Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobré odpoledne, dámy
Mám na Vás dotaz. Máte nějaký oblíbený obraz, nebo nějakého oblíbeného malíře? Moc mě to zajímá ![]()
Mně se líbí obraz Zrození Venuše od Sandra Boticelliho.
Co se líbí Vám? ![]()
Mějte se pěkně ![]()
Já mám rada Da Vinciho, nejen pro obrazy, ale jak to byl na svoji dobu chytrý a zvídavý člověk
obraz mám od nej nejradši asi poslední večeři.
@Mia2020 píše:
Dobré odpoledne, dámy
Mám na Vás dotaz. Máte nějaký oblíbený obraz, nebo nějakého oblíbeného malíře? Moc mě to zajímá
Mně se líbí obraz Zrození Venuše od Sandra Boticelliho.
Co se líbí Vám?
Mějte se pěkně
Carravagiho, Michelangela Sixt. kaple, Rafaella a Vinciho..Botticeli je take moc pekny, zajimavy je i Bosch v Pradu.
Miluju Van Gogha, ale na jeho genialitu me po hodinach dejin umeni privedl az Dr. Who
A jinak obecne impresionisti samozřejmě a Afremova, tím bych si mohla otapetovat barak, i kdyz pro někoho je to kyc.
Ze soch jednoznacne Rodinovy Myslitele a Mucednici a Gaudiho architekturu, to je za me čirá genialita. ![]()
Jinak zrovna Zrození Venuse ke mne nikdy moc nepromluvilo, jsem schopna ocenit tu technickou genialitu, ale treba u Degasovych baletek se zastavim a nuti me sledovat kazdy detail, Botticeliho spis prejdu, hanba mi!
Příspěvek upraven 31.05.21 v 15:40
Obraz Tůň od Libora Vojkůvky..mela jsem ho kdysi na pohledu, neda se nikde najit..no a pak miluju Schikanedera…
@Mia2020 Zrození Venuše mám moc ráda a také Jaro. Vedou u mě renesanční mistři a pak mě dostaly obrazy impresionistů v Národní galerii v Londýně a obrazy Arcimbolda v Kunsthistorisches Museum ve Vídni ![]()
Hlavně dřív Max Švabinský - Splynutí duší a Jakub Schikaneder a jeho melancholicky zádumčivé obrazy. A Agust Renoir, pro tu hru se světlem. Nejvíc mě asi dodnes fascinuje ten Renoir. A jeden aktuální „objev“ - ilustrátorka Eva Chupíková a jí ilustrované dětské knížky, to je za mě pastva pro oči ![]()
Pes od Goyi.
Jinak z těch, co můžu mít reálně doma, třeba Michael Rittstein (třeba jeho Macabrózní pulec je boží), Petr Nikl, Martin Velíšek, Jaroslav Róna nebo Cyril Bouda.
Příspěvek upraven 31.05.21 v 18:20
@Villanelle Jé, Rodin - tak to za mě Polibek teda ![]()
To je pěkná diskuse, oblíbenou hudbu nebo knížky si připomínám celkem často, ale obrazy, nad tím už jsem dlouho nepřemýšlela. A s podivem zjišťuju, že se můj vkus za posledcníh 20 let prakticky nezměnil (ale na rozdíl třeba od knih jsem si teda ani moc nerozšířila obzory
)
Já dokonce maturovala z dějin umění. Fascinuje mě dokonalá přesnost renesančních malířů stejně jako barokní velkolepost, impresionisté i moderní umění, zkrátka všechno. Namátkou třeba Durerovy kresby, Jan Vermeer, Monetovy lekníny, Constablovy a Turnerovy krajiny, měla jsem to štěstí vidět třeba toho Bosche v Pradu a Picassa v Museu Reina Sofia, surrealisti obecně. A úplně nejvíc na vrcholu je Edvard Munch, to je moje srdcovka.
Michelangelova Pieta je taky krásná (když teda vezmeme i ty sochy).
Já mám pocit, že moji duši dlouhá léta zrcadlil nejlépe obraz Hvězdná noc od Van Gogha. Teď bych chtěla žít spíš jako od Antonína Slavíčka ![]()
Jinak mám spoustu obrazů spojených s nějakou emocí nebo u portrétů přemýšlím, jak ten člověk žil, co cítil, co chtěl ten autor opravdu sdělit apod. Třeba v Drážďanech se vždycky zastavím u Dívky čtoucí dopis, od Vermeera, a rozvíjím svoje fantazie.
V Musée D´Orsay jsem strávila celý den a bylo to málo, tam to byl jeden favorit vedle druhého, popošla jsem o tři metry a už jsem měla pocit, že jsem nevěrná a vracela jsem se, abych si ještě chvilku užila.
@trojskahelena Já moc nemám ráda, když u mě obraz způsobí úzkost, strach apod., takže třeba pro mě Munch nebo Goya, Bosch apod. úplně nejsou. Jako jo, chápu, co tím chtěli říct, ale opakovaně na to koukat nechci.
@krtek93 píše:
Michelangelova Pieta je taky krásná (když teda vezmeme i ty sochy).
Jo, souhlasím, Pieta byl velký zážitek. V tom prostoru obřího chrámu mi připadala překvapivě maličká velikostí, ale to jen v tom srovnání.
@zrcadlo Takhle - jakože bych chtěla znát ten příběh - na mě působí Mánesova Švadlenka.
@zrcadlo Já ji právě naživo neviděla (edit: myslím Pietu), ale chtěla bych ![]()