Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Co já tedy vím o očkování proti chřipce, tak zabírá dobře. Problém je v tom, že ne každý chytne chřipku, ale jinou respirační virózu a mluví se o tom jako o chřipce, ale ta to ve skutečnosti není. Já osobně jsem (i během chřipkových epidemií) klasickou chřipku nechytla spoustu let, vždycky mám slušný a silný zánět nosohltanu, ale způsobený jinými viry. Před pár lety jsem zase prodělala jeden obzvlášť silný, který však končil bakteriální infekcí nosohltanu a musela jsem brát nakonec ATB, které mi moc pomohly. A tenkrát jsem pracovně docházela na konzultace na naši krajskou hygienu. Hygienyčka, se kterou jsem tehdy spolupracovala, se nejdřív vylekala, abych ji nenakazila, že má většinou z toho těžké katary, ale uklidnila se, když jsem jí řekla o ATB, že prý jsem už tedy neinfekční. A tenkrát jsme si i popovídali o očkování. Tak mi to právě vysvětlovala. Ale existují i jiné očkovací séra proti jiným virům, které se předpokládají v tom daném období, které ona si nechávala píchat. Jinak můj praktický Dr. (velmi šikovný) řekl, že očkování proti chřipce (která je opravdu nebezpečná, když se dostatečně neléčí) se doporučuje hlavně chronicky nemocným a starším lidem, kteří mohou mít při prodělávání nemoci více komplikací a hůř s nemocí bojují.
Takže očkování proti viru chřipky u zdravého člověka, který si vezme neschopenku a poctivě vyleží, není opodstatněné. Navíc pak člověk chytne i tak jinou virózu a je to stejně na houby. A to říkám já, která jinak nepatřím mezi odpůrce očkování (proti jiným nemocem), ale tady se mi to zdá zbytečné.
Paraplíčko, no jo, jenže právě oslabení důchodci na očko po chřipce i umírají, jejich imunita to prostě někdy nezvládne…
Asi by se to v tomto případě mělo posuzovat individuálně a vždy by měl praktický Dr. buď doporučit nebo raději nedoporučit, svého pacienta zná nejlépe. Já myslím, že když starší člověk, který nemůže dostat očkování, omezí svůj pohyb mezi lidmi (MHD, obchody) je riziko nákazy menší - tak je to vždy. V kolektivu se každá taková nemoc lehce chytá, že ? ![]()
Slyšela jsem, že byl případ, že někde zbylo dost vakcín, bylo už skoro konec epidemie, tak naočkovali důchodce v nemocnici, příbuzní se pak nestačili divit, že původně relativně čupr babi byla najednou mrtvá…
Po různých zkušenostech nevěřím na citlivý, lidský přístup doktorů, ale to je můj blud ![]()
No jo, jestli už byla epidemie a nemoc už řádila, tak je asi blbost očkovat. To pak může oslabený organismus ještě víc zatížit. Ono tu chřipku mohl lehce nějaký návštěvník nebo personál do domova důchodců přinést. To pak může opravdu napáchat víc škody než užitku.
Zdravim, je tu nekdo, kdo byl v nedavne dobe ockovan? V pondeli jsem byla na ockovani a mam pocit, ze mi stoupa dost teplota, pritom pokud teplota, tak by to melo byt tak 7-9 dnu po ockovani podle sestry, tudiz vaham, zda to neni neco jineho… nebo jste mel nekdo zvysenou teplotu 4 dny po ockovani? Diky za nazory.
@vykladzkaret po očkování můžeš klidně dostat chřipku, kamarádka ji dostala hned po očkování, nic takového prý nikdy nezažila, 3 týdny se z toho dostávala…přeju ti, ať to tak není ale tohle očkování je úplně k ničemu…
To je zvláštní, přece nemůžou jen tak přikázat to naočkování ![]()
Jsem analytik v jedne soukrome firme. Mame hodne zakazniku po svete, 65% zamestnancu cestuje az tretinu sveho casu. Firma si spocitala, ze kdyz nakoupi letenky, zaplati hotely, a pak nekdo nemuze jet, protoze ma chripku, pripadne to nekdo donese do prace nebo to doveze odnekud (ted je tam pripad ptaci chripky v Yorkshiru), tak je to stoji statisice a navic je tam riziko pravni odpovednosti (tvrdi).
