Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, je tu někdo koho dítko nemělo žádné reakce na očkování proti spalničkám?… Docela se toho děsím, když si čtu o reakcích… Naše malá nikdy žádné extra reakce neměla. Jen jednou po 10 ti dnech zvýšenou teplotu den, ale nic závratného. Vždy jen pak pouze červený flek kolem vpichu. YPreventivně dáváme homeopatikum Thuyu.
Pokud chceš očkovat, tak očkuj co nejpozději, ideálně před nástupem do školky, nejdříve po druhém roce.
Moje dcera měla velké reakce a problémy, kdybych věděla to, co teď…
Edit.: A stačí jedna dávka, přeočkování může počkat klidně až do 10. let.
@Marky983 jestli myslíšš MMR, tak tu máme teď úspěšně zasebou. Kuba měl jen zvýšenou teplotu a v noci 2× jsem dávala sirup jinak nic. Byla jsem z toho taky nesvá, ale zvládnul to dobře. Držím palce ať to máte také v pohodě.
@Marky983
U nás na Priorix absolutně žádná reakce. Je ale VELMI důležité očkovat zcela zdravé dítě, i malá rýma může býti problém. I počínající nemoc někoho v blízkosti, to si určitě ohlídej.
@Halamka
Stačí jedna dávka, aby vzali dítě do školky? Já se bojím, že ne…
Rozhodně stačí jedna dávka. Podle dopisu Valenty stačí pro vstup do školky očkování ve schématu 2+1 a jedna dávka MMR
Dopis mám v souborech, zkusím alespoň zkopírovat Ředitelky/ředitelé KHS
a ředitel HSHMP
Krajské úřady
MUDr. A Šebková - předsedkyně
OS PLDD ČLS JEP
MUDr. I. Hulleová Členové NIKO
V Praze dne 27. 7. 2015 Č. j.: 39989/2015
Stanovisko Ministerstva zdravotnictví k ustanovení § 50 zákona č. 258/2000 Sb.,
o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění
pozdějších předpisů
V návaznosti na ustanovení § 50 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a
o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon"),
které ukládá povinnost zařízení poskytujícímu péči o dítě do 3 let věku v denním režimu
nebo předškolnímu zařízení nebo poskytovateli služby péče o dítě v dětské skupině, že
mohou přijmout pouze dítě, které se podrobilo stanoveným pravidelným očkováním, má
doklad, že je proti nákaze imunní nebo se nemůže očkování podrobit pro trvalou
kontraindikaci, projednala Národní imunizační komise na svém zasedání dne 28. 5. 2015
nezbytný očkovací status pravidelného očkování dětí pro možnost jejich přijetí do
mateřské školy (předškolní zařízení) a dalších § 50 zákona vymezených zařízení
zajišťujících péči o děti předškolního věku.
Pro účely přijetí dítěte do mateřské školy a dalších § 50 zákona vymezených zařízení je
třeba, aby dítě bylo očkováno v rozsahu nejméně jedné dávky očkovací látky proti
spalničkám, příušnicím a zarděnkám a dále v případě očkování hexavakcínou bylo dítě
očkováno ve schématu minimálně 2+1 dávka.
Z hlediska zachování kolektivní imunity v mateřských školách a dalších § 50 zákona
vymezených zařízeních je výše uvedené očkování dostačující.
Vy A/*/^ IÍV^, x
MUDr. Vladimír Valenta, Ph. D.
náměstek ministra a hlavní hygienik ČR ČR -
@Marky983 syn dostal až ve 28m a 9. den večer teplota, ale nic tragického, ráno byl zcela ve formě
Příspěvek upraven 28.01.16 v 13:14
@hehehe ano, staci 1 davka, dle vyjadreni hygienika, a v Hexe staci schema 2+1
jinak my a MMR - maly ockovany v 19-ti mesicich, reakce zadna. jen snad 8. den horsi spani (na to nas mudra pripravovala), ale nevim, on normalne spi blbe, takze to nemuselo byt ockovanim
@Marky983 neporadím MMR se bojím jak čert kříže, takže odkládám až po druhém roce
Nás to teď čeká a radost z toho rozhodně nemám. Staršímu se rozjela po 1. dávce šílená alergie, navíc měl skoro 3 týdny vysoké horečky.. u malého čekáme, jak bude zdravý, chci to oddálit co nejdřív, ale zároveň dát před létem (nechci sobě i jemu kazit pobyt na dovolené atd..)..
Náš nejstarší neměl žádnou reakci, prostřední v noci 10/11. den a 11/12. den vždycky hodinu hodně brečel, a lítala mu teplota nahoru a dolů, pak usnul, přes den v pohodě, adalší noc zase…a 12: den se osypal spalničkovou vyrážkou. Nicméně uričtě je lepší to oddálit, co to jde.
Naše malá měla reakci šílenou, ale jinak děti kamarádek (přesně 6 dalších děcek) nemělo reakci žádnou.
Mě naše pediatrička tvrdí (40let praxe), že se nikdy s vážnější reakcí nesetkala. Už teda na mě tlačí hodně abych už očkovala. Dcerka má špatné reakce na vše tudíž MMR bude asi na prd. Jinak děti sester 2 kluci také bez reakce.
U nás reakce hrozná, 3 dny vysoké horečky (cca kolem 10 dne po očkování), bolení břicha, průjem a nakonec vyrážky. A to jsem oddálila tohle očkování na 2 roky věku. U mladšího též odkládám aspon na 2 roky
@hehehe : stačí jedna dávka
, syn má zatím jednu a druhou možná někdy na jaře a setra říkala, zedo přihlášky potvrdí dítě řádně ockovano
( loni byla novela vyhlášky a pro přijetí dítěte do školky stačí první MMR, vždyť podle další nové vyhlášky bude druhá dávka kolem 7 roku
. ).