Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
chci nechat svoji dcerku naočkovat proti klíšťatům, nemáte s tím někdo zkušenosti?? Bojím se reakcí.
Tereza
ahojda, my Terezku nechali naočkovat, jsou 3 dávky jedna dávka, za měsíc druhá a po roce třetí, reakce jsou výjimečné, třeba podráždění nebo horečka, Terezka nic neměla , neboj se toho,
další přeočkováníje po 3 letech
Zlatka
Ahojky, taky chci syna nechat naočkovat, tak se ráda dozvím podrobnosti. Tak třeba kolik stojí ty dávky?
Díky, Jana ![]()
Zlatko díky,
teploty se dají vydržet. Všechna očkování zatím snášela dobře.
Tak snad to bude OK.
Jinak já za vakcínu dala 306 Kč. Ale v každé lékárně je to jinak.
Tereza
Ahoj, tak já s tím zkušenosti mám.
Očkovací schéma je,jak už tady bylo psané - 1 vakcína nejlíp z jara,další do 3 měsíců a další za rok od posledního očkování.A pak každé 3 roky přeočkování.Pokud jste u VZP, nevím jak je to jinde,je to hrazeno.Schovejte si účty, a pak je donesete i s očkovacím průkazem a bude vám to zaplaceno.Nejvíc 400,– za vakcínu.Nikdy jsme dražší neměli.
Jinak reakce docela jsou - hlavně jde o to,aby jste byli zdraví při očkování.Mě osobně to místo vpichu docela bolelo-lepší je to do ruky,kterou nepoužíváte.Ale syn reakci neměl.
Jsme naočkovaní celá rodina,je tu ohnisko encefalitidy.Příští rok nechám i nejmladšího syna.Očkuje se až po dokončení základního očkovacího plánu.
Ahoj. Jen doplním, že přeočkování může být za 3-5 let - ikdyž se všude uvádí 3 roky, ale pro těhotenství a kojení jsem se na doporučení dr. nechala naočkovat po 5 letech a má to stejné účinky. Asi aby farmac. firmy vydělaly víc peněz.
Ahojky holky,
Chci se zeptat,máme jednu dávku očkování už za s sebou zítra jsme měli jít na druhou dávku ale máme rýmu a kašel myslíte že nás naočkujou????Děkuju za odpovědi
Ahojky mám dcerku 2,5 roku a chtěla bych jí naočkovat proti klíštatum myslíte že klidně muže v tomhle věku a není už nato pozdě když je květen? nemám vůbec stím zkušenosti
Ještě je malá.. Naše doktorka očkuje až tak děti ve školním věku. Děti případnou encefalitidu zvládají lépe. Hlavní je klíště včas a správně vyndat. U komárů a podobné havěti je to těžší, tam to moc neovlivníš.
Nedávno jsem si všimla letacku na tuším, ze sprej, který by se mel na klíště striknout a ono odpadne. Mate s nim některá zkušenost? Pro me, která se stitim i mouchy by to byl super pomocník
Zrovna minuly tyden jsem o tom cetla clanek, ze u deti se projevuje encefalitida jen v mirne forme. Nekteri pediatri jsou vylozene proti, nekteri to schvaluji, nicmene takova celkova shoda mezi nimi je vek minimalne 3 roky pro ockovani. Tak bych klidne jeste rok pockala ![]()
@pavla.velova pozde si myslim, ze neni.Taky chci nechat naockovat syna a cetla jsem, ze ockuji celorocne.Moji kamaradce doktorka naockovala dceru, ktera teprve ted bude mit 2 roky.
@pavla.velova naše dětská očkuje až školní děti, dříve nechce a dle našeho neurologa je toto očkování pro děti větší zátěž než prodělaná nemoc, prý by se měli nechat očkovat hlavně dospělí
Jak píšou holky, i naše doktorka chce očkovat nejdříve od pěti let. Jinak dcera už letos dva klíšťáky měla
, takže je jich asi hodně.
@pavla.velova píše:
Ahojky mám dcerku 2,5 roku a chtěla bych jí naočkovat proti klíštatum myslíte že klidně muže v tomhle věku a není už nato pozdě když je květen? nemám vůbec stím zkušenosti
U tohohle očkování se používá živá vakcína a nedoporučuje se pro děti, které jsou náchylné k nemocem, s oslabenou imunitou (viz. příbalový leták) protože je tady statisticky větší šance dostat tuto nemoc z očkování než z kousnutí klíštětem. Navíc pokud dítě každý večer kontrolujete a klíště se do 24 hodin vyndá, encefalitidu nedostane.
Pokud nejste z rizikové oblasti tak bych to určitě nedala.