Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Aho holky, chtěla jsem se zeptat, očkujou se i amlé děti proti klíšťatům. Bydlíme na vesnici a máme kočky a pejska a ti mívají klíšťata.
Obě naše pediatričky (chodíme teď k jiné než od narození, protože jsme se přestěhovali) se shodly na tom, že nedoporučovaly očkování proti klíšťové encefalitidě do tří let věku dítěte. Prý tohle očkování ovlivňuje nervovou soustavu, kterou malé děti nemají zcela dovyvinutou. Pokud ale byste bydleli v nějaké zvlášť rizikové oblasti, tak by to asi bylo jiné..
hkac píše:
Obě naše pediatričky (chodíme teď k jiné než od narození, protože jsme se přestěhovali) se shodly na tom, že nedoporučovaly očkování proti klíšťové encefalitidě do tří let věku dítěte. Prý tohle očkování ovlivňuje nervovou soustavu, kterou malé děti nemají zcela dovyvinutou. Pokud ale byste bydleli v nějaké zvlášť rizikové oblasti, tak by to asi bylo jiné..
Přesně tak, jak píše hkac. Já dala děti očkovat, ale jen proto, že v létě tráví většinu času v trávě, v lese a už kolikrát jsem jim vyndávala klíště.
My máme podobný problém a bohužel nám dr. řekla, že nejdřív ve 3 letech. Takže budeme stříkat odpuzovadla.
Přesně jak píšou holky!!!
My jsme očkovali až letos a máme za sebou dvě vakcíny po měsíci a třetí nás čeká za rok!
Jinak já jsem volala na krajskou hyg. stanici (dřív očkovali jen tam) a ptala jsem se paní na možný „přesun“ klíšťat ze psa na malého (taky máme psa a navíc doma) a ta mi řekla, že to možné není!!!
Holky co máte nenaočkované malošky tak můžu doporučit OFF! ve spray proti klíšťatům a komárům - je opravdu super!
Vloni jsme byli na dovolené u lesa a malý je pořád na zahradě a neměli jsme ani jedno klíště takže vřele doporučuji!
Tady je ten OFF ať víte jak to vypadá
![]()
http://www.lekarna.cz/…sovac-100ml/
Máme zahradu, jsme v epidemiologicky zatím nevýznamné oblasti - Frýdek - a máme obě děti (4 a 2 roky) po konzultaci s pediatrem naočkované, mladší měla první dávku ve 21m, druhou ve 23m, třetí plánujeme v prosinci. Naše MUDr. klíšťovou encefalitidu „domkřaům“ a turistům doporučuje očkovat co nejdříve, dle zdravotního stavu ihned po ukončení hexa očkování. Neurologické potíže nemáme, já a manžel zvažujeme také očko , loni jsem měla boreliozu a přes klidný průběh nic moc, pojem „virový zánět mozku“ ve mně nevzbuzuje ani po načtení a přeptání u odborníků pocit, že o „nic nejde“ a „průběh je obvykle bez komplikací“. Jedna dávka stojí pětikilo, všechny pojišťovny snad v bonusovém programu hradí (ta naš jen poslední dávku). Na škodlivost očkování v porovnání s ochranným efektem nevěřím, pro info.
Souhlasím s Bárou, taky jsme očkovali po roce a půl. Vedlejší účinky nepozoruji. Klíšťat je všude plno a já taky na to chlácholení typu „u dětí je lehký průběh“ nedám. Zeprtejte se na průběh těch, které to potkalo, jak lehký byl, na netu určitě někojho takového najdete. Spray za dostatečnou ochranu nepovažuji… a obavy z vlivu na nervový systém nemám, na nervový systém má vliv i např. očkování proti obrně, a v:,–(ím se, že 99% dětí ji má naočkovanou už v hexavakcíně a neřešily jste to (a kolik jim bylo!).
Ahoj už jsem to tady psala a můj tehdy čtyřletý syn Ecefalitidu měl a opravdu dle mého názoru to zas tak lehké nebylo.Syn byl s babičkou a dědou na borůvkách a přinesl si odtud sedm klíštat.Asi po třech týdnech začal být hrozně unavený spal mi i třikrát denně dokonce mi usnul i na lavičce v parku na hřišti.Ráno ho boleli nohy že se nemohl vůbec rozejít.S tímto problémem jsem zašla k dr a ta nás poslala domů že asi nějaká viroza a samozrřejmě jsem jí řekla že měl sedm klíštat.Za dva dny jsem tam šla znovu protože to už byl jak chodící mrtvolka a ještě mě sprdla že jsem matka hysterka že na něm pořád něco hledám,opět jsem jí upozornovala na klíštata.Pak potíže jako zázrakem zmizeli a týden byl upně zdravý.Za týden dostal čtyřicítky horečky tak jsem opět naklusala k dr. ta už ode dveří stanovila diagnozu zánět nosohltanu dala nám antibiotika a poslala domů.Druhý den se syn celé dopoledne nevzbudil ve dvanáct jsem mu naměřila teplotu 41,5 a okamžitě jsme jeli na pohotovst tam nás odeslali do nemocnice protože nemohl ohnout hlavu příznak zánětu mozku.V nemocnici mu teplota klesla na 39 a hlavu už ohnul tak si ho nechali na pozorování a i přesto že jsem stále říkala že měl sedm klíštat rozhodli že to je zánět nosohltanu a dál si ho moc nevšímali.Měl týden horečky 39 - 40 byl uplně mrtvej celý den jen spal a deset dní nedal do pusy ani sousto a to doslovně.Když jsem mu dala jednu lentilku tak mě prosil jestli jí může vyplivnout a to mě teda uplně rozbrečelo.Po týdnu horečky přestaly a začal být uplnej neurotik choval se jak blázen nepřetržitě lítal a měl uplný záchvaty vzteku.Přesto naši milí doktoři neudělali vůbec nic a na moje otázky jestli to teda nebyla encefalitida odpověděli že nejradši maj ty matky co si něco přečtou a pak jsou chytrý.Po třech měsících jsem si přímo vydupala u doktorky test jestli neměl encefalitidu,protože po té jsou doživotní protilátky a samozřejmě jak jsem celou dobu tvrdila měl encefalitidu a všichni se najednou divili jak je to možné.Syn ted chodí do druhé třídy je celkem vpořádku jen je občas víc labilní a má úzkostné stavy hlavně vnoci ale krom toho je zaplatpánbůh zdráv.Dceru jsem dala očkovat v roce a půl a nikoho jsem se neptala jestli je to vhodné protože lékařům už moc nevěřím
Zdar Klíštatům ZUZAN
Ahoj!
