Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Až tak vzácné to není. Haňa má totéž. Dalkovi se naopak po tetravakcíně rozvinula jizva po TBC v takový vřed, je jsme jej několik dalších měsíců několikrát denně čistili a na plicním byli víc jak u dětské dr.
jája neměl taky žádnou reakci. Cca před měsícem jsme byli na přeočkování, nejporva ho píchli do ručky a týden se čekalo jestli se vytvoří flíček (což značí že má protilátky) nebo ne. Nic neměl, takže ho přeočkovali.
Píchanec má zezadu na rameni, a má malinkej červenej flíček, akurát když se přes to přejede rukou je cítit jako boulička (jako komáří štípanec).Tak uvidíme co se z toho vyvine.
Ahoj, naše obě holky neměly ani jedna žádnou reakci a obě byly na dvou letech přeočkovány. A to už pak bylo vpohodě. Bála jsem se nějaký velký reakce,ale obě to zvládly dobře. Takže věř, že to je taky normální…
Chtěla bych se zeptat k té reakci. Malé po očkování nic nehnísalo. Vlastně tam měla jen takovou tečku jako od fixu na kontrole ve 4 měsících sestra řekla, že by to sice vyhnísat mělo, ale i tak dobré no tak nevím co si o tom mám myslet ![]()
ahoj, vzácnost to určitě žádná velká není, náš Honzík taky neměl žádnou reakci. Jen tě chci uklidnit, že přeočkování ve dvou letech není vždy nutné, nejprve se dělá tzv. tuberkulinový test (malý píchanec do předloktí s reakční látkou) a po 48 hodinách se zjišťuje reakce, je totiž možné, že i přesto, že po prvním očkování v porodnici, se nevytvořil flíček na rameni, dítě protilátky má a není třeba přeočkování ![]()
U nás to takhle dopadlo, po testu se udělala jemná „boule“ v podkoží (místo ani nebylo zarudlé) a podle doktorky to stačí a přeočkování potřeba nebylo ![]()
Tak držíme pěsti! ![]()
Taky se přidávám,neměli jsme ani tečku a půjdem na přeočkování ve dvou letech.
Taky jsem slyšela, že když je to bez reakce, tak to znamená, že se očkování „nechytlo“. Tak jsem ráda, že to tak nemusí být vždycky.
Dcera byla na TBC až v těch skoro 2 letech a taky tam nic neměla, ale nikdo nás na žádné přeočkování neposlal, tak jsem leda ráda ![]()
Tak to jste mě holky docela uklidnily, že nejsme sami. Máme strašně moc známých s dětma, ale bez reakce na TBC nebyl nikdo- spíš naopak- spousta jich mělo takovou reakci, že začínali ostatní očkování o několik měsíců později.
Já jsem jí chtěla dát po tom druhém roce meningokoka, musím zjistit, jaký musí být časový interval od toho TBC .
u starší dcerky jsem to měla taky a tak vzácné to opravdu není.
Já jsem přeočkovat nenechala - kontaktovala jsem www.vakciny.cz, kde mi „prozradili“, že nepřítomnost reakce ještě neznamená nepřítomnost imunity, a že ani negativní tuberkulinový test není průkazný - jsou lidi, co ho mají negativní i po třech očkováních.
navíc v zákoně je díra - máš povinnost dítě očkovat, ale už nemáš povinnost dát mu provést tuberkulinový test zjišťující přítomnost obranných látek. a bez tuberkulinového testu se neočkuje.
tak jsem rovnou sdělila na kalmetizaci, že dítě očkované JE, a že na žádný test nepřijdeme. chvíli prudili, že nás dají hygieně, ale pak dali pokoj. a myslím, že bych to ustála i na té hygienické stanici. Dítě očkované zkrátka BYLO, zda očkování chrání nebo ne, a do jaké míry, to stejně nikdo nikdy nezjistí u žádného očkování - žádné očkování nechrání stoprocentně, takže my jsme to vybojovali takhle.
Ahoj, opravdu to tak vzácné není, náš Lukáš neměl skoro žádnou reakci, po třech letech na rameni nezůstalo nic.Byli jsme na tuberkulínovém testu, což mi přijde k ničemu. Světová organizace WHO to prohlásila za zbytečné, poněvadž i když je pozitivní, tak neukazuje, že by člověk byl chráněný. Já osobně si myslím, že by mělo být očkování rovnou, proč další píchání, které není ani spolehlivé. Vykazuje to jen , jak by tělo reagovalo při infekci TBC. A sami odborníci říkají, že u pozitivních testů se neprokázalo, že by jedinec byl chráněnější, než ten s negativní reakcí. ![]()
Ahoj. Pokusím se OŽIVIT tuhle diskuzi. Malému se taky nechytlo očkováni TBC z porodnice. Ted ve dvou letech jsme se byli nechat přeočkovat, a je to už 5týdnu a OPĚT ŽÁDNÁ REAKCE
tak nevím co máme teď dělat? Poradíte Vy co to máte už za sebou? Malého asi znova očkovat nenechám, je tak trochu hysterka na Dr.
Díky
Anoj holky ozivuji diskuzi taky jsme byli na ockovani tbc a ma tam jen cervenej flicek jak od komara a nic vic
@michellll buď ráda, neasi
ale ono se to může změnit, u někoho to trvá i pár týdnů..
@michellll : a jak dlouho jste po očkování? Oboum dětem to trichu zacalo hnisat az po vice jak 6 týdnech ( přitom by melo mezi 1-5 týdnem
).
Ahoj vespolek,
naše Lucinka neměla na očkování v porodnici proti TBC absolutně vůbec žádnou reakci. Je to prý velmi vzácné a na kalmetizaci nám řekli, že nás budou ve 2 letech očkovat znovu.
Také jste na tom někdo podobně ? Jaktože někdo prostě nezareaguje ?
Docela mě to štve, přijde mi, že je těch povinných očkování nějak moc. Naštěstí je zatím snášíme dobře.