Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobry den chtela bych se zeptat jakej nazor mate na ockovani tbc…mam doma 13 mesicni holcicku a meli bychom jit pristy tyden na toto ockovani a stale se rozmyslim…jsem ockovaci typ ale tohodle ockovani se bojim z toho duvodu ze se pry spatne hojintak mne zajima jestli se opravdu tak dlouho hoji u vsech nebo jak u nekoho atd…bojim se abychom pak stihli ockovani na mmr kdyby se to dlouho hojilo jestly radsi nemam pockat az bude mit ockovani na mmr a na zloutenku typu A a pak teprve tohle ze by pak bylo jedno jak dlouho by se ji to hojilo atd…proste by mne zajimal vas nazor a jak jste to mnel vy?
A ona ted ta vakcina je? Ja ze jsem volala asi pred 14 dny do ockovaciho centra tady u nas v praze a bylo mi receno, ze neni v cele republice vakcina.
Já taky volala je to necelý měsíc a taky mi řekli že momentálně vakcínu nemají, že to mám zkusit začátkem února..
Od očkování tbc se už dávno upustilo..očkují se jen ohrožené skupiny lidí nebo dětí a na vakcínu se čeká dlouho..není ted myslím ani k mání..
pokud nepatřiž do ohrožené skupiny lidí, neočkovala bych
Ani jedno mé dítě není touto vakcínou naočkované.. ![]()
Příspěvek upraven 27.01.15 v 08:47
U nas na Slovensku bolo este donedavna povinne, syn ho absolvoval v 4 dnoch este v porodnici a nebol ziadny problem s hojenim. Teraz je nepovinne, ale u druheho prcka, ktoreho cakame, ho dam tiez. Uz sa tu vyskytlo umrtie dvojrocneho dietata na TBC, tak nebudem riskovat, ze to niekde chyti.
Taky jsem volal pred 14 dny a nebyla a vcera mi volala pani ze jim prisly 2 vakciny jestly tu jednu chci tak jsem rekla ze at mi ji chova
@michellll ahoj, také přemýšlím o očkování. Jsem lékařka na interně, takže riziko, že se s tím setkám je. Konzultovala jsem to s plicní lékařkou a doporučila očkovat určitě až po roce. Prý se to pak lépe hojí. I říkala, že nikdy neviděla komplikace po očkování. Já je teda už viděla - na praxi ve škole, ale to bylo v nemocnici, kde se na to specializovali, takže se tam koncentrovaly všechny děti s komplikacemi z Prahy. S tím načasováním je to asi jedno. Asi záleží jaké máte riziko, že se s TBC setkáte. Pokud malé, tak můžeš počkat po ostatních očkováních. Ale třeba MMR se dá v pohodě o půl roku odložit (já odkládám, nechci dávat živou vakcínu na podzim a v zimě, kdy je nejvíc viroz - malá má už potřetí rýmu), tam je riziko infekce fakt malé. A ještě pokud se tu najde nějaká maminka, která by chtěla očkovat už v porodnici, tak toto mi naopak plicařka nedoporučila, je to živá vakcína a nesmí se dávat u dětí s poruchou imunity a to u 4 denního novorozence nelze poznat.
@michellll nedam, starší měl velké reakce a problémy. Je to zbytečné ![]()
@Lucka1111 píše:
@michellll ahoj, také přemýšlím o očkování. Jsem lékařka na interně, takže riziko, že se s tím setkám je. Konzultovala jsem to s plicní lékařkou a doporučila očkovat určitě až po roce. Prý se to pak lépe hojí. I říkala, že nikdy neviděla komplikace po očkování. Já je teda už viděla - na praxi ve škole, ale to bylo v nemocnici, kde se na to specializovali, takže se tam koncentrovaly všechny děti s komplikacemi z Prahy. S tím načasováním je to asi jedno. Asi záleží jaké máte riziko, že se s TBC setkáte. Pokud malé, tak můžeš počkat po ostatních očkováních. Ale třeba MMR se dá v pohodě o půl roku odložit (já odkládám, nechci dávat živou vakcínu na podzim a v zimě, kdy je nejvíc viroz - malá má už potřetí rýmu), tam je riziko infekce fakt malé. A ještě pokud se tu najde nějaká maminka, která by chtěla očkovat už v porodnici, tak toto mi naopak plicařka nedoporučila, je to živá vakcína a nesmí se dávat u dětí s poruchou imunity a to u 4 denního novorozence nelze poznat.
