Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky mám dotaz. Jelikož se nám svatba s manželem nevydařila, chtěla bych obnovení slibu. Jenže jsem nikde nenašla jaká pravidla se musí dodržet, jestli musí být stejné datum ( brali jsme se před 8 lety v prosinci ) což nechci, a jestli tam musí být ten limit 5, 1é, 15 ..... let nebo je to jedno. a jak se to žádá na úřadě. Moc děkuji za odpovědi.
@jana79 tak já to měla trošku jiné. Brali jsme se na úřadě a svatba se nevyvedla. Tak jsme se rozhodli, že si ji uděláme ještě jednou a pořádně. Brali jsme se pak teda v kostele a tam je to teda úplně jedno. Asi bych tedy přímo došla na matriku a zeptala se tam, ale myslím si, že za peníze by to problém neměl být. Tohle asi bude zpoplatněno jinou sazbou ![]()
Ahoj, tak to nevim. My si po 5letech obnovovali slib s manzellem v kostele
Já bych v kostele to brala taky, ale už jsem byla jednou vdaná tak nevím jestli by nám to dovolili.
@jana79 jestli natrefíš na dobrého faráře, tak vás oddaj. Ono hodně záleží na nich. Sestřenici nechtěli pokřtít holku, protože nejsou s přítele manželé a navíc jí dali židovské jméno. Ona se tak vytočila, že jim udělala takovou scénu, prý že chce pokřít dítě a že ono za to nemůže, jaké má rodiče a církev káže to a to, no prostě pak ji pokřtili. Určitě bych zkusila víc farností, pokud by jsi nepochodila prvně
A u nás lze dle našeho právního řádu obnovovat manželský slib? ![]()
Moc děkuju poptám se, chtěla bych tojako překvapení pro manžela.
Tak to ja mela vzdycky za to, ze je to takova neformalni zalezitost - vice mene takova sranda.
Ono to opravdu takhle funguje jo? A to potom mas taky nejaky papir jako je oddaci list?
@jana79 píše:
Já bych v kostele to brala taky, ale už jsem byla jednou vdaná tak nevím jestli by nám to dovolili.
V katolickem kostele asi neslo,pokud nejste sezdani v kostele- jinde nevim.
Tadelko
jsi si jistá, že rozumíš tomu, co tady radíš?
Pokřtění dítěte je absolutně jiná věc než obnova manželského slibu, respektive uzavření církevního sňatku.
V katolické církvi - asi mluvíš o té, protože mnoho církví prostě děti nekřtí vůbec a kamarádka by na ně mohla „řvát“ jak chtěla, a stejně by dítko nepokřtili. Takže v katolické církvi se dbá na to, aby byla alespoň nějaká záruka, že dítěti bude předávána víra, respektive základy věrouky, každý kněz, který dítě křtí je vázán svým svědomím, aby rozhodl, zda dítě má být pkřtěno a nebo ne (nezávidím jim tu roli) Bylo by to složitější… Řvát na faráře je jistě „odvážné“ a kamarádka je na sebe jistě hrdá, ale pochybuju, že povolil proto, že by se jí bál - spíše z různých důvodů usoudil, že bude v pořádku dítě pokřtít (možná se ztotožnil s matkou dítěte, že chudák dítě za svou matku nemůže
)
Ale k tomu manželství- stejně jako existuje civilní právo, zákony týkající se manželství, existuje také církevní právo.
Lidé rozvedení, jejichž manželství je před církví stále platné, nemohou v církvi uzavřít druhý sňatek. Pochopitelně tedy nemohou ani obnovit manželský slib, když ten pro církev neexistuje. (Jiné je to u těch, jejichž první manželství byl totální omyl a církevní soud uznal, že toto manželství vlastně nikdy ani neexistovalo (omyl v osobě, skutečnost, že jeden rovnou při vzniku manželství nebral manželský slib vážně, atd atd.) Pak takový člověk může uzavřít před církví sňatek, (protože to první „manželství“ nikdy ani nebylo manželstvím). Opět píšu zjednodušeně.
To ví jana jistě lépe než my, jak to má právně s prvním manželstvím…
jano - k tomu na úřadě nic nevím - ani jsem netušila, že by se cosi jako obnova manželského slibu na úřadě dělalo ![]()
har.
koukni třeba sem http://www.svatbypodlekaty.cz/…o-slibu.html
Já mám něco podobného v plánu za necelé dva roky, budem mít s mužem 20 let.On by mi chtěl dát prsten který před tím nemohl
a tak vůbec chcem spolu oslavit to že jsme to zvládli, všechny těžkosti ale i radosti.
Nebude to církevní, ani na nikde na úřadě, bude to jen naše ![]()
To jsem teda neslysela, ze by se na urade obnovoval slib manzelstvi.
V kostele bezne, na svatek sv rodiny se to dela hromadne bez pripravy (nedele po vanocich), jinak po dohode s knezem kdykoli. Pravidla zadna, akorat samozrejme musite byt presdtim cirkevne oddani, jinak logicky nremate co obnovovat - to se musite nejprve vzit.
Pudloslavo: Taky mi prijde uzasny, ze se sliby obnovuji kazdorocne pred celou cirkvi a knezem na svatek sv.Rodiny.
Tak my si chceme obnovit slib na 5.výročí a máme to zařízené normálně přes matriku..jen jsem tam napsala a už to máme domluvené..nemají s tím problém ![]()