Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem, chci se zeptat, jestli někdo nevíte, jak dlouhá doba by měla být mezi očkováními? Potřebuji opět na tetanus a taky další vakcínu na Covid. Musí mezi tím uplynout nějaký čas nebo můžu obojí třeba v jeden měsíc?
Děkuji moc za radu. ![]()
@Sára2020 píše:
Ahoj všem, chci se zeptat, jestli někdo nevíte, jak dlouhá doba by měla být mezi očkováními? Potřebuji opět na tetanus a taky další vakcínu na Covid. Musí mezi tím uplynout nějaký čas nebo můžu obojí třeba v jeden měsíc?Děkuji moc za radu.
Zeptej se svého praktika. Očko na kovid bych asi upřednostnila. Pokud nemáš tetanus propadlý roky.
Já si teď nechávala jiné očkování a říkali mi odstup mezi očkováními minimálně tři týdny.
Tak jsem si dala jedno, za tři týdny chytla covid, takže už na třetí dávku kašlu, a tetanovku nechávám na léto, až tu nebudou tolik řádit zimní virózy
Je tam rozestup 15 let, ale pro těch pár měsíců se to snad nezblázní.
Mě říkala měsíc. Ptala jsem se teď v lednu. Byla jsem na covid očkování a čeká mě tetanovka.
Holky, nenechávejte si očkovat tetanus, pokud je velký riziko nákazy covidem. Mně se vloni povedlo trefit tetanovkou do začátku covidu a málem to se mnou šlehlo. Z vlastní zkušenosti radím počkat do jara.
@Kresatkovi píše:
Mě říkala měsíc. Ptala jsem se teď v lednu. Byla jsem na covid očkování a čeká mě tetanovka.
Tak to je mazec, že každý doktor řekne něco jiného. On je docela rozdíl 14 dní nebo měsíc.
@Janli píše:
Holky, nenechávejte si očkovat tetanus, pokud je velký riziko nákazy covidem. Mně se vloni povedlo trefit tetanovkou do začátku covidu a málem to se mnou šlehlo. Z vlastní zkušenosti radím počkat do jara.
Jojo… to je pro mě důvod, proč odkládám na léto, i doktorka mi to plně posvětila jako velmi rozumné. I když teď jsem dala encefalitidu, ta byla prošlá o dost víc, než by bylo zdrávo, a navíc se fakt musí mimosezónně, ale pokud něco odsunout lze, tak bych to udělala na období, kdy bude víc klidu.
@ugluk píše:
Já si teď nechávala jiné očkování a říkali mi odstup mezi očkováními minimálně tři týdny.
Tak jsem si dala jedno, za tři týdny chytla covid, takže už na třetí dávku kašlu, a tetanovku nechávám na léto, až tu nebudou tolik řádit zimní virózyJe tam rozestup 15 let, ale pro těch pár měsíců se to snad nezblázní.
Tak ti nevím, ale manžel prošvihl 15 let na tetanovku, a místo jedné dostal 3 dávky. Bylo mu hůř než po očkování na covid.
Správně u tetanu se mají nabrat protilátky. Pokud máš dostatečně, tak odložit na datum, který ti dle protilátek stanoví laboratoř. Pak když dojdeš k tomu datu, tak zase nabrat protilátky a uvidíš. Já měla mít tetanovku 2013. A do roku 2024 mám 100% protilátky. ![]()
Vše mi zajišťoval a vysvětloval imunolog.
Správně se maji před preockovanim nabírat protilátky. Proto ten, kdo má velké protilátky a preockuje se, tak hrozí NU.
@mamule42 píše:
Tak ti nevím, ale manžel prošvihl 15 let na tetanovku, a místo jedné dostal 3 dávky. Bylo mu hůř než po očkování na covid.
Nejspíš měl ještě protilátek dost. Můj měl 17 let, nabrali protilátky, zjistili, že jsou ještě dostatečné, dostal jen jednu a byl úplně v pohodě.
@Ťarbík01 a je zajímavý, že při covidu to nikdo neřešil. Já měla po 7 měsících od druhý dávky (plus prodělanej covid) protilátky, že to bylo nad měřitelným limitem laborky. Jeden doktor mi třetí dávku v blízké budoucnosti důrazně nedoporučil, že by mohla způsobit velké problémy. A druhej doktor že to v ničem nevadí a mám na ni jít ideálně hned (asi abych ty megaprotilátky ještě navýšila?)
A pak přišel omikron a jedeme od nuly, protože ten bez problémů i ty vysoký protilátky obejde. A co tak koukám kolem sebe, tak bez problémů obchází i třetí dávku.
@ugluk píše:
Nejspíš měl ještě protilátek dost. Můj měl 17 let, nabrali protilátky, zjistili, že jsou ještě dostatečné, dostal jen jednu a byl úplně v pohodě.
No jenže protilátky
mu nikdo neodebíral, prostě mu bylo řečeno že prošvihl 15 let a dostane 3.
@mamule42 já dostala po 18 letech jen jednu. Všude ve světě se očkuje až po 20 letech a kdokoliv si kolem mě nechal nabrat protilátky, měl jich dost.
@mamule42 to byla nějaká striktně tabulková doktorka
Tak kdyby náhodou příště, trvat na nabrání protilátek, než si to nechat píchnout celý od začátku… Klidně si ty protilátky zaplatit.
Třeba teď ta encefalitida - doporučený interval 3-5 let. Já to kvůli těhotenství a kojení prošvihla, měla jsem 8 a co jsem studovala, do 10 let je to ještě furt v pohodě, takže to prošlo. Muž měl skoro 11, takže si nechal nabrat protilátky a měl je zcela dostatečný na přeočkování jednou dávkou. Čímž nechci radit nechat to všecko propadnout tak dlouho, ale když už se to stane, tak to ověřit a nenechat do sebe nacpat třikrát tolik vakcín, protože prostě tabulky.