Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Zdravim mamky,mame indikaci k ockovani proti tbc (manzel byl pred vice, nez peti lety rok v Thajsku), ockovani jsme odlozili az po prvnich davkach povinneho ockovani (plus prevenar a rotaviry), nicmene jsem to neste konzultovala s lekarem z kalmetizacni kliniky a ten mi rekl, ze pokud nechci, nemusim nechat prcka ockovat, ze to riziko je male, kdyz je to tak davno (muz zadne potize nema), nebo to odlozit. Vzhledem k tomu, ze my vsichni v rodine jsme byli ockovani uz v porodnici a pak meli preockovani v 11. letech a jsme v poradku, porad premyslkm, zda to prckovi dat nebo ne.
Je tady treba nekdo, kdo mel stejnou situaci a na kdy odlozil, pripadne uplne zrusil ockovani? Nebo nekdo, kdo uz ma deti 10+, ktere treba ruzne jezdi, cestuji a ockovani tbc nemaji a jsou v pohode? My necestujem do exotiky, ale cestujeme dost.
Je vhodne odlozit tbc ocko treba az po roce?
Diky
Já se ptala svojí plicní, pravě proto, že se to teď neočkuje hned. Bylo mně řečeno, že je to proto, že hexa a ostatní mají přednost. Že očkují malé děti jen ve chvíli, kdy se jedná o rizikovou rodinu nebo rizikové prostředí. A že je to i tím, jak se TBC šíří, tak je to na uvážení rodičů. Malé budou 3 a zatím jsme nedali, Rozhodli jsme se před nástupem do školky pro žloutenku. A nvm, jestli před nástupem do školy tu TBC.
Jinak onemocnět můžeš i přes očkování. mám známeho, kterému se to tak přihodilo. Průšvih je, že nebýt toho, že to dovezl jeho otec a měl to potvrzené, takže museli všichni na rtg, tak by to vůbec nevěděl.
Jsme v indikační skupině a děti jsem očkovat nedala (manžel během dětství a v pubertě žil v rizikovém státě). Konzultovala jsem to s lékařem, který se tomu věnuje, myslím že to bylo přes vakciny net, už je to tak sedm let, a on mi napsal do e-mailu, že nevidí důvod, proč očkovat, že některé zákonné důvody k indikaci jsou úplně mimo. A také říkal, že když se první dávka nenaočkuje do roka, tak už vakcinace nemá zdaleka takový účinek a že by později dítě už nezatěžoval tímto očkováním. Tak jsme se rozhodli neočkovat, oba synové měli další zdravotní potíže a byla pro mě priorita hexavakcína, protože u těchto nemocí je větší riziko, že je dítě může chytit.
Já ockovala oba syny kolem toho roka (po poslední dávce hexy), indikaci přímo nemáme, chtěla jsem ho dobrovolně, protože prakticky celá rodina pracuje v nemocnici a občas s tím přijdou do styku.
Nechala jsem vsechny deti ockovat kolem 4. tydne. Kalmetizacni mi vzdy rikala, ze takhle male deti dlouho neockovala ![]()
Diky vsem. Ja si ted rikam, ze jsme porad doma, vidame se jen s rodinou a blizkymi prateli, mhd nejezdime. V tehle dobe ani nepodnikame nejake extra vylety, takze se mi do toho moc nechce. Zaroven toho ale nechci jednou litovat. Pokud to dobre chapu, prenasi se to jen pri delsim pobytu s nakazenym?
Našla jsem, že kontakt s člověkem s otevřenou tuberkulózou musí být min 8 až 12 hodin v uzavřené místnosti, jinak až 40 hodin těsne blízkosti, aby mohlo dojít k nakažení. Takže není potřeba obava, že to člověk chytne v metru nebo tramvají nebo na ulici.
Zdravim mamky,
mame indikaci k ockovani proti tbc (manzel byl pred vice, nez peti lety rok v Thajsku), ockovani jsme odlozili az po prvnich davkach povinneho ockovani (plus prevenar a rotaviry), nicmene jsem to neste konzultovala s lekarem z kalmetizacni kliniky a ten mi rekl, ze pokud nechci, nemusim nechat prcka ockovat, ze to riziko je male, kdyz je to tak davno (muz zadne potize nema), nebo to odlozit. Vzhledem k tomu, ze my vsichni v rodine jsme byli ockovani uz v porodnici a pak meli preockovani v 11. letech a jsme v poradku, porad premyslkm, zda to prckovi dat nebo ne.
Je tady treba nekdo, kdo mel stejnou situaci a na kdy odlozil, pripadne uplne zrusil ockovani? Nebo nekdo, kdo uz ma deti 10+, ktere treba ruzne jezdi, cestuji a ockovani tbc nemaji a jsou v pohode? My necestujem do exotiky, ale cestujeme dost.
Je vhodne odlozit tbc ocko treba az po roce?
Diky