..KOšile, kalhoty se nenasí do zaměstnání okud bude mít kancelářskou práci a pokud bude mít nějakou manuální tam asi těžko si může v budoucnu dojít v lebce ![]()
Zajímavé názory. Já bych tedy kluky takto jít do školy nenechala. Ať si takové tričko klidně má, možná tím i vyjadřuje svůj názor, ale do školy (na oslavu, svatbu, divadlo… ) mi to přijde nevhodné a urážlivé.
Tepláky kluci do školy nosili běžně, obě paní učitelky nás o to i žádaly. Děti potřebují pohodlí a nesmí se bát, že si prodřou kolena nebo se zašpiní. Ve škole mají hodně pohybu, každé ráno si staví opičí dráhu z laviček, mají dlouho přestávku, kdy chodí na hřiště a vůbec se učí v pohybu. Od čtvrté třídy výš přešli na kalhoty, prvně z elastické látky, teď už téměř jen rifle. I košile nosí rádi (k tomu vlasy po lopatky ![]()
Je to asi divné, ale škola má tak 300 dětí a žádné velké výstřelky nepotkávám. Jo, tuhle si šesťačka vyholila hlavu a pan ředitel nosí půlku hlavy vyholenou a ze zbytku culík, ale děti jsou, jak to tu čtu, asi velcí slušňáci. Ale mluvím o základce.
@Kelsey píše:
Tady chybí pouze podpora od rodičů, že jejich dítě má hlasitě poslat učitele do pr.ele. Když to podporují rodiče, ještě si to háji na oblečení. Vždyť je to úplně samé.
Je jedno, jestli to vyjadřuje tiše na triku nebo to křičí hlasitě. Už se nedivím, že máme generaci takových nevychovanců. Je to generace, která si neváží nikoho a ničeho.Příspěvek upraven 03.09.21 v 21:08
Já osobně bych na místě učitele poslala takové dítě se převléct.