Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosím vás o vaše názory. Nechat nebo nenechat očkovat tříleté dítě proti klíšťové encefalitidě? Já jsem se ptala doktorky a řekla mi, že ano, že můžu, ale že by počkala. Moje sestra se ptala doktorky a řekla jí, že ne, že jsou teď případy, kdy dítě i ochrnulo a že jsou u malých dětí větší rizika - vedlejší účinky! Tak jsem poprosila kamarádku a ta se také zeptala své mudry a řekla, že by rozhodně neočkovala malé děti do 4 let. Tak mám zmatek.
V létě i na podzim jsme pořád v přírodě a riziko je velké, ale na druhou stranu, děti pořád prohlížíme a používáme různé přípravky. ![]()
Já dceru očkovat zatím nenechala.
Myslím, že toho mají i tak dost a jelikož zatím za celý život nechytla jediné klíště (ačkoli trávíme suma sumárum minimálně třetinu roku v oblasti Litovelského Pomoraví), nechystám se k tomu ani letos.
Jadvi, ahoj ![]()
Na tohle jsou odlišné názory. Záleží na oblasti, kde žiješ. Pokud v té, kde se vyskytuje hodně infikovaných klíšťat, očkovala bych. Já se toho docela bojím ![]()
Můj dr. toto očkování doporučuje a očkuje děti od dvou let. Zároveň mi ale říkal, že u takhle malých dětí to až tak potřeba není, když onemocní klíšťovou encefalitidou, tak nemoc nemívá takový průběh jako u dospělého, spíš mírný. My budeme očkovat příští rok, to bude mít necelé tři roky ![]()
My budem očkovat za měsíc. Linda bude mít dva roky pryč.
Syna jsme taky tak očkovali. My sami jsme také očkovaní, já od dětsví.
Do lesa chodíme často.
Rizika jsou u všech očkování, i u těch základních.
Je to každého samozřejmě názor, ale připadá mi, že toho mají děcka opravdu strašně moc. I doktoři mají různé názory, ale neurologové spíš tvrdí - až později. A spíš očkovat dospělé než děcka. U dětí bývá průběh lepší s lepší prognózou než u dospělé populace.
Je to dilema. Klíšťata míváme každý rok, žiji v Brně u přehrady, zde je výskyt klíšťovky… bojím se, ale raději se stříkáme repelentem a děckám dávám B-komplex.
Přiznávám, že každý máme za rok tak jedno klíště, manžel o něco více (2-3) neb fláká repelentování.
MiTom píše:
Je to každého samozřejmě názor, ale připadá mi, že toho mají děcka opravdu strašně moc. I doktoři mají různé názory, ale neurologové spíš tvrdí - až později. A spíš očkovat dospělé než děcka. U dětí bývá průběh lepší s lepší prognózou než u dospělé populace.Je to dilema. Klíšťata míváme každý rok, žiji v Brně u přehrady, zde je výskyt klíšťovky… bojím se, ale raději se stříkáme repelentem a děckám dávám B-komplex.
Přiznávám, že každý máme za rok tak jedno klíště, manžel o něco více (2-3) neb fláká repelentování.
přesně tak, co člověk to názor…
my bydlíme na vsi. Máme psi a kočky, takže i ty můžou klíště donést. Rádi chodíme do lesa. Že je tu výskyt infikovaných klíšťat, víme.
Repelnty jsou taky dobrá věc, ale když jsem se o nich bavila s dr. varovala mě. Nesmí se to dítěti dostat do úst, očí. A jak zabráníte, aby si nešáhlo na ručku kde to bude nastříkané, a pak do pusy. To nejde uhlídat.
A že je očkování hodně. Asi ano, ale i my jsme jako děti byli očkované. Třeba neštovice bych naočkovat nedala.
Syn má naočkovaný i prevenar. Pneumokoka jsme měli v rodině. Nikdo by to nečekal. Dospělý chlap 33 let tím onemocně. Ráno byl v pohodě, odpoledne omdlel v kuchyni, 10 dní v komatu. Uzdravil se, ale neslyší. To je jen příklad ![]()
Ahoj, taky jsem toto dilema řešila, ale nakonec jsem se rozhodla, že malou očkovat nenechám. A to bydlíme v JČ na vesnici a všude kolem lesy. Nechám ji až tak ve čtyřech nebo pěti letech. Takhle malé děti prý klíšťovku prožívají asi jako chřipku a jak už tu holky psali opravdu i tak toho mají dost.
všem vám děkuji za názory, asi to necháme ještě odležet než půjde do školky, díky moc.
Jadvigo dám sem odkazy na knihy ke stažení
Ockovani obchod se strachem Buchwald.pdf
Ockovani pro a proti Martin HIRTE.pdf
Třeba Ti to pomůže udělat si názor ![]()
Leno, já ti moc děkuji, ale po pravdě ani nevím, jestli to chci číst, zas bych našla něco, čeho bych se pak bála a nemohla nechat očkovat vůbec na nic ![]()
jadviga píše:
Leno, já ti moc děkuji, ale po pravdě ani nevím, jestli to chci číst, zas bych našla něco, čeho bych se pak bála a nemohla nechat očkovat vůbec na nic
Rozumim, přesně to se stalo mně ![]()
Maminky, prosím od kolika jste nechávaly očkovat své děti proti klíšťové encefalitidě? a jakou vakcínou? chtěla bych nechat syna, ale nevím, zda na to není malý a zda s tím máte dobré zkušenosti. děkuji moc.
Kamarádka nechávala svoji dceru očkovat v 5 letech, jakou vakcínou, to nevím. Ale říkala, že víckrát by ji očkovat proti kl. encif. nenechávala ![]()
Já jsem tedy s očkováním neměla žádné problémy. Vakcínu jsem měla FSME a vše v pohodě. A 3. várku mi dokonce zaplatila pojištovna. Takže si nemam na co stezovat…
My zvládáme očkování na encefalitidu dobře. Celá familie. Musím zaklepat, nikdy nebyly žádné špatné reakce.