Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky,ráda bych se zeptala jaký máte názor na očkování proti pneumokoku?zda očkovat nebo ne? a když ano jako vakcínou Prevenar 12 a nebo synflorix?
Já rozhodně neočkovat, kdyby na to nebyla tak velká reklama, nikoho by to nenapadlo dávat očkovat.(vyjma těch, kteří to mají opravdu doporučeno od pediatra) Výrobci vakcín lobují, nic jiného. Dětský organismus už je takhle dost zatížen vakcínama. ![]()
My máme naočkováno - obě děti, ale tím nejzákladnějším nejstarším Prevenarem. Když byl syn miminko, nic jiného nebylo..
Syna jsem nechávala očkovat až po prvních narozeninách, dcerku hned ve 3 měsících s hexavakcínou.
Diskuzí na toto téma je fakt hodně, zastánci a odpůrci očkování se neshodnou. Každá strana si najde argumenty a opodstatnění proč ano nebo ne. Nic není černobílé. Já považuju své rozhodnutí za správné.
Tak my jsme očkovali v půl roce, takže budeme mít 3 dávky. Mám kamarádku, která pracuje ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv, takže má veškeré informace o všech vakcínách, které se dnes dávají. Ptala jsem se jí, co by ona dala naočkovat a řekla mi, že kromě povinných očkování je její dítě očkované prevenarem a o ničem jiném navíc neuvažuje.
Já bych určitě očkovala!My necháváme dávat povinné i Prevenar 13 a i Rotaviry, které se teda musí platit. Nedokážu si představit, že by to pak malá chytla a jak bych jí pak vysvětlovala, že je hluchá nebo slepá nebo jinak postižená jen proto že jsem jí nedala očkovat a ta možnost byla? Je to proto tělíčko určitě záhul, ale maximálně dostane teplotu na jeden nebo dva dny a pak je chráněná před dost ošklivou nemocí!!
Ja jsem nechala naockovat.
Me doktorka nedavala vybrat - u prvniho naockovana Prevenar, druhemu ted naockovala Synflorix.
Doktorce plne duveruji - takze jsem to neresila - cim bude ockovat.
Prvni syn byl ockovan az v roce (premyslela jsme jeslti naockovat). Druheho jsem nechala hned ve trech mesicich.
Reakci na ockovani nemel ani jeden. Takze jsme moc neporadila co ![]()
My máme taky naočkováno, starší dcera Prevenar, mladší Synflorix. Obě bez jakýchkoliv reakcí. Jak už tu někdo psal, i já svojí dr. důvěřuju a tohle mi nevyvracela, ale ani nevnucovala, bavila se se mnou až na můj dotaz. Holky mají i meningokoka, ostatní nepovinné ne. Ještě uvažuuju nad žloutenkou, ale zatím se mi do ní nechce
No já sem obecně proti přídavným očkováním, když jsou špunti ještě malí
(Ale normální vakcíny samozřejmně něchávat!!!) Možná pokud by byla v rodině nějaká inklinace k pneumokokovým nemocem, jinak bych to nechala, až by děti byly větší.
dobrý den, chtěla jsem taky zeptat v kolika týdnech nebo měsíci se chodí na hexu- malý budou příští týden 3měsíce a zítra máme jít na kontrolu, myslíte, že jí hned naočkujou, nebo mi dá mudra vědět při té prohlídce chvilku dopředu??,
mona.k.79 píše:
dobrý den, chtěla jsem taky zeptat v kolika týdnech nebo měsíci se chodí na hexu- malý budou příští týden 3měsíce a zítra máme jít na kontrolu, myslíte, že jí hned naočkujou, nebo mi dá mudra vědět při té prohlídce chvilku dopředu??,
Běžně se hexa očkuje po dosažení 3 měsíců. Malé ta prohlídka vyšla přesně na 3. měsíc, nás mudr. hned při první návštěvě infomovala o očkovacím kalendáři. Těžko říct. Vím, že jsou nějaké limity a jiné způsoby, jak očkování posunout nebo když si rodiče přejí oddálení očkování. Záleží taky na lékaři, jak je vstřícný.
Mona ve zdravotním průkaze máš broužurku, kde je vše vypsané. Hexu píšou od 13. týdne, takže pokud máte zahojené TBC, není problém to píchnou. Zpravidla objednávají tak, aby pak nemuseli maminy znovu. ![]()
Já jsem taky nechala obě děti naočkovat,ale až v roce sinflorixem.
kozisek píše:
Mona ve zdravotním průkaze máš broužurku, kde je vše vypsané. Hexu píšou od 13. týdne, takže pokud máte zahojené TBC, není problém to píchnou. Zpravidla objednávají tak, aby pak nemuseli maminy znovu.
jj to já vim, ale proti TBC jsme ještě nebyli, malá byla snad očkovaná když se narodila, proti žloutence B, rptože já si jí taky prošla.. nooo jdu se tam podívat.. a od narození, nebyla pak ještě proti ničemu.
Mona ty jsi nerodila v Čechách? TBC píchají v porodnici do ramínka. Upřímně neznám nikoho, kdo byl v porodce a nepíchli mu to.
Tak to budeš muset konzultovat s lékařkou. TBC se dává mezi 4.dnem až 6.týdnem. ![]()