Taky dávám očkovat dceru - dva a čtvrt roku - zítra jdeme na druhou dávku. Celé léto trávíme venku, na zahradě nebo na chalupě, takže určitě lépe očkovat. Naše Mudr. nic nenamítá. A poplachům o nervové soustavě nevěřím - může být u někoho, kdo už problémy měl předtím, ale zdravé dítě určitě ne.
Zdraví
Gábina + Ríša (4,5r) + Vendulka (2r)
Zeptám se tedy naší dětské lékařky. Zaneth, jaké odpuzovadla používate?
My jdeme s dcerou na ockovani za mesic.To bude mit 16 mesicu.Pockala bych radeji do 18 mesicu,ale vzhledem k tomu,ze je lepsi ockovat kdyz je zima,tak jdeme uz ted.Nevim jak je to presne v CR,ale tady v Rakousku se ockuje od 12 mesicu ![]()
zuzan píše:
Ahoj už jsem to tady psala a můj tehdy čtyřletý syn Ecefalitidu měl a opravdu dle mého názoru to zas tak lehké nebylo.Syn byl s babičkou a dědou na borůvkách a přinesl si odtud sedm klíštat.Asi po třech týdnech začal být hrozně unavený spal mi i třikrát denně dokonce mi usnul i na lavičce v parku na hřišti.Ráno ho boleli nohy že se nemohl vůbec rozejít.S tímto problémem jsem zašla k dr a ta nás poslala domů že asi nějaká viroza a samozrřejmě jsem jí řekla že měl sedm klíštat.Za dva dny jsem tam šla znovu protože to už byl jak chodící mrtvolka a ještě mě sprdla že jsem matka hysterka že na něm pořád něco hledám,opět jsem jí upozornovala na klíštata.Pak potíže jako zázrakem zmizeli a týden byl upně zdravý.Za týden dostal čtyřicítky horečky tak jsem opět naklusala k dr. ta už ode dveří stanovila diagnozu zánět nosohltanu dala nám antibiotika a poslala domů.Druhý den se syn celé dopoledne nevzbudil ve dvanáct jsem mu naměřila teplotu 41,5 a okamžitě jsme jeli na pohotovst tam nás odeslali do nemocnice protože nemohl ohnout hlavu příznak zánětu mozku.V nemocnici mu teplota klesla na 39 a hlavu už ohnul tak si ho nechali na pozorování a i přesto že jsem stále říkala že měl sedm klíštat rozhodli že to je zánět nosohltanu a dál si ho moc nevšímali.Měl týden horečky 39 - 40 byl uplně mrtvej celý den jen spal a deset dní nedal do pusy ani sousto a to doslovně.Když jsem mu dala jednu lentilku tak mě prosil jestli jí může vyplivnout a to mě teda uplně rozbrečelo.Po týdnu horečky přestaly a začal být uplnej neurotik choval se jak blázen nepřetržitě lítal a měl uplný záchvaty vzteku.Přesto naši milí doktoři neudělali vůbec nic a na moje otázky jestli to teda nebyla encefalitida odpověděli že nejradši maj ty matky co si něco přečtou a pak jsou chytrý.Po třech měsících jsem si přímo vydupala u doktorky test jestli neměl encefalitidu,protože po té jsou doživotní protilátky a samozřejmě jak jsem celou dobu tvrdila měl encefalitidu a všichni se najednou divili jak je to možné.Syn ted chodí do druhé třídy je celkem vpořádku jen je občas víc labilní a má úzkostné stavy hlavně vnoci ale krom toho je zaplatpánbůh zdráv.Dceru jsem dala očkovat v roce a půl a nikoho jsem se neptala jestli je to vhodné protože lékařům už moc nevěřím
Zdar Klíštatům ZUZAN
Srašný,já bych tu dr.zadupala ![]()
Nechápu jak dr.muže přehlížet že malý měl klíště. ![]()
Já měla boreliozu a dr.ani nečekala na výsledky z krve a dle popisu nevolností a červeneho flíčku mi hned předepsala antibiotika. ![]()
Zdravím, chtěla bych se zeptat, kolik stojí očkovací vakcína proti klíšťatům, malé jsou 2 roky a mám si přijít pro receptík......díky a krásný den Petra ![]()
Loni jsme platili 560,– za jednu vakcínu. Další se očkuje hned po měsíci, 3. přeočkování po 9 - 12 měsících