Takze nam se zacatkem chripkove sezony prisel email, ze je nam „durazne doporuceno“ ockovani proti chripce, a ze to samozrejme neni povinne (aha), ale ze musime bud privest potvrzeni o alergii na vejce, nebo vyjadreni od obvodniho, ze existuji zavazne zdravotni duvody, proc ockovani nemame mit, pripadne se musime sejit s dedikovanym pracovinkem a podepsat milion papiru, ze ockovani nechceme, plus shlednout nejaky film o chripce povinne, a ze pak pro nas muze byt dle uvazeni narizeneho zaveden „specialni pracovni rezim“ atp…
Proste jinymi slovy, pokud se nedame naockovat, tak nam dukladne ztrpci zivot. Hodne lidi by nejakym „specialnim pracovnim rezimem“ prislo o bonusy (podle me by jim zakazali cestovat, a velka cast lidi ma nizky zakladni smluvni plat, ale maji stedra procenta z dohodnutych zakazek, ktere asi tezko dohodnou sedice v kancelari bez klientu), takze sice jsme na to vsichni nadavali, ale drtiva vetsina z nas se ockovat nechala. Navic spousta lidi te prevenci veri.
Ja tu nejsem tak dlouho, abych cerila vodu, takze jsem radsi sla, ale radost z toho nemam…
Jeste dodam, ze jsem byla jedna z poslednich, co ted sla, prislo mi asi uz treti upozorneni, ze na HR nemaji doklad o ockovani, a blablabla…
Ono je očkování proti chřipce podle mne trochu přeceňované-i lékaři jsou schopni virózu, nachlazení a podobné nazvat chřipkou a potom čísla nakažených a tím i důvod k očkování vesele roste.
Ten, kdo si prožil opravdovou chřipku ví, že to je nesrovnatelné s např. onou virózou a taky ví, že to není tak časté. Osobně jsem měla chřipku jednou, 3 týdny jsem se nemohla postavit na nohy. Od té doby normálně chytám různé virózy s teplotou a kašlem, ale většinou to bývá do týdne pryč, přesto to okolí nazývá chřipkou.
Podle zkušeností z okolí bych se nikdy proti chřipce očkovat nenechala. Tím spíš, že spousta lidí, kteří se nechávají očkovat každý rok, potom celou zimu prochrchlají a jsou viditelně oslabení.
Navíc teď-tuším v Itálii-stahovali vadné vakcíny pro fatální nežádoucí účinky.
Navíc nějaké povinné očkování v práci mě děsí, protože je mnohem větší šance, že vám onu práci přeruší právě nějaká viróza než chřipka. Nehledě na to, že nikdo z očkovaných neví, jestli je opravdu chráněn nebo si nechal jen píchnout látky, které mohou způsobit problémy.
A ještě jeden příklad-tchyně ležela po očkování proti chřipce v nemocnici-pár dní po ji začalo zlobit srdce.
Myslím, že u každého očkování by si měl člověk dobře rozmyslet, jestli je to opravdu zapotřebí, protože ve spoustě /troufla bych si říct ve většině/ případů jsou na prvním místě peníze a ne zdraví. ![]()
@vykladzkaret Nám pomáhá zvýšit dávky vitaminu D, omega 3, hořčík, cecko. A z joalis preparátů deimun activ a minddren.
Zlepšení by mělo byt okamžité.
@vykladzkaret když už si firma dala práci a všechno si tak hezky spočítali, tak si taky někdo měl dát tu práci a něco si o tom očkování zjistit. Protože 90% lidí, kteří se v mém okolí nechali na chřipku očkovat jsou nemocní mnohem víc než předtím, tak jak si plno z nich nikdy neprožilo opravdovou chřipku, tak teď s ní bojují minimálně jednou ročně. Tak aby na tom firma nebyla ještě hůř.
Já osobně jsem v tomhle dost zásadová, radši bych hledala jinou práci, než abych si kvůli nějakému nesmyslnému nařízení ničila zdraví…