No musim zatukat mala zatim nebyla ani jednou nemocna ani rymu nic…a ockovani mela zatim vse bez reakce…to mmr by nam kdyby hom dali ted tu tbc tak by nam vychazelo na leto myslim cerven cervenec ale akorat se bojim te jizvicky ze se to blbe hoji atd…no rizikovy myslim ze nejsme
Zrovna nedávno jsem na toto téma mluvila se svým gynekologem a říkal, že když ještě před lety dělal na porodnici, prováděla se tam jakási studie, kdy půlka dětí se naočkovala a půlka ne (zaujalo mě to, bylo to v době, kdy se očkovalo povinně, tak asi ta polovina dětí byly ty, jejichž rodiče si to nepřáli
). Děti se sledovaly dlouhodobě a po 5 letech se jim nabraly protilátky a zjistilo se, že mají všechny (!) bez ohledu na očkování stejně dostatečné hladiny protilátek a že promořenost je tak vysoká, že se s tím prostě setká každý. Plus si připočti fakt, že vakcína je zastaralá, bakterie zmutovala a vakcína nechrání dostatečně + má nezanedbatelná rizika (připouští i odborníci). Ještě dodám, že vím o případu z okolí, kdy pán onemocněl TBC i přes očkování v dětství a to jen proto, že ho lékař nevhodně léčil půl roku antibiotiky, která mu zcela vymlátila imunitu (potvrzeno jako nejpravděpodobnější způsob nákazy) - takže i takto k tomu lze přijít. Základ je dobrá imunita.
Já taky dala, bydlíme Praha východ a cizinců z východu je tu milión
, takže za mne ano, pokud bydlíš v takové lokalitě, kde je veliká pravděpodobnost, že by se TBC mohlo vyskytnout. Upřímně, bydlet někde na horách, nejspíš bych si to rozmyslela
…
Dceru jsem nechala očkovat v 9 měsících, vše v pořádku, řádné očkování jsme stihli v termínech ![]()
V kalmetizačním centru nechápou, proč se plošně TBC zrušilo
, že chtěli, aby se očkovalo právě v kalmetizačním centru, aby se předešlo špatné aplikaci, kdy lékaři v porodnicích právě neumí dobře „aplikovat“ vakcínu a z toho jsou vedlejší účinky
.. No, uvidíme, co bude za pár let ![]()
@cepcolatko
eh? odkud veme petilete neockovane dite protilatky? a to jako, ze momentalne jsou vsechny neockovane deti imunni? to teda silne pochybuju… v tom pripade by tuberkuloza jako nemoc davno vymizela, kdybych si tak lehce vsichni delali protilatky.
Syn je naočkovaný na tbc od září, to mu bylo 15m. V prosinci, tj. v 18m, se mu udělala na ramínku malá podlitina, dr. to vyčistila a měli jsme jít na čištění ještě jednou, kdyby se to znovu nalilo. Jenže se mu to nalilo zrovna na svátky a já ručníkem strhla stroupek. Takže jsme hnis vyčistili doma, po svátkách na to koukla dr. a prý je to ok a hezky se to zatahuje. Takže u nás to bylo cca na 5 měsíců. MMR taky nemá ještě, jsem domluvená s dr. až na jaro, tedy skoro ve dvou letech. Po tbc se nesmí minimálně 3 měsíce očkovat živá vakcína. Já to nechám skoro 3/4 roku od tbc.
@lucije28 píše:
Já taky dala, bydlíme Praha východ a cizinců z výc. Estodu je tu milión![]()
, takže za mne ano, pokud bydlíš v takové lokalitě, kde je veliká pravděpodobnost, že by se TBC mohlo vyskytnout. Upřímně, bydlet někde na horách, nejspíš bych si to rozmyslela
…
Dceru jsem nechala očkovat v 9 měsících, vše v pořádku, řádné očkování jsme stihli v termínech
V kalmetizačním centru nechápou, proč se plošně TBC zrušilo, že chtěli, aby se očkovalo právě v kalmetizačním centru, aby se předešlo špatné aplikaci, kdy lékaři v porodnicích právě neumí dobře „aplikovat“ vakcínu a z toho jsou vedlejší účinky
![]()
.. No, uvidíme, co bude za pár let
Bydlime kousek za prahou a casto jezdime do prahy atd..a budeme s malou i dost cestovat…ja se jen bojim spatne hojivosti…a v kolika jste davala vakcinu mmr myslim spalnicky atd…mala ma zaseboj uz 4 hexy a pneumokoky a meningokoky a zatim vse bez problemu tak snad ta tbc bude take v poradku