Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Jsem na konci osmého měsíce… A minulý týden jsem se dozvěděla, že moje dítě bude „trochu“ větší. Doktor mu přeměřoval hlavičku a stehenní kost snad čtyřikrát, aby se ujistil. A že by při porodu mohl mít klidně i pět kilo… Já od ty doby nemyslím na nic jinýho, než na to, jak tohle ze sebe vytlačím… Přestala jsem se těšit, jsem úzkostlivá, nemůžu spát. Má někdo zkušenost s porodem velkého dítěte?
V tuto dobu jsou váhové odhady s rozpětím půl kila. To měření není spolehlivé. A nejkritičtější je velikost hlavy. Zbytek těla je úplně v pohodě. Věř si, že to bude dobré, zkus se naladit na pozitivní vlnu a těšit se. Pokud se budeš stresovat, jak to nepůjde, porod bude komplikovanější. Já jsem si ho takovou blbou úvahou v průběhu prodloužila o další 3 hodiny, takže vím, o čem mluvím. Naopak u druhého jsem skákala v porodnici na míči a vykládala synovi, aby už vylezl. Porodila jsem za hodinu a půl po příjezdu. ![]()
Pokud dite bude prilis velke na tvoji telesnou konstituci, nikdo te nebude nutit rodit prirozene za kazdou cenu. Klid. Tehotenskou cukrovku nemas? Snaz se racionalne jist a udrzovat pohodu.
Pár dní zpátky jsem byla v porodnici a zrovna se tam narodil chlapeček s váhou kousek před 5 kilo. Mluvilo o tom celé oddělení. Porod začal přirozeně, ale nakonec musel jít císařem, protože hlavička vůbec nesestoupila do porodních cest, byl prostě moc velký.
@KristenHD23 mě by spíše znepokojovalo to, proč je dítě tak velké. ![]()
Třeba naše neurolozka resi děti co se narodily přes 4 kg a hlídá si je. ![]()
Nevím proč. Říkala to jedna maminka, co jsem s ní byla na neurologii. A dělala dětem ko EEG a Sono hlavičky.
Na cukrovce jsi byla?
Vůbec se neboj. V tomto měsíci mi taky dr. říkala, že bude mít syn okolo 5 kg. Časem už to bylo 4.5 kg, nakonec se narodil se 4.35 kg a 53 cm a ´vyprdla jsem ho na první dobrou´.
Ničeho se neboj, doktoři jsou skvělí a určitě VÁS pohlídají, když se něco bude dít.
@Ťarbík01 píše:
@KristenHD23 mě by spíše znepokojovalo to, proč je dítě tak velké.
Třeba naše neurolozka resi děti co se narodily přes 4 kg a hlídá si je.
Nevím proč. Říkala to jedna maminka, co jsem s ní byla na neurologii. A dělala dětem ko EEG a Sono hlavičky.Na cukrovce jsi byla?
Na ultrazvuku jsem nebyla přes dva měsíce, na začátku roku byl ještě váhově normální. Cukrovku jsem měla v pořádku, ale poslali mě na krev, jestli při oGTT něco nepokazili…
@jitka 11 píše:
Vůbec se neboj. V tomto měsíci mi taky dr. říkala, že bude mít syn okolo 5 kg. Časem už to bylo 4.5 kg, nakonec se narodil se 4.35 kg a 53 cm a ´vyprdla jsem ho na první dobrou´.
Ničeho se neboj, doktoři jsou skvělí a určitě VÁS pohlídají, když se něco bude dít.
Ty prdíš, ostatní rodí.
Mě touhle dobou taky strasili velkým dítětem a nakonec mělo sotva 3 kila po termínu
jsou to odhady, moje děti jsou třeba takové dlouhé nudle, mají delší nohy, ale zas jsou hubene, takže při měření stehenní kosti to asi vycházelo ze budou velcí
a navíc, většinou čím je dítě větší, tak je porod snazší.
Já čekám miminko, které má v 35+5 odhad 4300 g. Je větší už od 30.tydne, chodím kvůli tomu do rizikové poradny a mám naplánovaný císař na 37+1. Proč je tak velké, nikdo neví. Cukrovku nemam, obézní nejsem, nelze ovlivnit stravou v těhotenství - celé těhotenství trpím nevolnosti a přibrala jsem 5 kilo…
Druhá dcera narozena 39+6tt, já hranični diabetes (někdo za tehotenskou cukrovku ještě ani nepovažoval, na diabetologii vždy spokojeni) a 4550 g a dystokie ramenek. Naštěstí dobře zvládnutá.
@Ťarbík01 píše:
@KristenHD23 mě by spíše znepokojovalo to, proč je dítě tak velké.
Třeba naše neurolozka resi děti co se narodily přes 4 kg a hlídá si je.
Nevím proč. Říkala to jedna maminka, co jsem s ní byla na neurologii. A dělala dětem ko EEG a Sono hlavičky.Na cukrovce jsi byla?
Muj syn mel taky dost pres 4kg, cukrovku jsem nemela, pribrala jsem 10 kg v tehotenstvi, spont. porod, neurolog ho nikdy nevidel a videt nechtel. Normalni zdravy, vysoky kluk. P. s. Nemyslim si, zdrave deti nad 4kg miri hned k neurologovi.
@Burj Chalifa píše:
Ty prdíš, ostatní rodí.
No a co. Každý to může napsat, jak chce. ![]()
@KristenHD23 píše:
Jsem na konci osmého měsíce… A minulý týden jsem se dozvěděla, že moje dítě bude „trochu“ větší. Doktor mu přeměřoval hlavičku a stehenní kost snad čtyřikrát, aby se ujistil. A že by při porodu mohl mít klidně i pět kilo… Já od ty doby nemyslím na nic jinýho, než na to, jak tohle ze sebe vytlačím… Přestala jsem se těšit, jsem úzkostlivá, nemůžu spát. Má někdo zkušenost s porodem velkého dítěte?
Tři kolem 4,5 kg. Největší problém je hlava, ale ta se zmáčkne, tělíčko už na další zatlačení projde bez problémů.
Neboj, bude to dobrý. ![]()
Mimochodem, den před porodem mi prvorozené změřili na 3800 g.
No, sekli se o třičtvrtě kila. ![]()
Syn měl sedm dní po termínu odhad asi 4650g, narodil se osm dní po termínu s váhou 4300 g. Porod úplně v pohodě - v pět ráno jsem ještě spala, v osm jsme byli v porodnici, v devět byl na světě. Pravda, jsem vysoká statna žena a sama jsem se prý narodila s váhou 4250 g.
V porodnici se taky ale hrozně divili, ani na něj neměli oblečení (respektive dlouho ho hledali) a pořád mě podezirali, že jsem měla cukrovku (neměla!).
Ovšem je pravda, že je motoricky opožděný - neurologie, logipedie, fyzio, ppp… Ale nenapadlo mě, že by to souviselo s porodní váhou…