Očkování proti pneumokokům zdarma

17042
21.2.10 20:47

Očkování proti pneumokokům zdarma

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli nevíte jak je to s tím očkováním proti pneumokokům právě pro děti narozené po 1. srpnu 2009. Můj syn se narodil až v říjnu, nechala jsem ho naočkovat Prevenarem. 1. dávku dostal ve 3 měsících, tedy až v roce 2010. Máme to plně hrazené státem. Ale moje kamarádka má chlapečka narozeného 7.8.2009 a celé očkování si musela hradit sama. Na stránkách ministerstva jsem o tom četla, ale vůbec jsem nepochopila, zda i ty děti narozené po 1.srpnu ale očkované už v roce 2009, na to mají také nárok. Neměli jste to někdo také tak? Případně nevíte, jestli má kamarádka nárok na proplacení toho očkování?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4957
21.2.10 20:51

Určitě má nárok na proplacení. Moje Sami je 20.8.2009 a měli jsme to plně hrazený. Záleží na tom jestli se stihlo naočkovat první dávku proti pneumokoku do půl roka věku dítete, což u ní bylo 7.2…pokud ne, tak si to pak samozřejmě hradí sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6243
21.2.10 20:53

Bayusko, já mám pocit, že je to zdarma pro děti po 1.8.2009, ale s tím, že jsou očkovaní až od ledna 2010. Pro ty, co byli očkovaní dříve ne a proplácení zpětně nelze. Ale odborník nejsem, tak snad se moc nepletu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17042
21.2.10 20:53

Lidko moc díky za super rychlou odpověď. Hodně jsme to s kamarádkou řešily, já si taky myslela, že nárok má. Jen nevím, jak to tedy provést v praxi. Má si dojít do pojišťovny nebo jak jsi to řešila ty?
Zapomněla jsem napsat, že oočkovat stihli do půl roka, byl ve 3, 4 a 5 měsících.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6243
21.2.10 20:58

Tak vkládám, co jsem našla:
Od ledna 2010 mohou rodiče nechat zdarma očkovat své děti proti pneumokokům. Bezplatné očkování se týká dětí narozených po 1. srpnu 2009. Pneumokok je bakterie, která často vyvolává zápal plic nebo jiná hnisavá onemocnění dýchacích cest. Odborníci očekávají, že každý rok by mohlo být očkováno až 100 tisíc dětí. Očkování ovšem nebude hrazeno dětem, u nichž se očkování zahájilo už před 1. lednem. Rodiče těchto dětí mohou zkusit žádat o příspěvek na očkování zdravotní pojišťovnu z jejího preventivního programu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4957
21.2.10 21:02

No z toho co píše Lenka, to úplně jisté není. Ale každopádně vím, že to měla kamarádka řešit s mudrou a ne takhle pozdě. Může se poptat v pojišťovně, ale jak se říká - neznalost zákona neomlouvá. Takže na tom někdo pěkně vadělal :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17042
21.2.10 21:03

Ahá… takže vám bylo Lidko očkování zahájeno až v roce 2010?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
941
21.2.10 21:05

Ahoj, je to presne tak ako pisu holky vyssie. Nas maly sa narodil 11.8., takze sme len tak tak stihli, hlavne naplanovanie toho prveho ockovania dalo zabrat, muselo to byt vlastne co najskor po novom roku, i tie dalsie injekcie su casovo dost napata…ale co uz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4957
22.2.10 15:20

Ano,první Synflorix jsme měli 8.2. a další 8.3. a vím, že nám bylo řečeno a znovu opakováno, že je to dobrovolné očkování u kterého musí být první dávka píchnutá do půl roku věku dítěte, aby to bylo zdarma. Ale já bych ji to i zaplatila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
439
3.3.10 13:15
Leník127 píše:
Bayusko, já mám pocit, že je to zdarma pro děti po 1.8.2009, ale s tím, že jsou očkovaní až od ledna 2010. Pro ty, co byli očkovaní dříve ne a proplácení zpětně nelze. Ale odborník nejsem, tak snad se moc nepletu :think:

přesně tak my byli očkovaní taky až v lednu 2010, a MUDr. říkala, že díky tomu odkladu očkování od neuroložky, to máme zdarma, že v roce 2009 se to hradilo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
195
3.3.10 14:41

holky a nemaji s tim u vas doktori problemy, ze jim to pojistovny nechteji proplacet? A ptala jste se nektera na prevenar 13,ten si prej musi rodic hradit, ze ten stat nehradi a u nas je prej problem i ten,ze nektera pojistovna nechtela treba proplatit synflorix, ale jen prevenar a tak. No moje mudra mi doporucila jeste chvilku pockat, ze se to resi uz i s ministrem, jak to vlastne bude

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
439
3.3.10 15:58

My jsme u VZP a MUDr. mi to vlastně sama nabídla. Tak si myslím že s tím problém nemá. Asi jak který pojišťovna :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
195
3.3.10 16:32

Miko, nabidla ti co? Prevenar 13?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
439
4.3.10 20:17

Akrim, nabídla Prevenar, ale něco říkala o 13 účinných látkách, jsem myslela že je jenom jeden druh, tak jsem to nezkoumala. Se jí zeptám až příště půjdeme jakej to vlastně je. Máme za sebou 2 očkování teprve :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
258
4.4.10 21:12

Ahojky, jen se chci zeptat, zdali jsem pochopila správně co se píše např. u Synflorixu… máme 4měsíčního synka, kterého jsme pochopitelně chtěli nechat také naočkovat. Dr. má Synflorix, jenže problém je ten že zatím nemáme ani jedno očkování hexou protože stále nemá malý zahojený vpich na TBC na ramínku… správně by měl dostat již druhou hexu ale nemáme nic.
Na stránkách Synflorixu se píše že je plně hrazený pojišťovnou jen v případě že se poslední (3.dávka) naočkuje do konce 7m… takže pokud budeme mít štěstí a malý se jím naočkuje např. v 5m… budu si muset poslední dávku asi hradit sama že? nebo jsou nějaké výjimky? Stejně je to divné jak to zas vymysleli, proplácet jen do 7měsíce..... děkuji pokud odpovíte…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek