Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Maky.p píše:
Syn je naočkovaný na tbc od září, to mu bylo 15m. V prosinci, tj. v 18m, se mu udělala na ramínku malá podlitina, dr. to vyčistila a měli jsme jít na čištění ještě jednou, kdyby se to znovu nalilo. Jenže se mu to nalilo zrovna na svátky a já ručníkem strhla stroupek. Takže jsme hnis vyčistili doma, po svátkách na to koukla dr. a prý je to ok a hezky se to zatahuje. Takže u nás to bylo cca na 5 měsíců. MMR taky nemá ještě, jsem domluvená s dr. až na jaro, tedy skoro ve dvou letech. Po tbc se nesmí minimálně 3 měsíce očkovat živá vakcína. Já to nechám skoro 3/4 roku od tbc.
To jsem hodne taky slysela ze se stane ze se to nechtene sloupne ale zatim vsichni rikali ze ok i kdyz to sloupli…no kdyz male dam ted tu tbc to ji bude 14 mesicu tak bych chtela to mmr aby dostala cca v zari po 8 mesicich a meli jste nejake horecky nebo tak neco?
@michellll píše:
To jsem hodne taky slysela ze se stane ze se to nechtene sloupne ale zatim vsichni rikali ze ok i kdyz to sloupli…no kdyz male dam ted tu tbc to ji bude 14 mesicu tak bych chtela to mmr aby dostala cca v zari po 8 mesicich a meli jste nejake horecky nebo tak neco?
MMR v pohodě stihnete, určitě aspoň tu jednu dávku, než půjde do školky a v září už bude ramínko zahojené. Syn neměl žádnou jinou reakci, žádné horečky, nic. Jen po těch cca 3-4 měsících se mu nalil puchýřek. Jak mu to doma prasklo, vymačkala jsem teda celkem hodně hnisu a bylo vidět, že se mu ulevilo a asi ho to přestalo i bolet. Vyčistila jsem dle dr. lihem, co měl jako mimino na pupík, ještě říkala třeba fialkou, no a pak natírat framykoinem pár dní. Ještě teď tam fialový flíček má, ale jde vidět, že už se dělá hezky jizvička.
Ještě mi dr. říkala, že se můžou udělat v podpaží uzlinky, které můžou bolet. Ale toho jsem si zatím nevšimla..
Příspěvek upraven 27.01.15 v 09:38
Já nechala malou naočkovat, Eliška se narodila v březnu a na očkování šla v 6 měsících, nejdřív byl test, jestli nepřišla s TBC do kontaktu a pak za 3 dny jsme šli na očkování, hojí se to normálně, udělal se malý vřídek. Minulý týden jsme byli na kontrole, tak jí sestra prohlédla, zkoukla jizvičku, prohmatala uzliny a řekla, že je vše OK a dala nám potvrzení, že je malá naočkovaná a může pokračovat v dalším očkováním dle oč. kalendáře (Hexa+Synf) a na to jdeme v březnu. Neměla žádné potíže, pěkně se jí to hojí, normálně jí koupeme, takže žádné omezení. Já jsem pro očkování proti TBC, hodně cestujeme MHD a i když mi doktorka říkala, že aby malá dostala tuberu tak by musela být s infekčním člověkem zavřená někde v místnosti tak pro klid duše jsem jí stejně raději nechala naočkovat.
Moc dekuji za prispevky a nazory tak snad to budeme mit take bez probelmu jako vy
Holky, co mi rikala moje mamka: ockovali me v porodnici a pry jsem na tu vakcinu nereagovala, tak me ockovali znova ve 4 letech a zase nic. (vsichni z rodiny maj jizvu na rameni, a ja nic). No pak me preockovavali ve 12 a zjistili, ze protilatky mam, navic se mi po vpichu udelala hnusna zahnisana jizva… Brachu uz ockovat nenechala, a druhy bracha uz to nemel povinny…
@Ali-Ali jak jsem koupila, tak prodávám…myšleno zřejmě všichni z těch sledovaných…samozřejmě, že vždycky se v populaci objeví ti co nejsou respondeři a protilátky netvoří tak jako tak. Aspoň tak to chápu - tito jedinci si nevytvoří protilátky ani po styku s nákazou, ani po očkování…takže podle mě je to prostě jedno, zda člověk naočkuje…ale záleží, čeho se člověk více bojí. My máme poruchy imunity v rodině a toto bych prostě nikdy nenaočkovala, já sama ze stejného důvodu očkovaná nejsem. V pubertě mi dělali kalmetizační test a protilátky netvořím, takže mi řekli, že mě očkovat nemohou…
@michellll píše:
Bydlime kousek za prahou a casto jezdime do prahy atd..a budeme s malou i dost cestovat…ja se jen bojim spatne hojivosti…a v kolika jste davala vakcinu mmr myslim spalnicky atd…mala ma zaseboj uz 4 hexy a pneumokoky a meningokoky a zatim vse bez problemu tak snad ta tbc bude take v poradku
Vakcínu MMR jsem dávala dle očkovacího plánu, myslím, něco kolem 1,5 roku, nevím přesně, malé jsou 4 roky, musela bych se doma podívat do očkovacího průkazu. Ale 3 měsíce po TBC se nesmí dát nic a pak jí mudr. naočkovala hexou myslím, a pak až MMR. Já bych očkovala ![]()
Mezitím jsme chodily ještě na plavání, vždycky jí vřídek prasknul, na nic jsem dle mudr. neměla sahat, pak, když jsem s ní šla na kontrolu, sestra vše prohlédla, vymáčkla z toho ještě nějaký hnis a je to nádherně zahojené..
