Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, jsem tady nová a potřebovala bych poradit nebo spíš povzbudit.
V srpnu jsem vy:,–(ila HA a od té doby bojovala s cyklem, Dr. mi píchnul agolutin a dva cykly byly ok (38 a 31 dnů), jak to bylo s ovulací netuším. Pak zase nic, znova v únoru agolutin a cyklus byl 30 dnů a teď zase nic. Minulý víkend jsem si dělala test (31. den cyklu) a nic. Včera jsem našla druhou velmi tenkou (38. den cyklu) a dneska už byla výrazná, byla jsem štěstím bez sebe.
Ale 8.4. jsem byla na přeočkování žloutenky a encefalitidy a nemám tušení, jestli jsem už nebyla těhu… mám strach, jestli jsem případnému mimískovi neublížila ![]()
Úplně ti asi neporadim, myslim si že by to vadit asi nemělo, ale určitě si zajdi na gyndu, tam dostaneš nejpřesnější info. Nebo si zavolej tam kde ti tu injekci dávali.
Držim palečky a neboj vše bude určitě v pohodě, já zase na začátku těhu brala antibiotika na angínu a vim, jakým strachem si teď procházíš ![]()
Ahoj, konečně se objevil někdo, kdo řeší něco podobného. Já teda těhotná nejsem, ale 20.4. jsem byla na poslední dávce očkování žloutenky (Twinrix) a teď řeším, kdy se začít snažit. V říjnu jsem potratila, a tak jsem tu pauzu takhle chtěla aspoň „využít“. Hodně jsem pátrala po tom, jak to s tím očkováním a těhu je, na stránkách Twinrixu píšou, že je možné i v těhu, ale já vím, že se nic na těhotných nezkoumalo, nikdo nedovolí testovat na těhotných a i když je to vakcína neživá, většina doktorů to nedoporučuje. Podobně je na těch stránkách napsáno, že po poslední vakcíně je možné ihned otěhotnět. Mně obvoďák doporučil 1-2 měsíce raději počkat. Sama bych vědomě na očkování jako těhotná nešla, ale abych tě trochu uklidnila, protože je mi jasné, že jsi ještě nevěděla, že jsi těhotná, moje kamarádka otěhotněla taky zhruba v době, kdy byla na tomto očkování a už má téměř 3letého chlapečka, tak snad to skutečně nevadí. Ale rozhodně doporučuju o tom informovat gynekologa, protože se může stát, že kvůli látkám z očkování budou ovlivněny výsledky některých testů. Já se nakonec rozhodla počkat 4 týdny, po tu dobu je prý koncentrace látek v těle největší a po těch 4 týdnech mi to vychází akorát na ovulaci, tak si říkám, ať si tělo samo rozhodne, jestli chce už otěhotnět nebo ne.
Tak jsem dneska volala na hygienu, kde mě očkovali a nemám si dělat sebemenší starost, tak se mi strašně ulevilo.
Twinrixem se těhotné očkují běžně, pokud samozřejmě je důvod a encefalitidu očkují běžně např. v Rakousku.
Očkování se nedoporučuje hlavně proto, že neexistují klinické studie vlivu očkování na plod.
Takže snažení týden po aplikaci je určitě úplně v pořádku ![]()
A já jsem zase v poradně na netu položila dotaz MUDr. Kouckému, jestli stačí počkat 4 týdny a on mi odpověděl, že se může očkovat i v těhu, takže se nemusí čekat vůbec. Příští týden mám dostat MS, tak po ní jdem na to
A klidnější jsem taky, díky za toto téma.