Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jsem laik , ale pokusím se, snad to někdo povolanější doplní:
Očkování zabírá proti formě viru, na který bylo vyvinuto. Může se stát, že virus zmutuje, než k nám dorazí, nebo se vyskytne více forem najednou, a před takovými viry pak nechrání - nevím, jestli vůbec nebo částečně nebo může průběh onemocnění dokonce zhoršit. Také nevím, jestli proti „správnému“ viru chrání 100% nebo jen zmírní průběh.
Druhá věc je, že očkování chrání jen proti pravé chřipce, ne proti jiným chřipkovitým onemocněním (obecné označení infekcí způsobených viry, které lid obecný označuje také „chřipka“ ), které můžou mít také velmi těžký a nepříjemný průběh. Jsou i názory, že očkování proti chřipce (tím, že se jedná o zásah do imunity) může zvyšovat náchylnost k těmto onemocněním - to je pak takové to „ten byl očkovaný a onemocněl, ten nebyl a nic mu nebylo…“.
Já jsem se nechala očkovat jednou, když jsme se snažili o druhé mimi a hrozilo, že bych mohla být během chřipek v 1. trimestru a přitom musela jezdit do práce MHD. Stejně pak bylo všechno jinak. Náš dr. , který je proti očkování, mi to dost vymlouval.
Eva
Ahoj.
Tak ja bych sve deti ani sebe ockovat proti chripce nenechala ani za nic.
Za prve me to stejne proti vsem chripkam neuchrani (vetsina lidi stejne marodi, prestoze jsou naockovani) a za druhe je v tom takove svinstvo, ze to v tele nadela vic skody nez uzitku.
Vsechno je to jenom a jenom o penezich.
Ja myslim, ze uz takhle v tele mame chemie az dost, nac ho jeste vic zatezovat dalsimi driaky.
Ockovani 3krat zdar.
Jana.
Já proti očkování celkem nic nemám. Ale proti chřipce já tedy ne. Moje tchýně a babi se nechali naočkovat a dostaly šílenou chřipku. Nikdo jiný z rodiny ne a to jsme bydleli všichni pohromadě. A navíc znám dost smutný případ kolegině z práce. Takže já ne.
Já se nechala očkovat jen jednou, a pak jsem se 3 měs. potácela mezi 2 stadii… Jeden den jsem byla ok, druhý den teploty, nevolnost, únava, malátnost..... A takhle se to nepravidelně střídalo 3 měs..... Chřipku jsem pravda nedostala… Ale už NIKDY! Na druhou stranu pracuju v rizikovém prostředí, přesto jsem chřipku několik let neměla, i když jsem nebyla očkovaná… Na podzim do sebe začnu vždy prát spoustu ovoce, při nachlazení piju šťávu z citronu a musím teda přiznat, že celou zimu nepravidelně užívám vitamín C s postupným uvolňováním..... A nevím skoro ani co je to pořádná viroza… Asi bych očkování doporučila chronicky nemocným a seniorům.....
Taky dekuju za trochu uklidneni. Planuju otehotnet, ted to pul roku nejde (nevydarene tehotenstvi, takze mame pulrocni pauzu) a tak jsem se ptala sveho lekare, jestli se nemam nechat ockovat proti chripce, abych ji nedostala jako tehotna, kdyby se na jare zadarilo. A on mi na to rekl, ze mi to nedoporucuje, ze pokud jsem za posledni dva roky nemela chripku nebo nebyla ockovana, tak nevidi duvod. Tomu jsem teda moc nerozumela, ale potom, co jsem tady cetla, uz mi to je jasnejsi. Jednou jsem se proti chripce ockovat nechala asi pred peti lety (hradil mi to zamestnavatel) a od te doby ne. Dalo se to prezit, ale mela jsem nejakou divnou reakci. Jeste v cekarne mi bylo zle - nedovedu to popsat, mozna neco jako priznaky chripky - jako bych mela horecku, bolelo me uplne vsechno a sotva jsem dojela domu. Kdyz jsem se o tom ockovani bavila se znamymi, kteri se nechavaji ockovat celkem pravidelne, tak mi nekolik lidi uz reklo, ze poprve to jakztakz ucinkovalo, ale druhy rok uz zadny velky ucinek nepozorovali. Mohla to byt nahoda. Kazdopadne dam na sveho doktora, ktery mi radi pred tehotenstvim neockovat. Nekdo psal, ze je to pekny svinstvo, tak tomu bych asi taky verila, aspon podle te me reakce tenkrat.
Taky bych do očka proti chřipce nešla ani za nic… Spíš bych se snažila vyladit organismus, aby nebyl zbytečně oslabenej.
O očkování proti chřipce:
https://www.emimino.cz/…s/story/6328
Ariano - nevím, jestli reklamní text propagující očkování proti chřipce někomu tady pomůže…
Reklamní text možná ne, ale pod ním je diskuze, která je k věci. Asi jsem měla napsat, že se má číst diskuze a ne ten „objektivní“ článek. ![]()
Ta anonymní jsem já, nebyla jsem přihlášená. Nemyslela jsem to tak, prostě jsem nevěděla, že očkování může i škodit. Tak snad to nebude tak hrozné. Chtěla jsem se vyhnout tomu, abych musela doma ležet a nic nemohla dělat. Kvůli tomu jsem šla na očkování. Uvidíme, jaký to bude mít průběh. Na každém šprochu, něco pravdy trochu. Četla jsem si i jiné diskuse o očkováních. Tak si nechci připadat hloupě, že jsem chtěla udělat něco pro to, abych nelehla do postele. Snad nejsem sama, i když tady na diskusi mi to připadá, že jsem se z celé populace naočkovala sama.
Tak ahoj v nějaké veselejší diskusi, kdy nebudu ta jediná výjimka.
Sindarela:
Teď už s tím nic neuděláš
Já myslím, že je lepší lehnout na týden do postele, vyležet se, nabrat síly, než se nechat očkovat, pak stejně virus můžeš chytit, ale třeba bez horečky, tudíž dál chodíš do práce, zbitá, utahaná, ale výkonná - v práci nikdo není, páč všichni leží s chřipkou ![]()
Dnes jsem se byla očkovat proti chřipce, už to tedy podle paní sestřičky bylo tak tak, ale ještě na poslední chvíli. Teď mě celkem bolí rameno a připadám si malátná, jestě že můžu být s dětmi doma a posedávat v pokojíčku.
Chci se zeptat, jestli očkování proti chřipce zabrání tomu, abych ji letos dostala nebo jen zmírní příznaky?
Před 3 lety jsem se nechala také očkovat. Sebe i dceru. Manžel očkovaný nebyl. Jediný on byl zdravý a my dvě jsme to dostaly a musely vyležet. Takže je to buď a nebo? Máte s tím zkušenosti? Nechali jste se také někdo očkovat?