Ano, říká se, že tato vakcína je zastaralá, ale pořád je lepší, když protilátky v těle jsou a když se tělo setká s TBC, tak se dokáže mnohem lépe z nemoc dostat, než když žádné protilátky tělo nemá.
Každý ať se rozhodne podle svého svědomí a vědomí
![]()
@lucije28 píše:
Vakcínu MMR jsem dávala dle očkovacího plánu, myslím, něco kolem 1,5 roku, nevím přesně, malé jsou 4 roky, musela bych se doma podívat do očkovacího průkazu. Ale 3 měsíce po TBC se nesmí dát nic a pak jí mudr. naočkovala hexou myslím, a pak až MMR. Já bych očkovala
Mezitím jsme chodily ještě na plavání, vždycky jí vřídek prasknul, na nic jsem dle mudr. neměla sahat, pak, když jsem s ní šla na kontrolu, sestra vše prohlédla, vymáčkla z toho ještě nějaký hnis a je to nádherně zahojené..Ano, říká se, že tato vakcína je zastaralá, ale pořád je lepší, když protilátky v těle jsou a když se tělo setká s TBC, tak se dokáže mnohem lépe z nemoc dostat, než když žádné protilátky tělo nemá.
Každý ať se rozhodne podle svého svědomí a vědomí![]()
Hexu uz mame zasebou no v pondeli tam jdeme na protilatky a pak hned ve ctvrtek by bylo ockovani no a pak az se ji to zahoji tak dame to mmr a zloutenku a bude mit vsechno prdelka
My právě chceme po mmr ted dostal první davku a pak po pauze tbc.
Ahoj holky tak mala uz je naockovana na tu tbc tak to ma zasebou kocicka nase
byla strasne statecna na jinejch ockovani strasne rvala a tady byla hodna sestricka byla moc prijemna
@Dundie píše:
Muzu mit dotaz? Ona ta vakcina uz zase je?
Ahojky no byla asi tyden a ted pry uz zas neni tedy aspon takhle to bylo u nas na budejovicke praha 4 poslali jim jen par vakcin a kdo driv zavolal tak ji dostala cekala jsem na ni 2,5 mesice nez byla ![]()
@michellll ja na ni volala zacatkem ledna a tady na praze 8 mi rekli, ze neni a to nejenom v praze, ale pry celorepublikove. A rekla mi, ze mam zavolat za pul roku. ![]()
@Dundie píše:
@michellll ja na ni volala zacatkem ledna a tady na praze 8 mi rekli, ze neni a to nejenom v praze, ale pry celorepublikove. A rekla mi, ze mam zavolat za pul roku.
Aha tak mne zas rekli ze neni ale ze mam zavolat tehdy a tehdy a byla a ted vim ze zas neni
@Dundie píše:
@michellll ja na ni volala zacatkem ledna a tady na praze 8 mi rekli, ze neni a to nejenom v praze, ale pry celorepublikove. A rekla mi, ze mam zavolat za pul roku.
A ted vim ze prave dlouho nebude snad v lete a doktorka se prave rozcilovala jelikoz tohle ockovani je pry nejlepsi na zimu jelikoz pak deti v lete se nemobou koupat ve chloru a rybniku a v mori by je to palelo pry…a ze v lete to mokva jak se deti poti atd,,..ze pak tam budou mit furt deti s mokvajcim puchyrem