Obtěžování v práci od šéfa
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Obtěžování v práci
Zdravím,
Jsem svobodná matka. Syna se narodil, když jsem studovala vysokou. Školu jsem nedokončila a s otcem dítěte jsem se rozešla, ještě než se narodilo. Dlouho jsem hledala práci a šlo to s námi trochu od desíti k pěti. Před nedávnem jsem našla místo v kanceláři za slušné peníze a libovala si, že teď už bude líp. Jenže potom začaly divné narážky ze strany mého šéfa, „náhodné“ dotyky, hromady dokumentů na mém stole, které mě nutí zůstat v práci přesčas atp. Nevím, co dělat. Ten chlap je o 13 let starší, rozvedený. Neláká mě fyzicky ani duševně. Z práce ale odcházet taky nechci. Naše finanční situace není tak růžová, abych si teď mohla nějak zvlášť vybírat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@HelenaJezkova Pokud nemáš partnera, tak se domluv s kamarádem, ideálně nějakým „namakaným“, ať Tě přijde do práce navštívit, třeba to pomůže
.
- Citovat
- Upravit
Znam to
snažila bych se nějak mu to taktně naznačit, že nemám o jeho oplzlosti zájem, někdy to může zabrat napoprve, dojde mu, že takhle teda ne
Napoprvé taktně, napodruhe razneji. Pokud to nepomůže, pro mě by to byl signál, že si mám začít hledat nové zaměstnání. Má nad sebou šéf ještě jiné lidi? Pokud ano, šla bych si stěžovat jim, jediní s tím můžou něco udělat, pokud budou chtit. Pokud ne, šéf má bohužel moc velkou moc, pokud je to nesoudný blb, muze ti dělat ze života peklo a ty stejně nakonec podas vypoved… Asi bych se snažila to řešit rychle a ušetřit svoje nervy.. Žádná prace za tohle nestojí..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bohužel, vedení firmy je v zahraničí. V ČR je nejvýše postaveným představitelem on. Mám pocit, že pokud jde o harašení, může se člověk obrátit i někam jinam, než na jeho nadřízené. Kdysi jsem o tom něco slyšela, ale nevím kam. Už si to nepamatuju.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zřejmě by ses mohla obrátit na inspektorát práce, ale záleží, čeho chceš dosáhnout.
Pokud to budeš řešit takto, tak nejspíš stejně přijdeš o práci, šéfa ale nějakým způsobem „vytrestáš“.
Pokud Ti jde spíše o to, že chceš zůstat v práci a aby s tím chováním šéf přestal, šla bych na to jiným způsobem (jeden už jsem Ti napsala), než oficiálně.
- Citovat
- Upravit
@HelenaJezkova a on ví, že jsi sama??
Povídáte si nějak i o soukromí?
Bych mu třeba řekla, že jsem někoho potkala… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Meha Počítám s rizikem, že budu muset odtamtud odejít. V tom případě bych ale při své finanční situaci nepohrdla nějakým odškodněním.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lenka512 V kanceláři vyjma těchhle jeho výstupů příliš důvěrná atmosféra není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@HelenaJezkova Ve finanční odškodnění bych moc nedoufala, zkusit to můžeš.
- Citovat
- Upravit
Pozor na šéfy
Výzkumy ukázaly, že oběťmi sexuálního harašení v práci jsou z více než devadesáti procent ženy a bývá převážně vedeno ze strany jejich nadřízených. Obtěžovaná osoba se velmi často o tomto problému stydí mluvit, hledá chybu u sebe a celá situace je jí pochopitelně trapná. Mnohdy si neuvědomí, že už vtipkování s erotickým podtextem a různé dvojsmyslné poznámky se mohou časem stupňovat a je proto důležité zamezit jim hned v počátku. Pokud k tomu nedojde, bere to protějšek jako tichý souhlas a chování stupňuje, dochází zprvu k „náhodným", později už nezakrytě cíleným dotekům, ojedinělá nejsou pak ani znásilnění.
Každá žena i muž si musí uvědomit, že jako sexuální obtěžování, neboli „harašení" se označuje chování se sexuálním podtextem, které je nepříjemné a dotyčný si jej nepřeje. Co máme dělat, abychom takovému chování v práci zamezili?
Ohraďte se!
Přátelské povahy, které mají tendenci se druhých dotýkat, ač tím nic dalšího nemyslí, musí přemýšlet, zda jejich chování nemůže být druhou stranou vyloženo jinak. Dále není vhodná tolerance dvojsmyslných vtipů a je potřeba to jejich šiřiteli dát jasně najevo. Třeba budete označeni za „suchara", ale asi nebudete do budoucna objektem k dalšímu obtěžování.
Pokud však k němu dojde, mějte na paměti, že to není vaše chyba, poraďte se s přáteli, případně s psychologem a rozhodně uvědomte o celé situaci příslušné nadřízené orgány.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsi jeho jediná zaměstnankyně nebo Vás je víc? Zkus si o tom promluvit i s kolegy, případně je na to upozornit..Kdyby k něčemu došlo, byly by případnými svědky, že jsi je o tomto problému někdy informovala
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@HelenaJezkova Hlasitě se ohradit, pokud to bude zkoušet (aby to třeba zaslechli i ostatní kolegové přes zavřené dveře), pokud to nebude stačit, řešit přes jeho nadřízeného nebo personální (pokud máte).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@HelenaJezkova Pokud je to opravdu neunosne, napsala bych email jeho nadrizenym do zahranici… Je to prukazne, musi se tim zabyvat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@HelenaJezkova píše:
Zdravím,
Jsem svobodná matka. Syna se narodil, když jsem studovala vysokou. Školu jsem nedokončila a s otcem dítěte jsem se rozešla, ještě než se narodilo. Dlouho jsem hledala práci a šlo to s námi trochu od desíti k pěti. Před nedávnem jsem našla místo v kanceláři za slušné peníze a libovala si, že teď už bude líp. Jenže potom začaly divné narážky ze strany mého šéfa, „náhodné“ dotyky, hromady dokumentů na mém stole, které mě nutí zůstat v práci přesčas atp. Nevím, co dělat. Ten chlap je o 13 let starší, rozvedený. Neláká mě fyzicky ani duševně. Z práce ale odcházet taky nechci. Naše finanční situace není tak růžová, abych si teď mohla nějak zvlášť vybírat.
Byla jsem ve velice podobné situaci, rozvedená samoživitelka. Stalo se mi to ve 3 zaměstnáních. Poprvé jsme se šéfovi vyhýbala, viditelně se odtahovala, pomohlo to, pochopil. Dalšímu šéfovi jsem to musela v klidu vysvětlit, že nemám zájem, také to pomohlo a dokonce po mě potom chtěl, jestli bych mu nedohodila nějakou kamarádku
No a potřetí, to už jsem byla zadaná, půl roku mě uháněl šéf, já se odtahovala, vyhýbala se mu a ono ho to po půl roce přešlo. Se stížností mám zkušenost jen s kolegou, to za mnou vedení samo přišlo, jaký mám na něj názor (ohmatával i jiné), řekla jsem, že je dotěrný, ale že si to ukočíruju sama.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit